NYHETER

Se alle artikler

Konsernsjefen i Nova Austral må gå

Nicos Nicolaides mister jobben etter at selskapet nå må innrømme feilrapportering til myndighetene. Selskapet mister også midlertidig ASC-sertifisering samt myndighetens egen sertifisering for antibiotika-fri laks.

- Nova Austral inngår ingen kompromisser når det gjelder sine produksjonsstandarder, antibiotika-fri produktintegritet, bærekraft og miljøforpliktelser som har oppnådd internasjonal anerkjennelse, heter det i en pressemelding onsdag.

Der slås det fast at konsernsjef Nicos Nicolaides ikke lenger vil ha noen rolle i selskapet. Og at der nå også skjer andre utskiftinger i ledelsen.

Nytilsatt driftsdirektør (COO) Francisco Miranda tar over ledelse av både drift og salg. IntraFish meldte i oktober i fjor at han sluttet brått som sjef for Cermaq Chile, etter ni år.

Nicolas Larco er tilsatt som ny finansdirektør. Han kommer fra samme stilling i et selskap som heter Cencosud Chile

Styreleder Yngve Myhre sitter torsdag morgen på et fly og er utilgjengelig for kommentar. Det opplyses ikke i pressemeldingen om hvem som blir ny konsernsjef.

I en kort e-post til IntraFish skriver han likevel at det ikke bare var han som fattet beslutningen om endringer i ledelsen. Hele styret står bak.

Myhre svarer ikke på hvordan det føles å måtte si opp en mangeårig samarbeidspartner.

8277c6190b0708421435008d63ad9adb Da tidene var annelrledes, på Brusselmessen for noen år siden: Styreformann Yngve Myhre (t.v.) og konsernsjef Nicos Nicolaides i Nova Austral. Foto: Bent-Are Jensen

Dobbel bokføring

Ballen begynte å rulle etter at den chilenske avisen El Mostrador publiserte en gravesak kalt «Salmon Leaks» der det ble hevdet at selskapet dreiv med dobbel bokføring. Avisen publiserte e-poster fra bedriftens ledelse som instruerte driftsledere til å manipulere statistikk for å skjule faktisk dødelighet, i den hensikt å unngå bøter.

Fiskeridirektoratet Sernapesca fulgte opp med en undersøkelse som hittil har tatt to uker.

Finansavisen skriver i dag at selskapet har fått en bot på 1,9 millioner kroner.

Nova Austral satte dessuten i gang en intern undersøkelse, blant annet ved hjelp av folk utenfra.

Feilrapportering av dødelighet

I en pressemelding tirsdag innrømmer selskapet feilrapportering av dødelighet til Sernapesca i løpet av siste produksjonssyklus.

Pressemeldingen varslet at tiltak ville bli iverksatt for å hindre at slikt skjer igjen.

Dagen etter kom ny melding om utskiftinger i ledelsen.

- Biologisk forurensning fra andre

- Det uvanlig høye nivået av dødelighet i siste produksjonssyklus er først og fremst et resultat av dårlig kvalitet på smolt som er levert fra fylkene 10 og 11, høy dødelighet under transport og forsinkelser på grunn av algeoppblomstring. Senere i år vil et nytt klekkeri i Region 12, i nærheten av produksjonsområdene våre, komme i full drift. Dette nye klekkeriet vil redusere risikoen for biologisk forurensning fra andre regioner, heter det i en av pressemeldingene.

Prislappen på klekkeriet er 45 millioner dollar. Det tilsvarer 385 millioner kroner.

Kjerneverdi: antibiotika-fri

IntraFishs engelske nettsted intrafish.com melder at selskapet umiddelbart (og innen 24 timer) må stoppe bruken av ASC-merket på sine produkter mens myndighetene gjennomfører en juridisk prosess.

Landets fiskeridirektør, Alicia Gallardo, karakteriserer selskapets oppførsel som "ubegripelig", ifølge avisen El Llanquihue.

Sernapesca har anmeldt selskapet til både statsadvokaten (Fiscalía Nacional) og til Økokrim (Superintendencia de Medio Ambiente).

Det skal undersøkes om miljøet på havbunnen under ett av anleggene er påført skade.

- Vi skal være skikkelig tøffe og strenge når vi undersøker disse forholdene, sier Gallardo til avisen.

Som intrafish.no har meldt tidligere, har Sernapesca allerede trukket tilbake selskapets tillatelse til å selge produktet sertifisert som antibiotika-fri.

f2738ced5d60e3f33397e5833f06e32c Ett av Nova Australs anlegg i Region 12. Pressefoto

Må betjene kjempelpån

Nova Austral har rundt 800 ansatte.

Oppdrettsselskapet var tidligere eid av fôrselskapet Ewos, som igjen var eid av det skandinaviske investeringsfondet Altor Equity Partners og det det amerikanske investeringsfondet Bain Capital.

Nova Austral ble ikke med i transaksjonen da Ewos ble solgt til den amerikanske mat-giganten Cargill.

I chilenske medier omtales selskapet konsekvent som norsk.

Nordmannen Yngve Myhre er styreleder Nova Austral.

I juni for to år siden hentet Nova Austral inn et obligasjonslån på 300 millioner dollar, tilsvarende 2,5 milliarder kroner. Kjempelånet har rente på 8,25 prosent og løpetid på knapt fire år (forfall 26. mai 2021).

Det var de norske meglerhusene DNB Markets, Pareto Securities og Arctic Securities som ledet kapitalinnhentingen.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.

Se Også


Fra Chile med budskap om håp for de algerammede

- Dere nordmenn vil komme ut av algekrisen sterkere enn før. Mitt budskap til dere er håp, sier chileneren Oscar Garay Krogh.