En nylig publisert statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at lærlingene i havbruk fikk i snitt utbetalt 31.950 kroner før skatt i 2021. I følge SSB er det kun en kategori av pleiemedarbeidere som har en høyere snittlønn.

Elisabeth Røsseth (19) er i gang med andre året som havbrukslærling hos Bjørøya. Der er hun en av fem lærlinger i familiebedriften fra Flatanger i Trøndelag.

– Det er fint å tjene så gode penger som lærling, men det handler ikke om det for meg. Man skal trives med det man gjør også – og det gjør jeg, sier Røsseth.

Se oversikten over lærlinglønn i Norge nederst i saken.

Henter inn fra ungdomsskolen

Det var ikke naturlig at det skulle bli havbruk for Røsseth. Selv om hun tidlig fikk smake litt på hverdagen i den jobben.

– Jeg gikk på hestelinjen første året, men fant ut at det kan jeg ikke leve av. Så prøvde jeg én dag i praksis i et oppdrettsselskap og tenkte at det her passer meg veldig bra, forteller hun.

Da var hun 15 år. Det var ikke Bjørøya den gang, men dette er et selskap som jobber for å få inn unge allerede i denne alderen. Familiebedriften med 55 faste ansatte har driver oppdrett på fem lokaliteter, samtidig som de altså gir unge smaken på oppdrett.

– Unge og lærlinger er en veldig viktig ressurs for oss. Det går igjen i måten vi rekrutterer på. Her i Bjørøya begynner man ofte som vikar når man går på ungdomsskolen, sier Solveig Løfsnæs Sivertsen, personal- og organisasjonssjef i bedriften.

Målet er at det skal trigge de til å se at oppdrettsnæringen kan være en yrkesvei, som det gjorde for Røsseth.

– Da kan de få en interesse for yrket som gjør at de velger å gå på akvakulturlinjen senere. Vi har hatt flere som har vært inne på den måten og så kommet tilbake til oss og blitt fast ansatte.

Røsseth setter også pris på at det er flere andre lærlinger inne samtidig som hun.

– Det er greit å kunne ha noen på sin egen alder rundt seg som har de samme oppgavene og kursene som skal gjennomføres, sier hun.

Elisabeth Røsseth (19) er i gang med andre året som lærling. Om rundt et halvt års tid er læretiden over. Foto: Privat

Trives med større oppgaver

Elisabeth Røsseth er nå inne i andre året som lærling hos Bjørøya.

– Jeg visste ikke så mye om næringen før jeg gikk i praksis. Da fikk jeg en generell forståelse, forklarer 19-åringen.

– Hva trives du best med i jobben?

– Jeg trives best på servicedelen og større arbeidsoperasjoner.

Nyttårstilbud: 8 uker for 80 kroner
Hold deg oppdatert med Intrafish.no i 2023! Tilbudet varer ut januar.

– Dette tror jeg nok at jeg vil holde på med en god stund fremover. Jeg trives veldig bra i jobben, sier hun videre.

I 2019 var det skytebaser og sprengnignsarbeidere som var blant de best betalte lærlingene, men fra 2020 er ikke de med i SSBs oversikt på bakgrunn av at det er få i denne rollen, som løser ut konfidensialitetshensyn. I andre enden av skalaen er det lærlinger innen melke og husdyrprodusenter som tjener minst med en gjennomsnittlig månedslønn på 13.320 kroner.