Tirsdag faller kursen i selskapet rundt fire prosent til 33,3 kroner, noe som er ny bunnrekord og priser selskapets egenkapital til 3,06 milliarder kroner. Den seneste uken er kursen ned 8 prosent.

Atlantic Sapphire
  • Ble startet av tremenningene Johan Andreassen og Bjørn-Vegard Løvik sammen med danske Thue Holm i 2010.
  • Like etter videregående etablerte Andreassen og Løvik leppefiskselskapet Villa Organic i 1995. 15 år senere solgte de selskapet til Lerøy og Salmar og startet samme år opp Atlantic Sapphire for å drive landbasert oppdrett i USA.
  • Atlantic Sapphire bygger verdens største landbaserte oppdrettsanlegg i Homestead i Florida med et mål om å produsere 95.000 tonn ferdigsløyd Florida-laks innen 2026. Selskapet har også et mindre anlegg i Danmark.
  • Største aksjonærer i Atlantic Sapphire er Andreassen og Løviks investeringsselskap Alsco AS, med en andel på 12 prosent. En rekke andre kjente investorer har også funnet veien inn i selskapet. Blant annet Johan Johannson, Runar Vatne og Block Watne-arving Lars Nilsen.

– Så vidt jeg kan se, er det ingen fundamentale forhold som forklarer de siste dagers kursfall, sier Christian Olsen Nordby i Kepler Cheuvreux.

Onsdag forrige uke falt Atlantic Sapphire-kursen rundt 10 prosent etter Nordby publiserte en analyse hvor han skrev at han tror selskapet må skaffe rundt 1,5 milliarder kroner for å fullføre byggingen av fase to av det landbaserte lakseanlegget sitt i Florida.

Noe av dette kan finansieres av gjeld, men selskapet må også hente frisk egenkapital, mener Nordby. Han anbefaler kundene sine å vente med å kjøpe aksjer i selskapet til friske penger er på plass.

Store innsidekjøp

Samme dag som analysen fra Kepler Cheuvreux ble kjent, kjøpte konsernsjef Johan E. Andreassen og konserndirektør Bjørn-Vegard Løvik aksjer i eget selskap for 3,4 millioner kroner.

På Twitter meldte dessuten Andreassen at en salgskampanje hos den amerikanske supermarkedkjeden Publix hadde gått bra, og at produksjonen av laks var stabil. Andreassen er grunnlegger og største eier i selskapet.

Fredag kjøpte også investor Runar Vatne aksjer for 8,5 millioner kroner i selskapet. Vatne er styremedlem, og selskapets tredje største eier med 5,3 prosent av aksjene.

– De som kjøpte tror vel at det kommer gode nyheter i tiden fremover. I tillegg kjøpte de nok for å vise at de har tro på at selskapet vil være i stand til å skaffe penger i en eventuell emisjon, mener Nordby i Kepler Cheuvreux.

Meglerhuset har en hold-anbefaling på aksjen, med kursmål 30 kroner.

Har gjort opp med kemneren

13. oktober ble det offentlig kjent at kemneren hadde tatt utlegg på nær 800.000 kroner i privatboligen som Johan E. Andreassen eier sammen med sin kone i Tresfjorden i Romsdal.

– Jeg kommenterer av prinsipp ikke privat anliggende, skrev Andreassen i en epost til DN da.

Han bor selv i Miami, mens kona og de to yngste barna er flyttet hjem til Norge.

Kemneren har ikke lengre noe utestående krav mot Andreassen, og utleggsforretningen er nå frafalt, viser en oppdatering i Eiendomsregisteret. I huset er det fortsatt registrert en pant på 10,0 millioner kroner fra Sparebank 1 SMN.

Spent på oppdatering

Analytiker Alexander Aukner i DNB Markets har heller ikke sett noen nyheter som skulle tilsi at aksjen har vært svak de siste par dagene.

– Men dette er en aksje en må forvente at den svinger en del i tiden fremover, sier han.

Aukner sier at markedet nå ser mot neste månedsoppdatering fra selskapet, som kommer om rundt en uke.

– Det viktige blir å se om produksjonen er stabil, og at laksen vokser som den skal. I tillegg blir det interessant å få flere detaljer fra salgskampanjen hos supermarkedkjeden Publix, sier han.

Så langt i år er Atlantic Sapphire-kursen ned 72 prosent.