
Gigante klager på avslag om utviklingstillatelser
Selskapet er uenig i flere av vurderingene Fiskeridirektoratet har gjort i sitt avslag på utviklingstillatelser til Gigante Offshoremerd.
Gigante Offshore søkte om 9 utviklingstillatelser til konseptet «Gigante Offshoremerd», som er en stor merdkonstruksjon for eksponert farvann. Merdkonstruksjonen skal bygges i polyetylen (PE), og skal betjenes og styres fra et integrert basefartøy.
Konstruksjonen er en 500 meter lang sylinderformet konstruksjon med spisse ender. I midtseksjonen skal det være fem notposer, hver med plass til 440.000 fisk, totalt 2,2 millioner fisk.
Konstruksjonen skal også kunne senkes ned til 30 meter under havoverflaten ved signifikant bølgehøyde større enn 6 meter, eller ved økt fare for lusepåslag eller alge- og manetoppblomstring.
Ikke «betydelig innovasjon»
Fiskeridirektoratet konkluderte i sin behandling av søknaden med at konseptet ikke oppfylte vilkåret om betydelig innovasjon, og avslo derfor søknaden til selskapet.
Fiskeridirektoratet påpeker imidlertid i sitt vedtak av konseptet har høy nyhetsverdi, og legger blant annet vekt på at offshoremerden har en ny utforming, at den er designet for eksponerte lokaliteter og kan ligge i overflatetilstand i sjø med signifikant bølgehøyde på 6 meter. I tillegg fremheves det at det er mulighet til å kunne senke ned hele merden.
Direktoratet mener også at Gigante har levert en stor mengde relevant dokumentasjon.
Likevel mener Fiskeridirektoratet i sin vurdering av søknaden at Gigante Offshoremerd er på et tidlig konseptuelt nivå, hva gjelder å sannsynliggjøre den tekniske realiserbarheten av konseptet, og viser til at selskapet selv har fremhevet i søknaden at det «til nå ikke er bygget konstruksjoner i PE av denne størrelsen».
Etter Fiskeridirektoratet sitt syn gjør dette, kombinert med at det skal stå mye fisk i anlegget, og at anlegget skal ligger på eksponerte lokaliteter, at det er en høy risiko forbundet med konseptet.
Flere mangler i søknaden
Direktoratet mener også at det mangler noe analyser for belastningen på merden ved ulike belastninger og strømretninger, og peker på flere mulige forhold som kan føre til utmattingsskader på konstruksjonen. Selskapet har opplyst at utmattingsanalyser vil være en del av det videre arbeidet. Direktoratet mener imidlertid at utmattingsanalyser allerede burde vært utført.
Videre mener direktoratet at heve- og senkefunksjonen er mangelfullt beskrevet i dokumentasjonen i søknaden. Selskapet har beskrevet at heve/senkefunksjonen skal utredes og videreutvikles. Direktoratet mener her at selskapet burde dokumentert den planlagte heve- og senkeprosessen ytterligere som et ledd i å underbygge at konseptet er konstruksjonsmessig realiserbart.
I tillegg til dette vurderer Fiskeridirektoratet det som mangelfullt at det ikke er beskrevet tiltak som skal gi fisken tilgang på luft i nedsenket tilstand, og at nedsenkning dermed bare kan benyttes i et begrenset tidsrom. Det er heller ikke skissert en løsning for undervannsfôring. Fiskeridirektoratet legger til grunn at værforhold kan gi utfordringer på disse punkt på en så eksponert lokalitet som beskrevet i søknaden.
Direktoratet vurderer at Gigante Offshormerd innebærer en stor risiko knyttet til rømming. Dette skyldes i hovedsak overfor nevnte usikkerhet vedrørende konstruksjonens tekniske integritet, og at den store mengden fisk i anlegget øker konsekvensen av rømming ved eventuelle totalhavari eller andre store ulykker betydelig sammenlignet med dagens tradisjonelle åpne merder.
Til slutt mener direktoratet at det også mangler beregninger/analyser som viser at konstruksjonen er dimensjonert for bruk av brønnbåt, herunder sammenstøt mellom båt og konstruksjon.
Selskapet klager
Gigante Offshore skriver i sin klager at avslaget i hovedsak er begrunnet med frykt for rømming.
– Vi er sterkt uenige i vurderingen av at offshoremerden er på et tidlig konseptuelt nivå. Konseptet er veldokumentert, og det har vært gjennomført en grundig og god utviklingsperiode. Analyser fra Multiconsult viser at Gigante Offshoremerd vil motstå miljøkrefter innenfor de påkrevde marginer og at konseptet kan realiseres på en trygg måte. Det er ikke påvist fare for konstruksjonssvikt med påfølgende rømming, påpeker Gigante.
