Aksjene i verdens største lakseoppdrettsselskaper har nesten alle falt i verdi viser tall IntraFish har hentet ut. Hos de 10 største børsnoterte selskapene har tapet vært på hele 4,3 milliarder dollar - tilsvarende 38, 6 milliarder kroner.

Etter at alle tok det samme V-formede fallet, samt det store skrellet som kom i form av «Korona-salget» av aksjer i mars, er det ennå ni av ti av produsenter som ikke har kommet seg etter tapene. Dårlige laksepriser og høye kostnader etterlater en varig støkk i investorenes tillit.

Bare en stor oppdretter, Salmar, har sett aksjekursen stige siden begynnelsen av året, med beskjedne 3,41 prosent, og leverer en markedsverdi på 6 milliarder dollar.

Lerøy Seafood Group – som har et stort fotavtrykk i villfiske, noe som gjør det til det mest diversifiserte av selskapene – har mistet minst fra sin aksjeverdi: 3,24 prosent eller bare 130 millioner dollar.

Multiexport og Blumar deler tronen som de største taperne, med en markedsverdi som har falt nesten 30 prosent hver siden begynnelsen av året.

Alle de store selskapene som driver med oppdrett av laks har fått verdien sin redusert gjennom året. Bortsett fra ett selskap. Tallene er hentet ut 17. august. Foto: Bloomberg/Rachel Mutter

Mowi og Grieg kraftig ned

Mowi og Grieg var også betydelige tapere, med Mowis aksjekurs som falt nesten 20 prosent, og skrelte dermed 2,6 milliarder dollar (23, 4 milliarder kroner) av markedsverdien sin som verdens største lakseprodusent.

Griegs kurs falt nesten med 23 prosent, og markerte et tap av 414 millioner dollar, tilsvarende 3,7 milliarder kroner, før tallene for andre kvartal ble kjent.

Norges lakseprodusenter blir for tiden tvunget til å selge fisken sin smertefullt nær produksjonskostnadene i spotmarkedet.

Analytikere og produsenter er sikre på en sunnere fremtid fremover, med økende etterspørsel som presser prisene til nye høydepunkter i 2021.

Les også:

Nå tjener oppdretterne knapt penger – analytikerne tror det er forbigående