
Overrasket over avslag på søknad om utviklingstillatelser
Astafjord Ocean Salmon klager på avslaget om utviklingstillatelser til konseptet «Øymerd».
Selskapet søkte i 2017 om 8 utviklingstillatelser til konseptet Øymerd. Oppdrettsplattformen Øymerd skal bygges i Norge, ferdigstilles og testes i Harstad. Prosjektet har en totalkostnad på en halv milliard kroner.
Betongkonstruksjonen Øymerd er 10 meter høy, hvor 7,5 meter er under vann. Hver av sidene er 120 meter lang. I senter av plattformer ligger et driftsbygg i tre etasjer, og under dekk finner man lagringsplass, teknisk utstyr og fôrsiloer. Alle funksjoner knyttet til drift, vedlikehold og fôring er integrert i konstruksjonen.
Plattformen har tre separate og spesialutviklede notposer for fisk. I tillegg skal Øymerd utstyres med et energisystem som hindrer isdannelse på dekk og langs fribord.
Ikke betydelig innovasjon
Fiskeridirektoratet la i sin behandling av søknaden til grunn at Øymerd har potensial til å ta i bruk noe mer eksponerte lokaliteter, samt at konseptet innebærer ny produksjonsteknologi, og la særlig vekt på at Øymerd samlet sett innebærer nytt flytekonsept med integrert luseskjørt og system for eventuell av-ising.
Direktoratet konkluderte imidlertid med at selskapet gjennom søknaden ikke hadde sannsynliggjort at prosjektet Øymerd kan realiserer slik selskapet har beskrevet det, og viste særlig til svakheter ved dokumentasjon av at konseptet er egnet til akvakultur av fisk på eksponerte lokaliteter.
Fiskeridirektoratet mente at konseptet ikke oppfylte vilkåret om betydelig innovasjon, og avslo derfor søknaden fra selskapet.
Teknologien lar seg realisere
– Vi er overrasket over avslaget. ØyMerd er et grundig prosjektert og dokumentert prosjekt. Vi har lagt opp til et forsvarlig utviklingsløp der vi har foretatt et omfattende og grundig forarbeid, fått verifisert en rekke av teknologiens egenskaper og avdekket noen områder som krever ytterligere forbedring før vi går over i detaljprosjekteringsfasen, skriver selskapet i klagen.
Astafjord Ocean Salmon påpeker at utviklingsløpet for konseptet er etter modell som brukes til utvikling av teknologi og installasjoner til olje- og gassnæringen. Metoden er anerkjent og bidrar til å sikre at realiseringen er så sikker som mulig, mener selskapet.
– Det er mulig vi ikke uttrykket oss tilstrekkelig presist ved oversendelsen av resultatene fra tanktesten om at resultatene fra denne ville las høyde for i detaljprosjekteringsfasen. Dette omhandler imidlertid bare mindre strukturelle tilpasninger til funnene fra tanktesten. Dette var noe vi så for oss ville bli gjort i dialog med Fiskeridirektoratet, skriver selskapet, og mener at dokumentasjonsgraden og den utførte tanktesten en styrke for prosjektet ØyMerd og underbygger at teknologien lar seg realisere.
Ikke arbeid i all slags vær
I sin behandling av søknaden mente Fiskeridirektoratet at selskapet ikke hadde synliggjort at arbeid kan utføres kontinuerlig på anlegget ved plassering på eksponerte lokaliteter med sjøtilstander karakterisert ved signifikant bølgehøyde opp til 6 meter.
Det er en vurdering Astafjord Ocean Salmon er uenig i, og påpeker at en ikke har ment at det skal kunne utføres arbeid på dekk i alle sjøtilstander.
– I søknaden har vi opplyst om at arbeid skal kunne gjennomføres i vær- og sjøforhold hvor operasjoner på konvensjonelle anlegg ville være uaktuelt. Her mener vi at produksjonen som sådan ikke må avsluttes som følge av ekstremvær. Fisken kan overvåkes fra kontrollbygg og tiltak som å stanse foring etc. kan settes i verk for å trekke fisken nedover. Dette vil være en del av driften ved ekstreme sjøtilstander.
