Det er så langt i morgentimene ikke meldt om alvorlige personskader under ekstremværet i Nordland, kun mindre materielle skader som flyvende takplater og trær som har falt ned i vinden.

Driftssjef i Salaks, Terje Bertheussen, sier til IntraFish fredag morgen at de så langt ikke har oppdaget skader på anleggene. Salaks har åtte lokaliteter i Sør-Troms.

– Vi har merket godt til været og gjort tiltak når det gjelder drift. Men vi har ingen indikasjoner på uhell eller skader i løpet av natten. Folk kom på land ganske tidlig i går og båter og utstyr er blitt sikret – og vi følger med via kamera på lokalitetene. Det begynner å bli lyst nå, men ut ifra det vi ser på kamera virker alt greit, sier Bertheussen.

Operasjonsleder i Nordland Politidistrikt, Mari Lillestø, sier til NRK Nordland at det har gått bedre enn de fryktet og at nordlendingene er blitt flinke til å ta forholdsregler.

Det skal nå blåse kraftig i Troms på morgenen.

– Det varierer litt omkring en topp for Troms nå, og det kan også bli litt kraftigere de nærmeste timene. Det ser ut til at de kraftigste vindkastene kan komme i siste del av natten og tidlig på dagen, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, Jon Austerheim, til VG ved 05.40-tiden fredag morgen.

Fortøyde og sikret utstyr

Da IntraFish snakket med oppdrettere i Nordland i ved totida torsdag, hadde «Frank» ennå ikke slått skikkelig til i området.

– Det er fortsatt rolig i Lofoten og Tysfjord, men på et anlegg i Tysfjord er det begynt å blåse litt opp. Mannskapene skal forlate fôrflåten, om de ikke har gjort det allerede, sa konsernsjef Line Ellingsen i Ellingsen Seafood til IntraFish i går.

Line Ellingsen Foto: Bent-Are Jensen

Hun forteller at vanlige prosedyrer blir fulgt. Utstyret blir sikret og røkterne drar ikke ut på havet.

Begynner å dra seg til

Kommunikasjonssjef Anette Davidsen i Nova Sea på Helgeland merket tidlig i går at været begynner å dra seg til.

Ute på lakseøya Lovund, der konsernet har slakteri og hovedkvarter, er ferga til fastlandet innstilt på grunn av stormvarselet. Men produksjonen på slakteriet går som normalt.

– Vi skal se situasjonen an utover dagen og i morgen, om det blir nødvendig å gjøre noen tilpasninger i produksjonen, sa hun til IntraFish tidlig torsdag ettermiddag.

Davidsen forsikrer at de har gode rutiner både for å sikre folk og fisk.

– Når været er dårlig, drar vi ikke ut på sjøen.

Davidsen sitter sjøl på heimekontor i Sandnessjøen, som ligger på ei øy som er knyttet til fastlandet med bru.

Anette Davidsen Foto: Privat.

– Strømmen har allerede vært borte. Vinden river godt i veggene. Du merker godt at det er noe på gang. Ute går han kvit. Det er snø i vinden og dårlig sikt.

Kanskje Vesterålen går klar

– Vi har mange lokaliteter i Vesterålen som ligger utenom det røde fareområdet. Det er ennå tidlig å konkludere. Vi har forberedt oss som vi pleier når varselet er dårlig, sa kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks til IntraFish i går.

Fredag morgen opplyser Martinussen til IntraFish at de ikke har fått noen meldinger om avvik på lokalitetene, så langt.

– Vi vil få et komplett bilde etter hvert som været tillater at vi kan ta oss ut til lokalitetene. Vi gjør en rutinemessig gjennomgang etter uværet, sier han.

Daglig leder hos lakseprodusenten Gifas i Salten, Roy-Arne Eilertsen, sørget torsdag for å ta en ekstra sjekk på utstyr og sikre ekstra det som trengtes

– Vi har ikke oppdaget avvik. Folk er kommet på land. De ulike lokalitetene ligger forskjellig i forhold til vindretningen som er meldt. I formiddag (torsdag, red.anm.) hadde vi folk ute som har sikret alle lokaliteter, dobbeltsjekket fortøyninger på flåter, mærer, nøter og båter, fortalte Eilertsen. De ansatte er ikke ute på havet i dag, fredag.

Uvanlig vindretning

I Bodø var det i går stille før stormen, og spent stemning.

– Kanskje slipper vi unna denne gangen, sier en oppdretter IntraFish snakker med. Så langt kan det virke som om han fikk rett, ingen nye rømninger eller skader er meldt så langt.

Avisa Nordland melder at siste gang stormen kom fra øst, ble ødeleggelsene store. Det var uværet «Ylva» som slo til i november 2017. Vinden kommer vanligvis inn fra havet i vest, men altså ikke denne gang.

Varselet er fare for brå og farlige vindkast.

Det er Meteorologisk institutt som har sendt ut rødt farevarsel, noe som er meget sjeldent.

– Vindretningen er skummel fordi kastene kan komme så plutselig, sier meteorolog Beate Tveita ved Storm Geo til An.no.

__________________________________________________________________________________________________

Har du lyst til å lese flere nyheter fra oppdrettsnæringen?Prøv oss for 1 krone den første måneden!