De overordnede tallene var i stor grad kjent fra før, men onsdag bekreftet Mowi at konsernet for første gang tjente over en milliard euro på driften i løpet av ett år.

Det var ikke bare i oppdrettsvirksomheten selskapet tjente gode penger. Både foredlingsvirksomheten (consumer products) og fôrdivisjonen hadde rekordresultater. I disse divisjonene ble avkastning på sysselsatt kapital (ROCE) henholdsvis 16,5 prosent og 13,1 prosent.

– Vi takker våre ansatte for det gode resultatet, sa Vindheim om foredlingsvirksomheten.

– Vi takker de ansatte for det flotte resultatet i en periode hvor innkjøp av råvarer har vært utfordrende, sa han om fôrvirksomheten.

Uheldig timing i Midt-Norge

Tabellen under viser hvordan selskapets ulike regioner gjorde det i fjerde kvartal, sammenlignet med samme kvartal året før:

– Mowi Norge er nå i toppen for utnyttelse og produksjonseffektivitet per tillatelse, sa Vindheim. Han viste til at virksomhetens slaktevolum i snitt har økt 6,9 prosent per år i perioden 2017 – 2022.

Ifølge Vindheim ble Region Midt påvirket av timingen for slakting.

– Rundt halvparten av laksen ble slaktet ut i oktober, da prisene var sesongmessige lave, sa han.

I Skottland var det biologisk vanskelig, som følge av sykdommen SRS og ettervirkninger av den, samt følger av mikro-manetproblemene i sommer.

– Men kaldere vann har gjort underverker i Skottland, og så langt i 2023 er biologien god.

Fra Chile meldes det om stabil drift og bedre marginer.

I Canada var det god prisoppnåelse, bedre biologi og høyere andel superior-fisk i Vest, mens det i Øst er bedring i biologien.

Irland slet med laksesykdommen SRS.

– Vi venter også et svakt første halvår der borte, meldte Vindheim.

Hos Nova Sea, lakseprodusenten på Helgeland hvor Mowi kontrollerer rett under halvparten av aksjene, meldes det at det var «noe biologiske utfordringer og nedgraderinger av fisk» i fjerde kvartal.

Fantastisk

2022 ble Mowi Norges beste år noensinne økonomisk.

– Mowi Norge har hatt et fantastisk år, som jeg tror er det beste i vår historie. Så langt i år går det også fantastisk, men vi er kun seks uker inn i det nye året, så det er fortsatt litt tidlig, sa Vindheim.

Han venter en vekst på fattige 2 prosent i globale lakseslakting i år, noe som gjør at det ligger an til et sterkt marked. Vindheim fikk støtte av finansdirektør Kristian Ellingsen.

– Etterspørselen er og har vært god. Vi solgte godt i høst og vinter. Priser er den beste indikatoren på etterspørselen, og vi ser fortsatt gode priser. Selv om vi er i utfordrende økonomiske tider, er prisene og markedet så langt godt, sa han.

Stopp i investeringene

Vindheim gjentok også sin frustrasjon over grunnrenteskatten i Norge, som han omtalte som business-fiendtlig og et stort feiltrinn. Han tror ikke at investeringsplaner som er lagt på is vil bli gjenopptatt straks utformingen er kjent.

– Vi får kalle en spade for en spade. Hadde det bare vært for usikkerheten, hadde jeg sovet godt om natten. Usikkerheten blir borte. Det har tatt Norge 60 år å komme hit vi er i dag. Det har tatt utallige timer. Om 60 år kommer vi ikke til å se tilsvarende utvikling. Det er ikke penger til det. Vi må investere. Om myndighetene tar midlene fra oss, kan vi ikke investere, sa han.

– Det er ikke tomme trusler, det er konsekvensene, la han til.