Selskapet mener at en naturlig følge av å drive aktivitet i eksponerte områder er at man må tilpasse operasjoner ut fra naturkreftenes påvirkninger. Dette er også situasjonen for fiskefartøy og andre fartøy og installasjoner som opererer under eksponerte forhold.
– Under maksimal belastning vil det ikke være aktuelt å ha personell på dekk, på samme måte som skip ikke har mannskap på dekk ved store bølger og sterk vind, påpekes det.
Saksbehandlingsfeil
Astafjord Ocean Salmon mener at Fiskeridirektoratet har gjort en saksbehandlingsfeil ved å se bort fra dokumentasjon som underbygger prosjektet.
Her viser selskapet til at en leverte ytterligere dokumentasjon hos Fiskeridirektoratet 6. november. (Avslaget fra direktoratet ble sendt til selskapet 9. november).
– Dette var blant annet en CFD-analyse som viser indre strømninger i anlegget. Etter vår vurdering underbygger denne dokumentasjonen hvor langt i utviklingsløpet prosjektet har kommet og sannsynliggjør at både realisering av anlegget og vesentlige funksjoner er ivaretatt.
Selskapet opplyste i brev 20. august 2018 at denne informasjonen ville bli ettersendt da denne ikke var klar i august.
– Etter vår vurdering burde derfor Fiskeridirektoratet ha avventet å ferdigbehandle søknaden til informasjonen var ettersendt. Eventuelt burde Fiskeridirektoratet gitt en ytterligere frist for innsending av CFD-analysen. Vi viser her til prinsippet i forvaltningsloven § 17 om at saken skal være tilstrekkelig opplyst når vedtak fattes. Etter vår vurdering var ikke saken tilstrekkelig opplyst når Fiskeridirektoratet hadde fått informasjon om at sentral dokumentasjon ville bli ettersendt. Dette utgjør en saksbehandlingsfeil, mener selskapet.
Fiskevelferden er ivaretatt
Videre viser selskapet til at Fiskeridirektoratet har vurdert at konseptet ikke er fiskevelferdsmessig forsvarlig, noe selskapet er uenig i.
Selskapet mener at for eksempel tanktest som er utført viser at fisken vil ha optimale forhold, og viser også til et notat som viser at Akvaplan-niva har vurdert at fiskevelferden i konseptet er ivaretatt. Akvaplan-niva har gjort en vurdering av fiskevelferden ut fra CFD-analysen, som tidligere er nevnt.
– Ettersom Akvaplan-nivas vurdering av fiskevelferden er basert på blant annet CFD-analysen, underbygger dette at Fiskeridirektoratet har gjort en saksbehandlingsfeil ved å se bort fra innsendte informasjon, mener selskapet.
Mener det utgjør betydelig innovasjon
Astafjord skriver også blant annet at en «ikke er enig med Fiskeridirektoratet i at vi på søknadstidspunktet skal sannsynliggjøre at alle sider ved ØyMerd vil fungere som tiltenkt. Vi peker særlig på at definisjonen for utviklingsarbeid som viser at det skal være en viss form for usikkerhet til resultatet», skriver selskapet.
– Uansett er vår vurdering at de sentrale elementene som må fungere ved maksimal last (Hs 6m) at teknologien tåler lastene, at fisken ikke rømmer og at fiskevelferden ivaretas. I tillegg må selvsagt HMS for de ansatte være ivaretatt. Dette har vi sannsynliggjort i den dokumentasjonen som er sendt inn. Det kan ikke legges til grunn at alminnelige røktingsoppgaver skal kunne gjennomføres ved dimensjonerende bølgehøyde skriver selskapet, og mener at det relevante for vurdering av om søknaden skal innvilges er om ØyMerd utgjør betydelig innovasjon fra den teknologien som ellers er i alminnelig kommersiell bruk.
Selskapet har også tilgang til å bygge hos et norsk verft, men det krever at prosjektet går inn i realiseringsfasen tidlig i 2019. Det anmodes derfor om at Fiskeridirektoratet av samfunnsmessige hensyn prioriterer behandlingen av klagen.
– Som nevnt har vi et vindu nå til å kunne sette i gang bygging, men da må vi starte EPCI-fasen innen kort tid, påpeker selskapet.
---
Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – følg oss på Facebook, Linkedin og Twitter, eller abonner på vårt daglige nyhetsbrev. Her finner du ett sett med ordforklaringer for næringen.