
God interesse for mekaniske avlusere, og nå er nye produkter på vei
Leverandørene av produkter for mekanisk avlusing melder at interessen fra næringen fremdeles er god, selv om lusesituasjonen er bedret i år. Samtidig skjer det en kontinuerlig forbedring og utvikling av avluserne som er på markedet, samt at det jobbes med nye løsninger.
Det er blant det leverandører av mekanisk avlusing opplyser til IntraFish.
Skamik, en av leverandørene av mekanisk avlusing, har fått merke at det største rushet i markedet er over. Selskapet som i fjor hadde stor suksess med sin spylemaskin mot lakselus har opplevd at nysalget har falt i år. I påvente av at selskapet kommer på markedet med en videreutviklet maskin som kan ta lus i alle livsfaser, er deler av arbeidsstokken permittert, skriver Dagens Næringsliv.
IntraFish har snakket med andre leverandører av mekanisk avlusing. De merker også at det er andre forhold i år med tanke på salg av avlusningsløsninger. At lusesituasjonen er bedre i år enn den var i 2016 spiller nok også inn.
Opplever fortsatt god interesse
Kristiansundsbedriften Flatsetsund Engineering var på markedet med sitt mekaniske avlusesystem sent i 2015, og inngikk den første kontrakten i begynnelsen av 2016.
FLS avluser vasker lusa av laksen uten bruk av kjemikalier og med meget kort behandlingstid. Laksen suges inn i systemet, vaskes og følger vannstrømmen tilbake til sjøen. Fisken går hele tiden i sjøvann.
- Vi har hatt salg av avlusingssystemet også i år, og selv om vi merker at det har roet seg noe, så har vi likevel interesserte kunder som vi jobber med både i inn- og utland. Jeg vil si interessen er bra, sier produktingeniør Odd Arne Skjong i Flatsetsund Engineering til IntraFish.
Lusesituasjonen i norsk laksenæring har vært en helt annen enn i fjor. Mattilsynet mener det er flere grunner til det. Skjong mener også det trolig er en kombinasjon av flere faktorer som gjør at situasjonen har bedret seg i år.
- Det er selvsagt vanskelig å si hvorfor situasjonen er bedre. En kan likevel spekulere i at det er en kombinasjon av faktorer, som sjøtemperatur, havstrømmer, reguleringstiltak og bedre aktive tiltak som gjør at det er bedring, sier Skjong.
Inntredenen til flere varianter av mekanisk avlusing har vært positivt for laksenæringen, men det har også skapt utfordringer for fiskevelferden. Denne typen avlusing medfører mer håndtering av fisken, noe som kan skape stress hos fisken. IntraFish har tidligere omtalt flere tilfeller med økt dødelighet som følge av mekanisk avlusing. Mattilsynet har også påpekt dette, at mekanisk avlusing kan gi dårligere fiskevelferd.
Skjong sier at erfaringene med FLS avluser har vært gode, og at ingen av de innrapporterte hendelsene til Mattilsynet om økt dødelighet ved avlusing har vært på grunn av deres utstyr.
- Vi har også en samarbeidspartner, Pure Shipping, som kjører opplæring på systemet. Vi har ikke hatt slike problemer med vårt system, påpeker han og mener at FLS avluser er et velprøvd system.
Jobber med ny løsning
Thermolicer leveres av Steinsvik, og er en maskin som utfører badebehandling av fisk. Fisken samles og pumpes inn i maskinen hvor den bades i en kort periode før den slippes tilbake i sjøen. Behandlingsvannet holder 30-40 grader avhengig av sjøtemperaturen.
- Salget av Thermolicer en ned sammenlignet med fjoråret. Markedet er mer mettet, og det er kommet flere konkurrenter på banen. Virksomheten går som vanlig her. Steinvik ser ut til å gjøre et godt år, sier salgssjef Thermolicer Tore Laastad i Steinsvik til IntraFish.
