NYHETER

Se alle artikler

Sandberg sendte melding på natten

Natt til lørdag sendte fiskeriminister Per Sandberg melding til redaktør Øystein Hage: «Karma vil bite dere bak, vær trygg». – Vi vet ikke helt hvordan vi skal tolke det, sier Hage. Statsministeren vil ikke kommentere saken.

b16f11859e4ab0841ba4d9c761a8f57d UBEHAGELIG: Øystein Hage, redaktør Fiskeribladet opplever meldingen fra Sandberg som ubehagelig. Foto: Ketil Svendsen

Oppdatering 31.10.2018: Fiskeribladet ble 31. oktober 2018 felt i PFU på punkt 4.1 i Vær Varsom Plakaten fordi det ikke var dekning i saken for tittelen «Sandberg sendte melding på natten. PST anbefaler å anmelde statsråden» som først kom på trykk.

Her kan du lese hele PFU-fellelsen.

Natt til lørdag klokken 0053 mottok Fiskeribladets redaktør en melding på mobiltelefonen fra statsråd Per Sandberg. Foranledningen var at Fiskeribladet har stilt Sandberg en rekke spørsmål uten å få svar. Det siste var da redaktøren tidligere fredag ettermiddag, ba om svar på om statsråden brukte sin statsrådstelefon da han var i Russland.

Bakgrunnen for spørsmålet var at Sandberg brøt sikkerhetsreglene og informerte ikke statsministeren da han i sommer dro til Iran på ferie sammen med kjæresten norsk-iranske Bahareh Letnes i sommer.

I stedet for svar på spørsmålet kom det en lang melding der Sandberg mener Fiskeribladet produserer konspirasjonsteorier. Han skriver at dette vil slå tilbake.

– «Karma vil bite dere bak, vær trygg», skriver Sandberg. (Du kan lese hele meldingen fra Sandberg i bildegalleriet i toppen av artikkelen).

Begrepet karma har sin opprinnelse i buddhistisk religion, at alle handlinger følges av et resultat. Onde handlinger for eksempel vil straffe seg, du vet bare ikke når karmaen plutselig biter deg som straff.

– Helt uholdbart at en statsråd skriver noe som kan oppfattes som truende, sier generalsekretær Arne Jensen i Redaktørforeningen.

– Bør politianmeldes

Generalsekretæren sier at Redaktørforeningen har en policy om at alle trusler som oppleves som reelle bør politianmeldes.

– Men dette må vurderes av den enkelte redaktør, og det vil være ulike vurderinger i slike saker, sier Jensen.

93220a4372a63f4d31e7840442200389 Generalsekretær i Redaktørforeningen Arne Jensen

Uansett hører ikke denne type underliggende trusler hjemme fra en statsråd, mener Jensen.

– Jeg kan ikke vurdere uttrykket «Karma vil bite dere bak, vær trygg». Det kan karakteriseres som en trussel. Uansett er det helt uholdbart at en statsråd skriver noe som kan oppfattes som truende. Han bør ikke gjøre slikt, han bør anerkjenne pressens rolle, tross at det kan være ubehagelig og oppfattes som urettferdig. Han kan heller tilbakevise påstander i det åpne rom, det har han fått alle muligheter til. Han bør ikke sende en slik melding, sier generalsekretæren.

"Uansett er det helt uholdbart at en statsråd skriver noe som kan oppfattes som truende"
Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening

– Representerer staten

Men han mener det er tillatt for en statsråd å reagere på nærgående medieomtale, det kan oppleves som ubehagelig for Sandberg. Han burde gjerne kontaktet redaktøren for å påpeke mer konkret hva han er misfornøyd med. Det gjør ikke Sandberg, han er helt uspesifisert og i generelle vendinger. Hvis det er feil så rettes de på. Så mener jeg en statsråd skal være nøye på hva slags tone han bruker. Han representerer regjeringen og er en av Norges fremst politiske tillitsvalgte. Han er ikke en privatperson, han representerer staten. Han er statsråd døgnet rundt. Derfor blir slingringsmonnet for en statsråd mindre enn for en privatperson som kanskje ikke er vant til medieoppmerksomhet, sier Jensen