Selskapet viser også til at det er svært lang erfaring med bruk av PE som viser at det basert på dette materialet er fullt mulig å bygge konstruksjoner som har tilstrekkelig strukturell integritet. Gigante viser til at PD har vært benyttet som materiale i norsk havbruksnæring siden 1974 og at norske leverandører er verdensledende på bruken av PE i akvakulturkonstruksjoner i sjø.
– Over 90 prosent av alle sjøanlegg for oppdrett av laks bruker i dag merder i PE. Merdene er store, opptil 200 meter i omkrets, altså med en diameter på 63 meter. Dette er cirka 50 prosent større diameter enn på Gigante Offshoremerd, og slike anlegg er også utsatt for store belastninger. Disse merdene er godkjente og tilfredsstiller kravene til materialegenskaper, spenninger i konstruksjonen og utmatting. Prosjektet Offshoremerd bygger således på et omfattende erfaringsgrunnlag, mener Gigante.
Selskapet fremhever også at bygging av Gigante Offshoremerd kan og vil gjøres i Norge, og mener at konseptet således gir en unik mulighet til å utvikle norsk leverandørindustri.
I klagen vises det også til at det er bygget en testmodell som er 80 meter lang og 8 meter i diameter. Blant annet har Multiconsult slått fast at konseptet kan realiseres, og Sintef har konkludert med at en slik konstruksjon egner seg som oppdrettsanlegg for lokaliteter som har relativt sterke strømmer.
Trygg utviklingsperiode
Gigante viser også til at det i fremdriftsplanen er beskrevet hvordan det første etter fem og tre måneder med uttesting vil være full drift i anlegget. I den første fasen som varer i tre år og tre måneder, vil anlegget testes uten fisk overhodet, hvorav seks måneder testing på lokalitet med alle systemer og funksjoner på plass.
Deretter, etter 3,5 års arbeid, vil det settes ut en million smolt, altså mindre enn halvparten av den planlagte produksjonen.
– Dette er planlagt for å ytterligere kvalitetssikre at testresultatene for teknologien fungerer i stor skala på lokalitet, og at fiskevelferden blir ivaretatt. Prosjektet er planlagt gjennomført på en trygg og kvalitetssikret måte, påpeker selskapet.
Gigante reagerer også på at nyhetsverdi blir brukt som negativ argumentasjon for avslaget, og at dette kombineres med argumenter som «høyt antall fisk og eksponert lokalitet», påstås at prosjektet har høy risiko.
– Gigantes prosjekt har ikke høyere risiko enn andre konsepter som er tildelt utviklingstillatelser, skriver selskapet i klagen.
Egne krav for Gigante?
– Ser man på de hittil tildelte utviklingstillatelsene er et flertall av disse beregnet for et stort volum av fisk og eksponert plassering. Argumentene om stort antall fisk og eksponert plassering skal ikke tale i prosjektets disfavør, skriver selskapet, og viser til avslagsbrevet der det står «Dette skjerper også kravene til dokumentasjon av konstruksjonens strukturelle integritet.»
– Uttalelsene fra Fiskeridirektoratet kan tyde på at Gigante Offshoremerd er vurdert strengere enn andre søkere av utviklingstillatelser. Det kan ikke opereres med særegne skjerpede krav til dokumentasjon av Gigante Offshoremerd, mener selskapet.
Misforståelse
I avslaget skriver Fiskeridirektoratet at Gigante Offshoremerd skal roteres om forankringspunktet og bli liggende på tvers av strømretningen. Det blir påpekt at dette ikke er analysert med tanke på påkjenninger.
– Dette er en misforståelse. Gigante Offshoremerd skal ikke holdes på tvers av strømmen, og de betenkeligheter som fremkommer i avslaget er derfor overdrevet, mener Gigante.
– På nåværende tidspunkt er flere av risikofaktorene lavere enn det Fiskeridirektoratet bruker som begrunnelse for at utmatting burde vært bedre analysert, og vi mener å ha en god tilnærming til problemstillingen slik den er beskrevet i prosjektplanen.
Selskapet tilbakeviser også at heve- og senkefunksjonen ikke er godt nok dokumentert, og at usikkerhetsmomenter direktoratet peker på trolig er en misforståelse.
– Med den omfattende dokumentasjon som foreligger for konseptet tilbakeviser vi at prosjektet er på et tidlig konseptuelt nivå. Utførte beregninger og analyser av konstruksjonen slår fast at den ikke vil svikte og føre til rømming, skriver selskapet avslutningsvis i klagen.
---
Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – følg oss på Facebook, Linkedin og Twitter, eller abonner på vårt daglige nyhetsbrev. Her finner du ett sett med ordforklaringer for næringen.