NYHETER

Se alle artikler

Morgenbladet: Mattilsynet bestiller ny lakserapport

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vil snart få bestilling om å lage en ny rapport for å vurdere om fet fisk er sunt. Dette fordi det blant annet har kommet ny informasjon fra EU.

Det skriver Morgenbladet på sine nettsider onsdag ettermiddag.

Mattilsynet begrunner den planlagte bestillingen med at det har kommer nye data om forekomsten av flere fremmedstoffer. I tillegg er grensen for ukentlig tolerable inntak under revisjon i EU–organet Efsa.

Ifølge seksjonssjef Lise Rokkones i Mattilsynet er de «i startfasen med å se på en ny bestilling».

Inhabile forskere?

I Stortingets spørretime onsdag spurte MDGs Une Bastholm folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) om rapporten. Hun viste til at det har skapt usikkerhet fordi Morgenbladet nylig avslørte at to forskere som jobbet med rapporten ifølge enkelte jurister burde erklært seg inhabile. Dette fordi de er gift med henholdsvis en ansatt i Sjømat Norge og en sjømatgünder (Bjørn Myrseth).

Helseminister Michaelsen sier til Morgenbladet at det er VKM selv som må vurdere medlemmenes habilitet, og at de ikke kommer til å ta saken om habilitet opp med VKM.

Se Også


Stiller spørsmål om habilitet ved fetfisk-rapport fra VKM

I desember 2014 lanserte Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) en ny rapport som slo fast hvor mye fet fisk en kan spise, og at det også var trygt for gravide. Nå sås det tvil om habiliteten til enkeltforskere.