Han tror at bedringen i lusesituasjonen i år også kan spille inn, og at investering i avlusingssystem hadde vært høyere på dagsorden i deler av næringen dersom lusesituasjon hadde vært mer kritisk flere steder.
- Nå ser det ut til at det er kontroll på lusesituasjonen i næringen, og det er bra for alle, påpeker han.
At lusesituasjonen har bedret seg, tror han er en kombinasjon av flere faktorer.
- Det er mye tilgjengelig kapasitet for avlusing, noe som fører til at en kommer til med avlusing på et tidligere stadium. I tillegg er det kanskje litt flaks med naturgitte forhold. Med sjøtemperaturene vi har nå skulle en kanskje tro at det ville være mer lus, men det er vel ingen som har oversikt over hele bildet, sier han.
Spesielt i fjor så det ut til å være noen innkjøringsproblemer med mekanisk avlusing. Selskapene rapporterte om en del dødelighet i forbindelse med slik avlusing.
- Det er nok en læringskurve på dette som med mye annet. Vårt inntrykk er at avlusingen fungerer godt. Tilbakemeldingene på Thermoliceren er gode fra våre kunder. Det er selvsagt prosesser fisken må gjennom med håndtering ved mekanisk avlusing. Vi tror ikke at en har sett den optimale løsningen for avlusing med temperert vann, eller det vil si at vi mener vi har sett den. Vi jobber med en ny forbedret løsning på bakrommet, sier Laastad.
Han vil ikke si noe om lanseringsdato for den nye løsningen, annet enn at den vil komme «så snart som mulig».
Må ha kontinuerlig utvikling
Hydrolicer avluser fisken i en lukket vannsøyle. Det skapes en vannturbulens vertikalt som får lusa til å miste «vakuum» mot underlaget. Lusa spyles ikke av, den «løftes» av fisken. Konseptet eies av Odd Einar Grøntvedt og Frank Øren, mens Cflow er samarbeidspartner for bygging av enhetene. Marine Harvest har vært sentral i utviklingen av konseptet.
Grøntvedt opplyser til IntraFish at salget av Hydrolicer er brukbart, og omtrent på samme nivå som i fjor.
- Vi har nå 19 linjer med nye versjoner under ferdigstillelse. Det er da viktig å få gjennomført innkjøringen av disse før vi går videre. I tillegg til dette jobbes det nå med konkrete avtaler mot utland, samt ny løsning av systemet som er egnet for brønnbåt. Dette er på bestilling fra kunder, så selv om vi ikke aktivt markedsfører produktet så tar vi imot innspill fra aktører som ønsker å være med på utvikling av konsept tilpasset deres behov.
Han har en del tanker om den utviklingen en ser innen markedet for mekaniske avlusere.
- Vi har en litt annen filosofi enn enkelte andre leverandører. Det er ikke om å gjøre å selge mest mulig på kortest mulig tid. En må ha evnen til å bremse litt. Selv om etterspørsel og behov er markant tilstede er det viktig å ta steg for steg. Samtidig er det viktig å ha dyktige driftsfolk, og ikke bare selgere, sier Grøntvedt.
Han mener utviklingen må skje steg for steg.
- Hydrolicer fungerer godt, og løsningen er skånsom mot fisken. Vi ser imidlertid stadig etter forbedring av systemet. For oss er det viktig å være ærlige ovenfor kundene, så i forhold til effekt på lus referer vi til gjennomsnitteffekter. Det er ikke noe poeng i å bare trekke frem de beste resultatene. Oppdretterne er avhengig av jevne og forutsigbare resultater så derfor er det viktig å få frem snitteffekter, mener Grøntvedt.
Han påpeker at tekniske løsninger er noe en stadig må forandre, utvikle og utbedre.
