Sealabs undervannslys- og kamerateknologi vil nå bli slått sammen med den akustiske sensorikken utviklet av Bluegroves datterselskap CageEye. Det går fram av en pressemelding fra partene onsdag kveld.

– Begge teknologiene overvåker fiskens adferd i merden for å forstå fiskens behov under fôring. Teknologiene observerer imidlertid svært ulike aspekter, sier administrerende direktør i Bluegrove, Bendik S. Søvegjarto, i meldingen.

Lang erfaring

29-åringen har tross sin unge alder, snart brukt en fjerdedel av livet sitt på oppdrett.

- Har du bakgrunn fra oppdrett?

- Nei, det har jeg ikke. Jeg har bakgrunn fra hydroakustikk, altså lyd under vann, fra Fysisk Institutt ved Universitetet i Oslo. Jeg kom bort i oppdrett litt tilfeldig da jeg jobbet med masteroppgaven min i 2014. Da kom jeg i kontakt med forskningsmiljøet bak Cage Eye. Så ble jeg satt inn for å bygge opp den tredje og fjerde generasjonen av sensor hardwear i selskapet, og dermed var jeg i oppdrett, sier Søvegjarto til IntraFish.

- Var det et godt valg?

- Det var et kjempegodt valg, har ikke angret et sekund! Det potensiale som ligger i akvakultur til å produsere en bærekraftig og proteinrik mat er jo uten sidestykke. Det er en utrolig effektiv måte å produsere mat på. Det har vært kjempemoro, det som motiverer meg er økobiten, at du kan få innsikt i de ulike artene og bruke informasjon du får til å tilrettelegge for en bærekraftig produksjon i balanse med naturen., utdyper 29-åringen.

Fôrutvikling

Bluegroves hydroakustiske sensorer observerer oppførselen til hele fiskestimen i sanntid, mens Sealabs bildekvalitet gjør det mulig for fôroperatører å se pellets og fisk der andre kameraer ikke kan.

– Begge løsningene leverer enorme datasett som kan utnyttes til enda bedre analyser, ved hjelp av kunstig intelligens og algoritmer i et maskinlæringsmiljø, forklarer Søvegjarto i pressemeldingen.

Han peker på utviklingen som har vært innenfor fisekfôr de siste årene, med alternative fôringredienser som for eksempel insekter.

- Det er viktig å forstå hvordan fisken reagerer på dem. Å kombinere overvåking på individnivå med adferdsanalyse av hele fiskegrupper, er en effektiv måte å gjøre det på, sier Søvegjarto videre.

- Hvordan ser du for deg framtiden?

- Vi går nå fra å kun ha fokus på laks til å satse på flere arter innen for akvakultur. Teamet som jobber med laks skal ha fokus på det, men vi bygger opp et team som skal jobbe med nye arter, svarer Søvegjarto uten å ville utdype nærmere hvile arter på nåværende tidspunkt.

Voksende virksomheter

Som en del av oppkjøpet investerer Sealab Ocean Group 44 millioner kroner frisk kapital i Bluegrove-organisasjonen, som en del av selskapets vekststrategi.

– Vi er glade for at aksjonærene i Sealab Ocean Group ga styret mandat til å gi selskapet nytt liv. Etter tre styrebehandlinger med enstemmig samtykke, fant vi et nytt hjem i Europas mest spennende aquatech-plattform og sensorselskap, Uttaler styreleder i Sealab Ocean Group, Ståle Spjøtvold, i pressemeldingen.

Oppdatert 8. desember 2020:

Grunnlegger og tidligere daglig leder og deleier av Sealab, Milan Markovic, mener at opplysningen om 44 millioner kroner i frisk kapital er fullstendig feil. Markovic ligger i strid med de nye eierne av Sealab. Sealab Ocean Group, som var morselskapet til Sealab, ble slått konkurs i oktober 2020.

Bendik S. Søvegjarto, daglig leder i Bluegrov sier følgende:

Aksjekjøpsavtalen vi inngikk inneholdt bindende forpliktelser fra selger, Sealab Ocean Group AS, til å investere 4,2 millioner euro CageEye, tilsvarende rundt 44 millioner kroner. Dette var en av forutsetningene for redningsaksjonen vi gjennomførte for å berge ansatte og kundeforhold hos Sealab. Vi er ellers ikke kjent med at vi er i tvist med Marković.

Les også:

Gutta med hettegenser fixer kamerasystemer for oppdretterne

Skal ta 20.000.000.000 bilder av laks