NYHETER

Se alle artikler

Sa opp luftfartsjobben for å drive med havbruksteknologi

Da studiekompisen ringte og spurte om han ville være med og starte nytt selskap, var ikke André Abreu vanskelig å be.

De to gründerne i Sensaway traff hverandre da de studerte luftfart. Abreu begynte å jobbe i bransjen, mens kameraten hans, Afonso Ferreira, begynte å jobbe i finansnæringen.

- Familien hans driver et oppdrettsanlegg, og han måtte hjem og jobbe der. Da så han behovet for å få inn ny teknologi som kunne hjelpe næringen, og ringte meg, forteller Abreu.

Flyttet sammen

Dermed sa han opp jobben og flyttet inn til kameraten i Sør-Portugal. Derfra har de utviklet sensorer og et styringsverktøy som skal hjelpe landbaserte oppdrettere å vite hvordan vannflyten er i dammene deres.

- Det kan brukes på all landbasert oppdrett der vannflyt er viktig. Vi startet opp med havabbor og sea bream i Portugal, sier Abreu til Tekfisk.

Sensaway kombinerer hydraulikk med maskinlæring for å måle og forutsi vannflyten, varsle problemer og gi råd om optimalisering.

- Dataene vi fikk fra oppdretterne var upålitelige. Derfor utviklet vi eget utstyr som kan forbinde sensorer og sende data trådløst, sier Abreu.

Selskapet har vært en del av oppstartsprogrammet Hatch i Bergen, og har gjennom det dratt i land sin første kontrakt i Zambia.

Studentmodus

Planen nå er å reise hjem til Portugal og jobbe videre med overvåkningsutstyret og utvikle styringsverktøyet.

- Vi må ha pilottester med oppdrettere. Hovedmålet er å optimalisere produktene, øke salget og fullføre plattformen vår, sier Abreu.

Gründerne vurderer nå å gå på investorjakt.

- Vi ville egentlig gjøre alt på egenhånd. Men om vi skal gjøre et stort hopp, trenger vi finansiering, spesielt om vi skal bli flere, sier Abreu.

Om få år er målet at de to ansatte har vokst til ti, og at produktene deres selges i Europa, Asia og Afrika.

De to har trivdes godt i Bergen.

- Utfordringen er at det er et dyrt land, men vi har satt oss i studentmodus og spart kostnader. Det har gått fint, sier gründeren.

Les også:

Les også:

Les også: