– Etter fem års innsats ser det nå endelig ut til at dette kommer på plass, sier Øyvind André Haram til IntraFish. Han er kommunikasjonssjef i Sjømat Norge, og har nettopp fått et brev fra «Det kongelige kunnskapsdepartementet».

«Med bakgrunn i direktoratets redegjørelse gir departementet sin tilslutning til at forslaget om å splitte vg3 akvakultur i vg3 akvakultur og vg3 havbruksteknikkfag sendes på høring», heter det i brevet.

Fem års jobb

I rundt fem år har Sjømat Norge og flere aktører nord i Trøndelag jobbet for at det skal etableres et eget fagbrev for havbruksteknikker.

– Det begynte med at bedrifter i Ytre Namdal begynte å se utviklingen med kraftig vekst i leverandørindustrien, og behovet for kvalifisert arbeidskraft. De som får fagbrev akvakultur har vanligvis praksis i matfiskselskap, hvor det er fokus på produksjon om røkting av fisk. I leverandørindustrien kreves det kompetanse om lusebehandling, kjøring av ROV, og så videre, sier Haram.

– Hvor lenge pleier fisken å svømme opp ned?

Han sier at det heller ikke er en løsning å sende mekanikere uten kunnskap om fisk til å gjøre operasjoner på anlegg.

– Vi hørte en historie om en oppdretter som fikk en mekaniker til å ta en vakt. Etter en stund ringte mekanikeren inn til daglig leder og spurte om hvor lenge fisken vanligvis pleide å svømme opp ned. Episoden gjorde at vi begynte å se på hvilke muligheter vi har for å gjøre noe med utdannelsen, sier Haram.

Han sier at særlig Nærøysund Akvaservice, SinkabergHansen og Val videregående skole har vært involvert i arbeidet.

– Det er allerede en tilsvarende utdannelse på fagskolenivå – men det er noe annet. Det er typisk videreutdanning av folk som har jobbet i næringen noen år. Det nye fagbrevet er for ungdom som vil rett inn i en slik type jobb.

Nesten i mål

I den nye modellen vil det bli likt for akvakultur og havbruksteknikker de første to årene på videregående skole, men tredje år og lærlingtid blir forskjellig.

– Tar dere ikke seieren litt på forskudd nå? Dette er ikke vedtatt, men skal på høring?

– Dette er nesten i mål, og vi skal få det på plass. Alle er positive til dette – skoler, bransjeorganisasjoner, arbeidsgivere og opplæringskontor. En del av arbeidet er allerede gjort, nå skal det blant annet utarbeides en læreplan, sier Haram.

Han både håper og tror at flere skoler allerede fra høsten kan tilby det nye fagbrevet.

– Dette var som sagt en flott førjulsgave. Det har tid å ende noe i skoleverket i Norge, så det er veldig gledelig at vi nå trolig får det til, avslutter han.

14 ulike studiesteder langs hele kysten tilbyr i dag VG2 akvakultur, noe som tiltrakk seg 262 søker i høst.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.