Samtlige nye settefiskanlegg i Troms og Finnmark har valgt slamanlegg fra Bioretur, ifølge en pressemelding. Selskapet skal levere til både Laksefjord, Grieg Seafood Finnmark og Mowi. I tillegg har Grieg NL valgt en løsning fra Bioretur til sine nye anlegg i Canada.

Overskudd

Både det nye anlegget til Mowi på Sandøra og et av de to anleggene på New Foundland skal leveres før sommeren neste år.

Dermed har Bioretur levert anlegg og påfølgende avtaler for til sammen 45 millioner kroner, og styrer mot et resultat etter skatt på mellom 3–4 millioner kroner i 2019:

– Vi er veldig glade for at store og viktige aktører i markedet har valgt vår løsning. Vi tror oppdretterne ser nytten i å velge en leverandør som inkluderer både drift og vedlikehold av slamanlegget, sier administrerende direktør i Bioretur, Steinar Wasmuth i meldingen.

Sendes til Asia

Slammet i Finnmark ender opp som organisk gjødsel i områder i Asia.

– Noen tror fremdeles at dette er å eksportere et problem, noe som er langt fra sannheten. Norge har mer enn nok fosfor i jordsmonnet. Samtidig importerer vi det meste av matvarene vi trenger blant annet fra land i Asia og Afrika som mangler de samme næringsstoffene, sier Wasmuth.

Planen er å utnytte tomme konteinere som skal tilbake til opprinnelseslandet til å frakte slammet.

Bioretur vant tidligere i år pris for sin bruk av fiskeslam. Selskapet har tidligere levert til blant annet Erko Settefisk.