PST involvert

– Først lo jeg av svaret, men etter hvert ble jeg litt urolig. Det er jo oppsiktsvekkende å få en slik melding fra en statsråd. Vi tåler kritikk og kan tåle utskjelling, men det som kan tolkes som indirekte trusler har jeg aldri opplevd før. Når vi gjør feil må vi selvfølgelig beklage, kanskje statsråden burde beklage også, sier redaktør Øystein Hage som også reagerer på at en slik melding sendes midt på natten i helgen.

"Vi tåler kritikk og kan tåle utskjelling, men indirekte trusler om hevn har jeg aldri opplevd før"
Redaktør Øystein Hage

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er varslet om saken. PST bekrefter at saken er oversendt politiet for videre oppfølging.

– Jeg ble oppfordret av PST til å anmelde Sandberg til politiet, men jeg har ikke tatt stilling til om saken vil bli anmeldt, sier han.

Frustrert Sandberg

Fiskeribladet har så vidt snakket med Per Sandberg på telefon, men det eneste han sa var at avisen skulle sende alle henvendelser på mail. Fiskeribladet sendte følgende spørsmål til Sandberg og til Statsministerens kontor.

  • Hva mener du med tekstmeldingen til redaktør Øystein Hage, der du truer med «Karma vil bite dere bak, vær trygg»?
  • Er det vanlig for fiskeriministeren å true journalister?
  • Er det akseptabel oppførsel for en statsråd å servere trusler via tekstmeldinger på natten?
  • Føler du at du sitter trygt som statsråd med slik oppførsel?

    Sandberg svarer ikke på spørsmålene, men kommunikasjonssjef Martine Røiseland i Fiskeridepartementet formidler følgende:
    – Dette var aldri ment som en trussel, men uttrykk for min frustrasjon. Understreker at dette svaret ikke er en bekreftelse på ryktene, skriver hun.

"Dette var aldri ment som en trussel, men uttrykk for min frustrasjon"
Fiskeriminister Per Sandberg (Frp)

Statsminister Erna Solberg og Statsministerens kontor (SMK) har fått saken presentert. Fiskeribladet får opplyst via kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor, at Solberg ikke er tilgjengelig for kommentar.

– Ikke kontroll

Leder for næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp) mener Sandbergs svar til Fiskeribladet er flåsete og useriøst.

– Dette svaret understreker at det er en statsråd som ikke har full kontroll. Dette forsterker vårt spørsmål om Sandberg er egnet til å være statsråd. En statsråd skal evne å kontrollere seg selv. En må gjerne tenke ting og si ting til sine medarbeidere, men det er et stort steg derfra til å opptre slik i offentligheten, sier Pollestad, etter å ha fått lest opp meldingen fra Sandberg.

– Bør ta en alvorsprat

– Fra denne saken ble først omtalt i Fiskeribladet, har jeg opplevd en statsråd som har benektet at dette er en sak. Dette svaret her understreker en statsråd som ikke har full kontroll. Jeg mener definitivt at vår statsminister bør ta han inn for en alvorsprat om hvordan en norsk statsråd bør opptre, fortsetter Pollestad som oppfatter svaret fra Sandberg som flåsete og useriøst.

Første nestleder i næringskomiteen, Torgeir Knag-Fylkesnes (SV), sier følgende om Sandbergs svar:

– Jeg tror han har skrevet dette selv, men jeg oppfatter det mest som en useriøs melding skrevet i sinne. Hva det betyr at karma vil bite en bak, kan en spekulere vilt i. Sandberg har tidligere kommet med harde utfall mot meg som jeg bare flirer av. Det er useriøst, sier Fylkesnes.