– Det har vært ei veldig spesiell tid. Koranasituasjonen har jeg tenkt veldig mye på. Jeg har både jobbet i næringslivet og drevet egen virksomhet. En er vant til at en kan foreta seg noe om ting går dårlig, men tenk på alle som mister jobben nå, og alle bedriftseierne som ikke kan foreta seg noe.

Vi møter Odd Emil Ingebrigtsen i Nærings- og fiskeridepartementet i Kongens gate i Oslo. Bygget er nesten tom.

– Det er bare fire personer på hele fløyen vår. Resten jobber fra hjemmekontor, sier Ingebrigtsen.

Han tok over som fiskeriminister fredag 13. mars.

Bygget Bodøs største hotell

Koronaviruset gir bedrifter utfordringer helt utenfor hva de har hatt før.

– For folk som er vant til å ordne opp, er en plutselig helt hjelpeløs. Det er eksterne forhold som påvirker alt, sier statsråden.

Han har selv fått kjenne på det å være i økonomisk krise:

– Jeg har stått på kanten av stupet økonomisk flere ganger selv. Det er dessverre kun en måte å lære det på, og det er å være der. Jeg har lært gjennom livet at det alltid kommer noe godt ut av ei krise.

En gang hadde han tatt opp et valutalån «som gikk skeis, så da var vi egentlig konkurs».

En annen gang var det finanskrisen som nesten tok knekken på et firma han var deleier av.

– Var i ferd med å bygge et nytt hotell i Bodø, Havet. Så kom finanskrisen, og det så ut som at alle pengene var tapt. Vi forsøkte å selge hotellet til Arthur Buchard, men han ville ikke kjøpe det. Etter hvert fikk vi med familien Riversrud.

Scandic Havet som hotellet heter i dag ligger midt i Bodø sentrum. Det har 234 rom over 17 etasjer, samt 13 møterom. Det største møterommet har en kapasitet på 600 personer.

– Det er en god historie med en offentlig brakke som bokstavelig talt lå brakk. Det var et typisk offentlig privat samarbeid (OPS) med kommunen som endte med at kommunen fikk en veldig god pris for tomta, og vi fikk et hotell med 100 arbeidsplasser. Det har skapt masse ringvirkninger i lokalsamfunnet, sier han.

Ingebrigtsen var initiativtager, og brukte «alle pengene sine» for å være medeier. Ifølge Avisa Nordland eide han 18 prosent av bygget i desember 2014. Hvor mye han eide opprinnelig fremgår ikke. Avisen skrev eierne hadde forsøkt å selge det til Olav Thon og Petter Stordalen også. Eiendomsselskapet hadde betalt 25,5 millioner kroner for tomta. Hotellet er byens høyeste hus.

Flyttet hjem, gikk nesten konkurs

Som ung voksen jobbet Ingebrigtsen som generalsekretær i Unge Høyre i Oslo.

– Da jeg flyttet hjem til Bodø for å ta over familiens bokhandel var vi nesten konkurs.

Det gikk imidlertid godt med familiebedriften.

Ifølge fiskeriministerens cv som er publisert på departementets nettsider, var han administrerende direktør i bokhandelen fra 1988 – 2004. Siden da han blant annet drevet forlag, vært sjef i Bodø Boligbyggerlag, ledet Bodøregionens Utviklingsselskap samt ledet Indre Salten Energi.

– Om en har dårlig råd, enten privat eller som bedrift, vil du lære noe du aldri har lært på skolen. Jeg har lært på den harde måten at det er viktig å ha likviditet. Det er dessverre kun en måte å lære det skikkelig på, sier han.

Synes venstresiden kan være vel høylytt

– Er det en utakknemlig jobb å være fiskeriminister? Det er alltid noen som er misfornøyd, uansett?

– Det er en del av jobben, og det går ikke inn på meg. Men jeg kan bli forbannet på løgn og fanteri. Et trekk er at jo lenger ut på venstresiden en er, jo høyere lydnivå er det, samtidig som det er lavere presisjonsnivå.

Utsagn fra lederen i Kystfiskarlaget gjorde Ingebrigtsen forbannet tidligere i uka.

– Det var i Klassekampen han sa at regjeringen brøt loven. Da ble jeg forbannet. Det er direkte løgn. Aktive fiskere skal eie båter, og fisken tilhører fellesskapet. Det er tverrfaglig politisk enighet om det.

– Det koker i hodet hele tiden

Han og resten av regjeringen føler et stort ansvar som følge av koronaviruset.

– Det ene er naturligvis liv og helse, men også at masse folk har mistet jobben, eller står i fare for det. Det er bedrifter som har mistet livsgrunnlaget, og en vet ikke om de kommer tilbake heller. Det har jeg tenkt veldig mye på. Det er et ekstra ansvar vi har, og det er utrolig viktig at vi gjør jobben vår slik at folk kan komme tilbake i arbeid. Nå har vi heldigvis fått kontroll på smitten, selv om den kan komme tilbake.

For den nye statsråden ligger dette «å koker i hodet hele tiden».

– Hele livet har jeg jobbet med verdiskaping, og kombinert det med lokalpolitikk. Å få komme inn i denne stillingen hvor alt handler om verdiskaping er midt i mitt hjerte.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen hadde egentlig på slips, men synes det ble for stivt, og tok det av til ære for fotografen. Foto: Anders H. Furuset