– I dag har vi gleden av å samle norsk sjømatnæring til en av sine viktigste møteplasser igjen, sier Sjømatbedriftene-sjef Robert Eriksson til Fiskeribladet/Intrafish.

Tirsdag morgen starter årets utgave av Sjømatdagene på Hell, som blir avholdt på Scandic Hell et par steinkast unna Værnes flyplass.

Administrerende direktør Robert Eriksson under sin åpningstale. Foto: Robert Nedrejord

– Kysten under press

– Her skal vi diskutere kystens fremtid. Det er et kjempeviktig og stort spørsmål. Bakgrunnen for tematikken er det vi har opplevd de siste 1,5 årene. Vi ser at kysten er blitt satt under press, påpeker Eriksson.

– Det er omtrent tidsrommet nåværende regjering har hatt makten. Er det Fremskrittspartipolitikeren i deg som snakker?

– Nei, det er helt og holdent som næringsmann som snakker på vegne av kysten, sier Eriksson.

– Uforutsigbare Norge

Han forteller at han ikke har hatt så mange henvendelser fra sine medlemmer siden han startet i Sjømatbedriftene for fem-seks år siden.

– Mange er frustrerte og fortvilte, spesielt våre små og mellomstore medlemmer, sier Eriksson.

Og det er ikke bare grunnrenteskatten som opptar medlemmene, ifølge Sjømatbedriftene-sjefen.

– Verden er veldig urolig. Man ser det som skjer i Ukraina nå, og vi har vært gjennom en pandemi. Selv om man kom greit ut av pandemien.

– Krigen har også gjort at prisen på råvarer har økt. Et av mine poeng innledningsvis i dag er det uforutsigbare Norge i en urolig verden som har satt kysten under press.

Erik Wold er program- og debattleder. Foto: Robert Nedrejord

Han nevner også endringen i verdifastsettelser på eldre oppdrettstillatelser, økt utbytteskatt og grunnrenteskatt. Samt at kvotene på en del fiskerier er ned.

– Det er mye som har skjedd på kort tid. Ikke minst strømkrisen, sier Eriksson.

Prestbakmo: – Interessante måneder

En av deltagerne på konferansen er Salangen-ordfører Sigrun Prestbakmo (Sp). Hun skal blant annet være med i et debattpanel for å diskutere konsekvensene av forslaget om grunnrenteskatt.

Hun har vært en tydelig politisk stemme for å få til endringer i forslaget.

– Det har vært interessant måneder kommunikasjonsmessig, gjennom å debattere med sine egne. Det er ingen tvil om at det blir en skatt. Men det handler om at den må bidra til en bærekraftig havbruksnæring, sier Prestbakmo.

Sigrun Prestbakmo i Senterpartiet under Sjømatdagene 2023. Senterparti-politikeren er ordfører i Salangen, som har mange arbeidsplasser knyttet til havbruk. Foto: Marthe Njåstad

– Store forhåpninger

Sjømatbedriftenes styreleder, Håvard Høgstad, håper at konferansen kan være med å løfte viktige problemstillinger rundt grunnrenteskatten.

– Ved å belyse det med så mange kloke og flotte folk, tror vi årets sjømatdager vil bidra positivt i debatten og i høringsprosessen, sier Høgstad.

Høgstad som også er leder i Arnøy laks, har håp om at politikerne vil vurdere forslaget om alternative skattemodeller.

– Til tross for at de ser ut til å være nokså lukket i dette spørsmålet, har vi store forhåpning om at de vil ta diskusjonen og åpne for alternative modeller, som den færøyske modellen.