
– Det største som har skjedd siden trippel–vaksinen
Havbruksveteran Jostein Refsnes (75) er begeistret over mulighetene digitalisering og stordata gir oppdretterne, men kommer med et organisatorisk råd.
– Dette tror jeg vil føre til like store endringer som trippelvaksinen, som var en revolusjon da den kom på 90–tallet. Den reduserte dødeligheten fra over 40 prosent til et nivå rundt 20 prosent, sier Refsnes til IntraFish.
Vi møtte ham på Teknas seminar om stordata på tirsdag, hvor Refsnes var en av rundt 40 deltakere.
Trondheims–mannen har en lang karriere i norsk havbruksnæring, blant annet som toppsjef i Hydro Seafood samt sjef i bransjeorganisasjonen som da het FHL (nå Sjømat Norge). I dag er han aktiv pensjonist, samt medlem av arbeidsutvalget for havbruk i nettopp Tekna.
– Mulighetene stordata gir er enorme, men vi må forvalte kunnskapen og fakta på en god måte, sier Refsnes. Han mener det kan bidra til kunnskap om forhold som sykdomspress, lakselus og fôring.
Anbefaler sameier
Havbruksveteranen mener at det er store forskjeller mellom de 13 ulike produksjonsområdene Norge er delt opp i, og at aktører innen samme område har mye til felles.
– Derfor mener jeg at aktørene må opprette egne sameier for hvert område, hvor de blir enige om innsamling og strukturering av produksjonsdata.
Han mener at en skal definere velferdsindikatorer som skal mates inn i systemet, og at en ved hjelp av maskinlæring kan få god støtte i beslutningsprosesser.
– Næringen bør selv ta initiativ til opprettelsen av sameier, hvor en for eksempel kan starte i 2–3 produksjonsområder. Innad i et produksjonsområde er også aktørene ganske jevnstore, slik at det ikke blir veldig dominerende aktører. Naboen i sonen må så bli enige om hvilke indikatorer som er viktig i det området, og hvordan de ønsker å drive. Tanken er at de kan bli enige om kjøreregler, og når de skal ta grep som utslakting for eksempel. Dermed vil de ta over litt av makten fra myndighetene, sier Refsnes.
Pendelen snur
Refsens sier at da han begynte i næringen, var alle opptatt av samarbeid, åpenhet og erfaringsutveksling.
– Da flere av de store ble børsnotert, snudde dette, og aktørene ble mer og mer lukket. Nå ser vi at det igjen er mer velvillighet og åpenhet. Det er en større forståelse for at et samarbeid kan tjene alle. Sykdommer og lakselus kjenner som kjent ikke noen grenser, og alle har en egeninteresse i at naboen driver bra, sier Refsnes.
Økt samarbeid mellom aktørene, og større vilje til å dele data, var også noe Björgólfur Hávarðsson i Seafood Innovation Cluster snakket om på samme seminar. Han leder bransjens eget stordata–initiativ AquaCloud.
– Det er en forbløffende stor åpenhet, sa han på samme seminar. AquaCloud får nå data fra merder tilsvarende 40,2 prosent av lakseproduksjonen i Norge.
---
Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – følg oss på Facebook, Linkedin og Twitter, eller abonner på vårt daglige nyhetsbrev. Her finner du ett sett med ordforklaringer for næringen.