Det lover ordfører i Hitra kommune, Ole Haugen. Hitra er selve fødestedet til norsk havbruksnæring og det vil både kommunen, næringa selv og myndighetene markere.

Det går fram av en pressemelding fra Sjømat Norge og Hitra kommune tirsdag.

Det nasjonale femtiårsjubileet måtte i fjor utsettes som følge av koronapandemien, men nå skal næringa hedres 50 + 1 år etter at den første oppdrettslaksen, med kommersiell produksjon, ble satt i sjøen.

Det markeres med et storstilt nasjonalt jubileum 28. mai i Hitrahallen. Datoen er ikke tilfeldig valgt. 28.mai i fjor var det nemlig 50 år siden trønderbrødrene Ove og Sivert Grøntvedt satte den første laksesmolten i sjøen i Laksåvika på Hitra, og med det ble norsk oppdrett «født». Den spede starten for snart 51 år siden har gjort Norge til verdens ledende lakseeksportør.

Pionerene: Brødrene Ove og Sivert Grøntvedt vil blir hedret under jubileet. Foto: Hitra-Frøya

Restriksjoner og smittevern gjør at det bare blir noen få utvalgte som får sitte i selve Hitrahallen, men det hele streames direkte som et tv-show går det fram av meldingen.

– Vi ser frem til å hedre pionerene. De som pantsatte hus, hadde klokkertro og ofret svært mye for å bryte vei for denne næringen. De fortjener heder og ære og skal markeres denne kvelden, uttaler Haugen i meldingen.

Bak jubileet står initativtaker Hitra kommune, Sjømat Norge, Kystmuseet og Nærings- og fiskeridepartementet.

– Dette er noe næringen gir til hele landet. Her er det muligheter til å kjøpe tilgang, slik teater og konsertarrangører har gjort under hele pandemien. Vi håper nå næringen ser muligheten til å sponse tilgang til sin kommune, enten det nå er kulturhus, aldershjem eller at en kan samles i mindre enheter der en er, uttaler Øyvind A. Haram i Sjømat Norge.

Underveis i det direktesendte showet kommer det rapporter fra Lovund og Bjordal.

Ordfører i Hitra, Ole Haugen, foran utstillingen på Ægir av oppdrettspionerene. Ægir er et visningssenter for havbruk. Foto: Sjømat Norge

– Selv om mye skjedde her ute i havgapet hos oss, var det mange som la både grunnlag og hadde gjort forsøk flere steder. Derfor er det naturlig for oss å løfte frem både det som har vært og ikke minst det som nå skjer. Det er mye fin symbolikk i det å kalle dette 50 + 1, mener Haugen.