NYHETER

Se alle artikler

KORRIGERT: Har brukt ny algeolje i laksefôret siden oktober

Lingalaks har tatt i bruk en ny algeolje fra Veramaris i laksefôret sitt. Den inneholder både EPA og DHA, noe som betyr at en kan produsere laks helt uten bruk av fiskeråstoff i fôret.

Korrigering: Artikkelen er korrigert klokken 15 etter at det ble klart at den norske versjonen av pressemeldingen inneholdt feil. Fôret som er brukt har redusert fiskeandel i fôret, men er ikke helt uten slik det kunne fremstå av den første versjonen IntraFish trykket. IntraFish beklager feilen.

Algeoljen som er brukt er produsert av Veramaris, et hollandsk selskap som bruker sukker som fermenteres. De er dermed ikke avhengig av omega-3 fra villfisk, som kan bli en flaksehals for fôrproduksjon til akvakulturnæringen.

– Omega-3 fra naturlige havalger gjør det mulig å produsere sunnere og bedre laks på en bærekraftig måte. Det gir oss en unik mulighet til å differensiere oss i et marked med hard konkurranse. Bærekraft er helt sentralt for oss. Ved å være tidlig ute fant vi partnere langs verdikjeden som også har bærekraft høyt på agendaen, sier Erlend Haugarvoll i Lingalaks i en pressemelding.

Siden oktober 2018 har oppdretteren fôret 50 prosent av laksen sin med fôr med redusert innhold av fisk og algeolje fra Veramaris. Skretting har produsert fôret for Lingalaks. Laksen som har fått det nye fôret skal selges gjennom butikkjeden Kaufland.

– Banebrytende

IntraFish har omtalt Veramaris–fabrikken flere ganger tidligere. Fabrikken ligger i Nebraska, midt i USA. Den eies altså av Veramaris, som er et JV mellom Royal DSM og Evonik. Fabrikken skal ha kostet rundt 200 millioner dollar, og selskapet har tidligere uttalt at den ville være klar til å produsere kommersielle kvanta fra midten av 2019.

Algeoljen fra Veramaris er en ny og banebrytende innovasjon som gir bedre og mer bærekraftig havbruk. Algeoljen er rik på begge de essensielle omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Vi skjønte raskt at det var viktig at hele verdikjeden pratet sammen når vi skulle utvikle produktet. Bare gjennom samarbeid kunne vi endre gjeldende praksis, sier administrerende direktør i Veramaris, Karim Kurmaly i en pressemelding.

a47173b9e0e0ff8d2163d7a3a94fa411 Fabrikken til Veramaris Foto: Veramaris

Kan produsere helt uten fisk

Det er Skretting som har produsert fôret Lingalaks bruker.

– Som den eneste fôrleverandøren i verden med kunnskapen om å produsere 100 prosent fiskefritt fôr, er Skretting veldig glad for å støtte Lingalaks. Dette gjennombruddet er ikke så enkelt som bare å bytte ut gamle ingredienser, det har tatt flere år med forskning, sier Mads Martinsen, direktør for produktutvikling i Skretting i meldingen.

Ifølge pressemeldingen inneholder ett tonn av algeoljen fra Veramaris like mye omega–3 som 60 tonn villfisk. Både Ewos og Biomar har tidligere produsert laksefôr med redusert innhold av fisk der erstatningen er ulike algeoljer.

– Lingalaks har erstattet noe av fiskeoljen sin med algeolje. Det som er unikt med denne algeoljen, og som skiller den fra en del andre algeprodukter, er at den inneholder både omega-3-fettsyrene EPA og DHA. Det vil si at algeoljen kan erstatte all fiskeolje hvis man ønsker eller trenger det. De andre algeproduktene inneholder kun DHA, skriver Martinsen i en epost til IntraFish.

Nyheten om fôret med algeolje skal lanseres tirsdag denne uken, med et pressearrangement hos Lingalaks i Hardanger. Der vil konsernsjef Karim Kurmaly og Lingalaks–sjef Erlend Haugarvoll presentere nyheten.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – følg oss på Facebook, Linkedin og Twitter, eller abonner på vårt daglige nyhetsbrev. Her finner du ett sett med ordforklaringer for næringen.