Onsdag formiddag faller aksjen nær 10 prosent til 33,3 kroner.

– Vi tror at utbyggingen går tregere enn hva selskapet har kommunisert, og venter at det produserer 70.000 tonn laks i 2030, sier analytiker Christian Nordby.

Det er kun en tredel av de 220.000 tonnene selskapet selv har ambisjoner om.

Atlantic Sapphire kan med dagens anlegg produsere rundt 10.000 tonn laks per år i sitt landbaserte anlegg i Florida, hvor utbyggingen av fase 2 nå er i gang.

Trenger penger

Nordby mener at selskapet trenger 178 millioner dollar (cirka 1,5 milliarder kroner) i kontanter for å fullføre byggingen av fase 2 av anlegget i Florida. Selv om noe av dette kan finansieres med gjeld, tror han at selskapet også må hente frisk egenkapital.

– Vi anbefaler at en ikke kjøper aksjen før friske penger er på plass, sier han.

Analytikeren tror at emisjonen kommer «snart».

– Selskapet er nok i diskusjon med bankene om hvor mye egenkapital det trenger for å trekke på kredittfasiliteten sin. I løpet av det neste halvåret kan det skjer noe, men selskapet kan bare bygge saktere, noe som gjør det vanskelig å anslå nøyaktig.

Analytiker Christian Nordby i Kepler Cheuvreux, her på Færøyene Foto: Anders H. Furuset

Forsikringsoppgjør først i 2023

Atlantic Sapphires danske pilotanlegg ble totalskadet i en brann i september. De færreste tror at det blir gjenoppbygget, men at selskapet heller bruker forsikringsoppgjøret til utbyggingen i Florida har DN tidligere skrevet.

Nordby i Kepler tror at forsikringsoppgjøret blir på 30 millioner dollar (cirka 250 millioner kroner) – men at pengene ikke blir utbetalt før i 2023.

Skuffende salg

Den amerikanske butikkjeden Publix har nylig avsluttet tidenes salgskampanje på landbasert laks i sine nær 1.300 butikker i USA.

Kjedens sjømatsjef Guy Pizzuti sier til IntraFish at selv om salgsmålet ikke ble nådd, er de relativt fornøyd med kampanjen. Han oppgir ikke hvor mye laks de solgte.

Under kampanjen ble Atlantic Sapphire-laksen solgt for 12,99 dollar per pund, mens vanlig oppdrettslaks ble solgt for 9,99 – 11,99 dollar pundet.

Ser bedre marked for laks

Kepler Cheuvreux har ellers gjort flere anbefalinger for lakseaksjer, sektorrapporten som Atlantic Sapphire-analysen var en del av.

– Vi har oppgradert både Bakkafrost og Mowi fra hold til kjøp, og økt anslagene våre for lakseprisene, sier Nordby.

Mens meglerhuset ventet ganske flate priser i årene fremover, venter det nå en stigende pris opp mot 65 kroner per kilo i 2016.

– Vi har vært for forsiktige i å anslå etterspørselen. Vi holder anslaget for produksjonen uendret på en årlig vekst på 4 prosent, men har oppjustert anslaget på global etterspørsel fra 4 prosent i året til 5–7 prosent, avslutter Nordby.