Aker Biomarine opplyser i en pressemelding onsdag at de tar neste steg i utviklingen av et nytt krillprodukt for det globale proteinmarkedet. Nå planlegger de å bygge krillfabrikk i Norge - en investering som vil være i 100 millioners klassen.

Ser stort potensial

- Aker BioMarines satsning på forskning og innovasjon de siste årene har resultert i en teknologi som gir et proteinprodukt av svært høy kvalitet. Både næringsprofilen og funksjonelle fordeler gjør at vi ser et stort potensial i dette produktet, sier Shauna McNeill, konserndirektør for innovasjon i Aker BioMarine, i en uttalelse.

Shauna McNeill, konserndirektør for innovasjon i Aker Biomarine. Foto: Aker Biomarine

På utkikk etter tomt

Pilotfabrikken skal bygges med et tilhørende forsknings- og innovasjonssenter, opplyses det i meldingen. Selskapet er nå på utkikk etter egnet industrilokasjon, og et av kriteriene er at fabrikken må ligge et par timer unna hovedkontoret på Fornebu.

- Vi er i positiv dialog med et par norske kommuner og mener dette er næringsutvikling som bør treffe de fleste politiske prioriteringer. Vi ser frem til å jobbe videre med flere alternativer med mål om å få til etableringen i Norge, sier Runa Haug Khoury, direktør for bærekraft og myndighetsdialog i Aker BioMarine.

Runa Haug Khoury, direktør for bærekraft i Aker Biomarine. Foto: Aker Biomarine

Aker BioMarine har siden 2006 bygget en global milliardindustri på fiskeri og foredling av krill fra Antarktis. Selskapet selger i dag krillolje til mennesker og mel som går til fôr i oppdrettsnæringen og til husdyr.