SalMar-gründeren holder en meget lav offentlig profil. Men på onsdag 14.juni vil han fortelle sin personlige historie om SalMar-eventyret. Det er sannsynligvis første gang det skjer offentlig.
Det er i det hele tatt sjelden han holder foredrag for andre enn den indre krets i ett av verdens mest lønnsomme lakseselskaper.
- Lofotseminaret har i en årrekke skilt seg ut som et viktig og annerledes fiskehelseseminar, med et intensivt fagprogram med høyaktuelt og ofte litt overraskende faglig innhold, heter det i en pressemelding fra Jim Roger Nordly, som er eneeier av Nordly-konsernet som igjen eier fiskehelseapoteket Europharma.
Nordly har skapt en bedrift som nesten omsetter for milliarden -- og han nekter å flytte hovedkvarteret fra det lille tettstedet Leknes i Lofoten.
- Vi sprenger taket for deltakere hvert år. Det forteller oss at det henger høyt i bransjen å få dra på Lofotseminaret. Vi må avvise mange som ønsker å komme. Derfor setter vi taket til 130. Da klarer vi fortsatt å holde på intimiteten, sier han til IntraFish.
Seminaret går i år, som noen ganger tidligere, av stabelen i det tidligere fiskeværet Nusfjord på Flakstadøya i Lofoten. Ankomst er om formiddagen 14.juni med avreise fredag, etter fest og kultur torsdag kveld.
Hoveddelen av programmet er sentrert rundt Norge og norske utfordringer, men årets seminar har også et tydelig internasjonalt tilsnitt, med besøk av representanter for havbruksnæringen i Chile, Skottland, Island, Tasmania (Australia) og New Zealand.
For eksempel skal Alfredo Tello fortelle om situasjonen i chilensk oppdrettsnæring etter algekatastrofen i fjor. Han representerer bransjeorganisasjonens eget forskningsinstitutt, Intesal Salmon Chile.
- Noe av det viktigste vi kan gjøre i denne bransjen er å lytte og lære av hverandre. I Norge har vi kanskje litt lett for å tenke at vi er best i verden, men det er alltid fornuftig å vende blikket utover en gang i blant, sier Nordly.
Aktualiteter som storsmolt, lusebehandling, vaksinasjonsstrategier og biosikkerhet i RAS-anlegg er blant de øvrige temaene som skal behandles på årets seminar. Det blir også plass til å se nærmere på det nye trafikklysregimet og hvilke konsekvenser dette kan få for bransjen.
- Slik jeg ser det har Lofotseminaret to helt sentrale målsettinger. Det ene er å bygge faglig kunnskap og trygghet, og på den måten bidra til bedre biologiske prestasjoner i bransjen. Det andre er å bygge faglig stolthet og tilhørighet, slik at vi alle kan være topp motiverte ambassadører for denne fantastiske næringen. For vi har virkelig veldig mye å være stolte av, sier Nordly.