NYHETER

Se alle artikler

Høye bølger og stor giverglede

- Vi har fått kjørt oss i bølgene, men har fått masse hjelp fra næringa og møtt et helt fantastisk engasjement.

Det sier Karen Kistine Østerhus, primus motor for Europharmas #stoltavlaksen-kampanje og den pågående roturen fra Ålesund til Lofoten.

Østerhus, som til daglig er Regionansvarlig Nord-Norge for Europharma, er for tiden mye å se i #stoltavlaksens livesendinger på Facebook. Der dokumenteres den ambisiøse roturen til inntekt for Kreftforeningen, med innlagte stopp i viktige havbrukssamfunn langs kysten.

Siden starten fra Ålesund på mandag har seksringen "Ronja Hope" vært innom Smøla, Frøya og Revsnes, hvor det har blitt gjennomført åpne arrangementer med fokus på havbruksnæringens betydning for kysten, og ikke minst samlet inn betydelige summer til kreftsaken.

Neste stopp er Rørvik.

48ac6c435095ef3d28f156b92372ee26 På rotur store deler av strekningen fra Ålesund til Lofoten. Foto: Privat

- Oppslutninga har vært helt fantastisk. Da vi kom inn til Revsnes i går, sto det 170 folk og ventet på oss på kaia. På Smøla var det utsolgt og fullt hus og det samme på Frøya. De lokale arrangementene er det i hovedsak de lokale næringsaktørene som har organisert, og de har gjort en super jobb, sier hun i en e-post til IntraFish.

Været har ikke spilt nevneverdig på lag med "Ronja Hope" så langt, men en bra båt, sterke roere og gode hjelpere har kompensert for det.

- Tidsplanen var såpass stram at vi uansett ikke kunne rodd hele veien, men været har gjort at vi har trengt mye hjelp, og det har vi jammen også fått. Allerede da vi kom utenfor moloen i Ålesund, skjønte vi at dette ville bli i overkant tøft. Da stilte Hurtigruten opp og tok med båten til Kristiansund. Derfra rodde vi til Smøla, godt hjulpet av roere fra Nekton Havbruk som også hadde hovedansvar for arrangementet der, forteller Østerhus.

bb65403d8dd33de535dad3a9278c8988 Sjømatkjendis Arne Hjeltnes (t.h.) er med på turen. Han lager intervjuer og reportasjer underveis. Turen kan følges via «Stoltavlaksen» sin Facebook–side. Foto: Privat

Servicebåten "Nøtte" har senere bistått med frakt over Frohavet, og akkurat nå befinner "Ronja Hope" seg om bord på fôrbåten "Feed Tromsø" på vei nordover.

- I går meldte de storm over Folla, så da måtte vi vi ta noen telefoner for å få båten over det verste strekket, men vi kommer til å ro siste stykket inn til Rørvik i ettermiddag. "Ronja Hope" tåler mye sjø, og vi har tidvis rodd i tre meter høye bølge, men det er ingen vits i å ta noen sjanser med sikkerheten, sier Østerhus, som selv har hatt rorvakt på deler av turen.

På Frøya var det Måsøval Fiskeoppdrett og Frøya Næringsforum som sto for hoveddelen av jobben med arrangementet, mens Refsneslaks gjorde det samme på Revsnes.

- Samarbeidspartnerne våre har vært helt utrolige, og fått til veldig mye på veldig kort tid. De har også engasjert andre havbruksselskaper og skapt et stort folkelig engasjement som vi virkelig har fått føle på når vi har kommet i land.

Målet er å samle inn 1 million kroner på turen nordover, og foreløpig ser det ut til at målet kan være mulig å nå.

8fed6d0cf231afe9a4ffed55b98a288e Der er arrangementer og følgebåter underveis. Foto: Privat

- Akkurat nå står det 310.250 på innsamlingssida vår på Facebook, men vi vet at vi kan plusse på ihvertfall 200.000 kroner som har blitt samlet inn på arrangementene vi har gjennomført så langt, i tillegg til en del penger som har blitt vippset direkte til Kreftforeningen.

"Ronja Hope" skal ende opp i Mortsund i Lofoten, i tide til åpningen av Europharmas Lofotseminar 5. juni. Da skal den solide seksringen auksjoneres bort, selvfølgelig til inntekt for Kreftforeningen.

- Da vi vant auksjonen i fjor var prisen 185.000 kroner, og den må jo ha steget i verdi siden da, sier hun.

På den siste delen av turen skal "Ronja Hope" innom:

  • Rørvik 31. mai,
  • Brønnøysund 1. juni,
  • Lovund 2. juni,
  • Bodø 3. juni,
  • før Mortsund nås 5. juni.
e425ebf159f88a76a78e6f1579aae530 Karen Kistine Østerhus. Foto: Privat


Se Også


LO-topp advarer mot selvskudd om EØS

NNNs første kvinnelige forbundsleder, Anne Berit Aker Hansen, advarer arbeidsgiverne mot å bidra til økende motstand mot EØS i fagbevegelsen og i befolkningen ellers.