Industridesigner Ben-Tommy Eriksen håper det er laks i karene til sommeren.

- Det første vi oppdaga var at hvis anlegget sto langt oppe på land, måtte vi løfte vannet veldig høyt. Det er selvfølgelig veldig energikrevende. Da fant vi ut at vi sprenger oss ned i grunn og legger anlegget der, sier Ben-Tommy Eriksen i denne podkasten:

Eriksen er industridesigner og leder forsknings- og utviklingsavdelingen til Andfjord Salmon.

Først 1000, så 10.000 tonn

De er også i gang med å lag grøfter slik at svære rørledninger går inn og ut av glassfiberkarene. Vannet skal hentes fra 25 meters og 160 meters dyp: Det de kaller sommerinntak og vinterinntak.

- Vi skal ha 20.000 kubikk vann i timen, eller 200.000 kubikk til alle bassengene hver time. Det er mye vann, sier Eriksen.

Første byggetrinn innebærer et basseng for 1000 tonn laks. Byggetrinn to er ti basseng.

- Vi regner med å ha fisk i bassenget i løpet av sommeren. Så er det ikke så mange måneder før vi begynner på neste anlegg når vi ser at det fungerer og hva vi må optimalisere.

Ingen virvler

Andfjord Salmon har gått for gjennomstrømming - og ingen resirkulering av vannet.

- Vi får opp friskt vann fra Golfstrømmen. Derfor fant vi ut at vi ville satse på det, på grunn av naturen, sier Eriksen.

Laksen skal ikke stå i strøm. Vannet skal gå inn og rett ut igjen.

- Det er ingen virvler i vannet, og det har vi gjort for å få til rensingen. Avføringen til fisken kommer til å dette ned på bunnen, og der vil det stå flere roboter og samle det opp, sier Eriksen.

3D-printing og simulering

Det tok selskapet et helt år å utvikle teknologien for å få til dette.

- Vi har brukt 3D-printing og simulering der vi har testa masse, masse design, sier Eriksen.

Hør mer om hvordan de endelig kom frem til en løsning på dette og hva de skal gjøre i byggetrinn tre.

Det gjør du ved å trykke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Her er noen utvalgte episoder: