– Jeg elsker å være ute på havet og ute generelt. Jeg fikk mer innblikk i hva dette gikk ut på da jeg var mye på utplassering i løpet av de to årene på skolen. Jo mer jeg var utplassert, jo mer interessant ble det. Det spennende var at dette ikke er så vanlig for jenter å begi seg ut på. Jeg ville vise at kvinner også kan gjøre en like god jobb som menn, sier Silje Kofstad til IntraFish.

21-åringen har jobbet som røkter hos Ellingsen Seafood i Lofoten i snart tre år. Hun fikk fast jobb i selskapet etter å ha fullført lærlingtiden sin i selskapet i fjor sommer. Nå er hun på lokaliteten Stabben.

Over de siste åtte årene har søkertallene til fiske- og fangst og akvakultur i andreklasse i videregående skole økt med 150 prosent. 589 ungdommer søkte seg til fiskeri eller akvakultur i 2021.

I 2012 var det 27 jenter som søkte seg til akvakultur på videregående, mens i år er tallet 85. Det er en økning på over 200 prosent.

– Vi ser at delen jenter øker. Det er svært positivt. I mange av Vgs-klassane er det nå like mange jenter som det er gutter, det har det aldri vært før, sa fagsjef for næringspolitikk i Sjømat Norge, Stine Akselsen til IntraFish tidligere i år.

Turnusjobbing

Kofstad har et par kvinnelige kollegaer i selskapet – men ikke på samme lokalitet. Hun ønsker svært gjerne flere velkommen.

– Dette har jo vært et veldig mannsdominert yrke, men det kommer stadig flere kvinner inn, noe som jeg synes er kjempegøy. Jeg tror at det som skal til er å oppleve det, rett og slett. Komme på besøk, se hvordan ting er og fungerer – og hvordan vi faktisk jobber. Bare det å få et innblikk i hva det går ut på har mye å si. Kvinner er minst like flinke i fysisk arbeid som menn.

Kofstad bor til vanlig i Svolvær i Lofoten – men i arbeidsukene bor hun på jobben.

– Hos oss jobber vi turnus, en uke på og en uke av. Vi bor da på flåten når vi har arbeidsuke. Da har vi arbeidsdag fra 0700–1700. Etter jobb er vi sosiale, lager mat, spiller spill, noen ser serie/film og noen trener. Det er ikke så mye å finne på, men nok til at dagene går.

Silje Kofstad trives godt med å være ute på båt i jobben i Lofoten. Foto: Privat

– Ingen dager er like

Planen da hun var liten var å jobbe med mennesker, innenfor skole eller barnehage – men det ble altså fisk i stedet – noe hun ikke angrer på.

– Det beste med min jobb er selve jobben. Arbeidsdagene er varierte, ingen dager er like. Jeg lærer noe nytt stadig vekk og jobber med fine folk som gjør dagen lærerik, fin og morsom

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut?

– En vanlig dag for oss er fôring av laksen og rognkjeksen, opptak av dødsfisk, vedlikehold av diverse utstyr osv. Generelt daglig røkting- og ingen dager er like, vi gjør mye forskjellig.

Værgudene sparer ikke på noe

– Hva er det verste med jobben?

– Det verste med jobben er været når det først slår til. Da kan vi ikke gjøre noen ting. Når det først blir dårlig vær, da sparer ikke værgudene på noen ting.

– Hva mener du er de største utfordringen for oppdrettsnæringen?

Lakselusa, helt klart. Næringen er stadig i vekst, det kommer flere og flere metoder for å bekjempe lusa, men den vil aldri forsvinne helt. Den er også en kjempetrussel mot villaksen.

Kofstad er tydelig på at hun ser for seg en fremtid i næringen.

– Næringen er stadig i vekst, og det er veldig spennende. Det er ikke dumt å fortsette når oppdrettsnæringen stadig vokser og utvikler seg. Jeg har ingen store fremtidsdrømmer, men å fortsette i Ellingsen er planen – for her trives jeg, avslutter hun.