– Det er en bedring i fôringen og veksten av fisken fra forrige måned, med stabile produksjonsforhold. Vi ser fortsatt økt grad av kjønnsmodning i tidlige fiskegrupper, selv om det er mindre enn i tredje kvartal, skriver selskapet i en månedsoppdatering onsdag ettermiddag.

I fiskeoppdrett er kjønnsmodning negativt, da det gir fisk som vokser tregere og har dårligere kvalitet ved slakting.

På en telefonkonferanse onsdag ettermiddag opplyste konsernsjef Johan E. Andreassen at det er strekk i laget for de ulike fiskegruppene i selskapets tanker.

– De første fiskegruppene var i perioder utsatt for forhold som ikke var optimale, noe som gir negative effekter senere i livet deres, opplyste selskapet.

Samtidig gjør nye fiskegrupper det «ekstremt godt», sa Andreassen.

– Den ene fiskegruppen er nå rundt 300 gram, elleve måneder etter klekking. Det er ekstremt bra, mener Andreassen.

Venter forsikringsoppgjør i første kvartal

I september brant selskapets danske lakseanlegg ned. Anlegget var relativt lite, selv om det var bygget ut i flere runder. Det fungerte som et slags kommersielt pilotanlegg.

Mange har spekulert i at anlegget ikke vil bli bygget opp, men at oppgjøret fra forsikringen heller brukes til den pågående byggingen av fase to av anlegget i Florida.

Dansk politi etterforsker fortsatt saken, og årsaken til brannen er inntil videre ikke offentlig kjent. Hendelsen er ikke nevnt i den månedlige oppdateringen, men under telefonkonferansen lettet finansdirektør Karl Øystein Øyehaug litt på sløret.

– Vi venter at forsikringsoppgjøret kommer i første kvartal 2022, men det kan også hende at vi må vente til andre kvartal, sa han.

Anlegget var forsikret til 33 millioner dollar (cirka 280 millioner kroner), og det er ikke krav om at pengene skal brukes til å bygge det opp igjen.

Øyehaug venter at dansk politi vil konkludere etterforskningen innen årsskiftet, og sa at selskapet foreløpig ikke har gjort noen beslutning om det vil gjenreise anlegget eller ikke.

Nye kampanjer

Selskapet opplyser at det er gjennomført fire vellykkede salgskampanjer i ulike amerikanske supermarkedkjeder i oktober.

– Alle butikkene planlegger flere kampanjer i fjerde kvartal, opplyser selskapet.

En annen nyhet er at selskapet har etablert en egen revisjonskomite, uten at det utdypes hva det innebærer.

Atlantic Sapphire
  • Ble startet av tremenningene Johan Andreassen og Bjørn-Vegard Løvik sammen med danske Thue Holm i 2010.
  • Like etter videregående etablerte Andreassen og Løvik leppefiskselskapet Villa Organic i 1995. 15 år senere solgte de selskapet til Lerøy og Salmar og startet samme år opp Atlantic Sapphire for å drive landbasert oppdrett i USA.
  • Atlantic Sapphire bygger verdens største landbaserte oppdrettsanlegg i Homestead i Florida, med et mål om å produsere 220.000 tonn sløyd laks innen 2031.
  • Største aksjonærer i Atlantic Sapphire er Andreassen og Løviks investeringsselskap Alsco as, med en andel på 12 prosent. Andre kjente investorer har også funnet veien inn i selskapet. Blant annet Johan Johannson, og Runar Vatne.

Store svingninger i aksjekursen

Aksjekursen i det landbaserte selskapet har hatt høye topper og dype daler. Så langt i år har aksjen falt 64 prosent etter en rekke utfordringer med produksjonen, samt brannen i Danmark.

Den siste uken har imidlertid aksjen skutt fart opp, og var på det meste opp over 30 prosent. Oppgangen kommer etter flere innsidekjøp, blant annet av styremedlem Runar Vatne, på totalt noen titalls millioner kroner.

Onsdag snudde imidlertid kursen ned, og var på et tidspunkt ned rundt 9 prosent, før den endte dagen med en nedgang på 3,9 prosent til 45,65 kroner. Det priser selskapets egenkapital til rundt 4,2 milliarder kroner.