NYHETER

Se alle artikler

BT: Kjønnsløs laks utvikles, ikke godkjent ennå

Kjønnsløs laks svømmer nå i tankene til Havforskningsinstituttet på Matre. Slik reglene er nå, må den merkes som genmodifisert om den skulle komme på markedet. Men det er uansett langt frem.

Det skriver Bergens Tidene i sin søndagsutgave.

Avisen skriver at kjønnsløs laks «kan redde oppdrettsnæringen og villaksen», da den ved rømming ikke kan blande seg med villaks, og ha dårlig overlevelse i naturen.

Forsker Anna Wargelius sier også at den kjønnsløse laksen ikke vil få utfordringer med kjønnsmodenhet, og at den smaker like godt som vanlig laks. BT skriver videre at den nye laksen er utviklet ved å «redigere» genene i lakseegg – en metode som foreløpig anses som genmanipulering i Norge.

Slik reglene er nå, må laksen merkes genmodifisert ved salg – og det må søkes før den settes ut i naturen. Det er uansett et stykke frem. Forskerne har nylig fått støttet fra Norges Forskningsråd, og skal nå se på hvordan den kjønnsløse laksen fungerer som oppdrettsfisk, skriver avisen.

Tilsvarende forsøk tidligere
IntraFish har tidligere omtalt et tilsvarende prosjekt, hvor forskere ved University of Maryland så på å gjøre fisken kjønnsløs. Dette skrev vi om i juni 2015 – da hadde forsøkene pågått i nær fire år. Fullskala feltforsøk var planlagt i 2016, siterte vi da Jim Roger Nordly på. Hans selskaper bidro til finansieringen av arbeidet, som gikk ut på at hormonforstyrrelser skulle gjøre fisken kjønnsløs.