Kobbvåglaks sin lokalitet Brennholmen i Herøy kommune på Helgeland i Nordland er én av fire vinnere av konkurransen VINN 2020.

De fire lokalitetene har de beste produksjonsresultatene av i alt 68 lokaliteter som deltok i konkurransen blant fôrprodusenten Ewos (Cargill) sine kunder fra Trøndelag til Finnmark.

Lokalitetssjef for Brennholmen er Frode Mathisen.

Ingen hemmelighet

Oppdretter i tredje generasjon,Jan-Terje Mikalsen, tok mot prisen på 20.000 kroner og et diplom på vegne av Kobbvåglaks.

- Hva er hemmeligheten med det å vinne?

- Vi har ingen hemmelighet, men vi har tro på god oppfølging av fisken, spesielt på smoltstadiet med mye handfôring og lange fôringsdager, sier Mikalsen til IntraFish.

VINN 2020-kåringen

Fôrprodusenten Ewos (Cargill) delte ut premier for 11. gang på det tradisjonelle nyttårsmøtet sitt i Tromsø i januar.

Deltakerne tevler om lokaliteter med best tilvekst, best fôrutnyttelse og høyest overlevelse.

De fire lokalitetsvinnerne har de beste produksjonsresultatene av i alt 68 lokaliteter som deltok i konkurransen blant fôrprodusenten Ewos sine kunder fra Trøndelag til Finnmark.

Han forteller at største utfordring er tilgjengelige lokaliteter. Selskapet har tre lokaliteter, mens skulle helst hatt én eller to nye.

- Hvordan klarer dere å utnytte MTB-systemet?

- Det kan alltids bli bedre. Som liten aktør hadde vi gjort det bedre hvis vi kunne ha slaktet oftere og sendt mindre laster. Slik det er nå, lønner det seg ikke alltid. Å leie inn brønnbåt er en kostbar affære, sier han.

- Hvor lang tid står fisken i sjøen hos dere?

- Vårfisk av 18-generasjonen var 132 gram i snitt da den ble satt ut 6. mai 2018. Denne ble slaktet med ei snittvekt på 5,42 kilo etter 390 dagers produksjon i snitt.

- Er det bare stas å vinne eller merker dere misunnelse fra naboene?

- Det er bare stas og lite misunnelse, sier Jan-Terje Mikalsen. (Saken fortsetter)

Kobbvåglaks sin lokalitet Brennholmen. Foto: Skjermdump fra video laget av Ewos/Cargill

Familieselskap

Det var bestefaren hans, Ole, og faren Gunnar som startet med lakseoppdrett i 1979. Selskapet ble AS i 1985.

I dag er de tre brødre som eier 25 prosent hver, mens far Gunnar eier resten. Faren og to av brødrene jobber i selskapet. Jan-Terje er i ferd med å ta over stadig mer av papirarbeidet.

I tillegg til familien er der tre ansatte, altså seks mann til sammen – og ingen kvinner.

Kobbvåglaks har bare to laksekonsesjoner. I fjor kjøpte de 2 prosent vekst fra staten. Det betyr at de ikke til noen tid kan ha mer enn 1.592 tonn levende fisk stående i sjøen (MTB).

Dette er videoen Ewos laget om vinnerlaget fra Helgeland:

Misunnelsesverdig

Driftsinntekter er doblet de siste tre år til 2018 som er det siste man finner offentlige tall for i Brønnøysundregistrene.

Omsetningen i 2018 var drøyt 212 millioner kroner med en driftsmargin på knappe 32 prosent. Det er en resultatgrad som de fleste øvrige aktører i norsk næringsliv kan se langt etter.

Året før var omsetningen knapt 150 millioner med en driftsmargin over 47 prosent.

Og mens de fryder seg over å ha vunnet VINN-konkurransen, har de ennå ikke diskutert hva de skal gjøre med pengene. Diplomet står på kontoret til Jan-Terje Mikalsen.

Har vunnet før

Lokaliteten Brennholmen vant i klassen 19G S1 Nordland og Trøndelag. Det er vårfisk, det vil si laks satt ut våren 2019, såkalt ettåring (fisk som har gått over ett år i settefiskanlegg før den settes ut på vårparten). Betegnelsen 19 G S1 står altså for 19-generasjon smolt ettåring.

Brennholmen var tidligere nominert til VINN-konkurransen for vårfisk av 16-generasjonen, men vant ikke.

Den andre andre Kobbvåglaks’ tre lokaliter, Melkøya, vant året før med vårfisk av 15-generasjonen.

Nøkkeltall KOBBVÅGLAKS AS (tall i millioner kroner)
2018 2017 Endring
Inntekter 212,1 149,5 41,9%
Driftsresultat 67,6 70,4 -4,0%
Resultat før skatt 67,6 71,6 -5,6%
Årsresultat 51,8 55,1 -6,0%
Driftsmargin 31,9% 47,1% -32,3%
Egenkapital 195,9 168,1 16,5%
Totalbalanse 289,8 233,6 24,1%
Langsiktig gjeld 27,8 22,3 24,7%

Les også:

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.