NYHETER

Se alle artikler

Bruk av stordata gir god lusevarsling

Ny teknologi fra IBM skal kunne forutse lusetopp-perioder før de inntreffer, og de første resultatene er svært positive.

Det er gjennom Aqua Cloud-prosjektet som ble startet tidligere i år at resultatene nå begynner å komme, skriver Sysla. Gjennom IBMs program Watson blir store mengder data rapportert inn fra oppdretterne og andre, og analysert gjennom såkalt AI (kunstig intelligens). For lusedata har programmet nå gitt svært gode resultater, der luseoppblomstringer er varslet opptil to uker før de skjer.

– Resultatene er fullt på høyde med de modeller som eksisterer i dag, som er blitt utviklet over flere tiår. Det som er oppsiktsvekkende med Watson og Aqua Cloud er at vi oppnådde så gode resultatet etter seks ukers bruk, sier Björgólfur Hávarðsson, innovasjonsleder i NCE Seafood Innovation Cluster til avisen.

Daglig leder i NCE Seafood Innovation Cluster, Tanja Hoel, sier til avisen at dette er ny teknologi som kan gi oppdrettsnæringen helt ny innsikt og forståelse, som kanskje i tur kan føre til at en får kontroll på luseproblemene.

Foreløpig er Aqua Cloud testet på to lokaliteter og på nyåret blir veien videre for prosjektet avgjort.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – følg oss på Facebook, Linkedin og Twitter, eller abonner på vårt daglige nyhetsbrev.