- Det er viktig å tenke helhetlig og stadig utvikle produktet en har. I år har vi for eksempel tre prosjekter gående. Det ene er å forbedre Hydrolicer ytterligere, det andre er å utvikle en pumpe for å håndtere fisk over 5 kilo, og i tillegg jobber vi med å utvikle et bedre filtreringssystem som gjør at luseegg og fastsittende lus ikke forsvinner tilbake i sjøen, opplyser Grøntvedt. I tillegg skal alt vi utvikler være enkelt å rengjøre slik at smittespredning unngås. Renhold og fiskehelse er faktisk de største fokusområdene.
- Så har vi etter hvert også fokusert mer og mer på rensefisk. Vi ser at vårt system fungerer svært godt sammen med rognkjeks. Kjeksa tåler behandlingen godt og oppdretter sier at den er like aktiv etter behandling. Stadig utvikling i forhold til denne artens (samt annen rensefisk ) fiskehelse vil nå få enda mere fokus.
Laksenæringen har lenge påpekt at det er viktig å ha «mange verktøy i verktøykassa». Grøntvedt tror at noe av løsningen for å holde lusenivåene i næringen nede er at en er flink til å veksle mellom ulike verktøy.
- Jeg tror det er der nøkkelen ligger. Alle oppdrettere sier at en vil ha flere verktøy en kan bruke mot lusa. Da er det samtidig viktig å ikke bruke opp, eller kun bruke, et enkelt verktøy, men veksle mellom dem en har. Da vil en klare å håndtere lusa gjennom en hel generasjon laks. I en periode kan ett produkt være i skuddet, og de andre kan oppleve nedgang. Det er likevel viktig for næringen at det er flere alternativer tilgjengelig, påpeker han.
God interesse
Optilice benytter oppvarmet vann i en kombinasjon med spyling for å fjerne lus. Optilice transporterer fisken gjennom det oppvarmede vannet. Fisken har i overkant av 20 sekunder i vannet, som har en temperatur rundt 30 grader (dette varierer, avhengig blant annet av sjøtemperaturer)
- Vi har opplevd et rotterace hele året. I sommer var det litt stille når det gjelder forespørsler om Optilice, men det har tatt seg godt opp igjen til høsten. Det er mest henvendelser fra Norge, men også noe utenlands, sier Frode Håkon Kjølås i Optimar. Han jobber med forskning og utvikling i selskapet.
Han sier noe av årsaken til utviklingen i interessen er at systemet har vært i drift gjennom en hel sesong, og at folk har sett hvordan det fungerer.
- At forespørslene falt noe i sommer kan ha sammenheng med at aktørene har mer fokus på avlusing på den tiden. At interessen har tatt seg opp igjen nå har sammenheng med at aktørene igjen er litt på offensiven og planlegger for neste sesong, sier han.
Lusesituasjonen har vært bedre i år enn i fjor i norsk laksenæring. Kjølås tror det har sammenheng med at det er løsninger for mekanisk avlusing tilgjengelig.
- I tillegg er det selvsagt andre faktorer som også spiller inn.
- Hvordan er erfaringene med Optilice så langt?
- Jevnt over ser vi at det er viktig med et godt samspill mellom dem som bruker utstyret, og de blir flinkere etter hvert som de får erfaring med det. Samtidig får vi inn noen tips til endringer, og vi bruker mye ressurser på å forbedre systemet underveis. Etter hvert som en blir vant med å bruke utstyret blir variasjonene og avvikene mindre. Det blir bedre og bedre og jevnere og jevnere resultat av avlusningene.
Håndteringen kan skape stress for fisken, noe ikke minst Mattilsynet har bemerket som en av utfordringene med mekanisk avlusing.
- Det er en av faktorene som er kjempeviktig. Uansett behandling, så må en håndtere fisken. Da tar en den vekk fra dens normale rutiner. Derfor er det viktig å legge til rette for at denne håndteringen medfører minst mulig stress for fisken. Det er hovedfokuset på utviklingen og forbedringen av utstyret, påpeker Kjølås.
---
Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – følg oss på Facebook, Linkedin og Twitter, eller abonner på vårt daglige nyhetsbrev.