Hun er faglig dyktig og kjapp i replikken, mikrobiologen Brit Hjeltnes, bare se her:

– Det blir sagt at menn bruker 60–80 prosent av tiden sin til å tenke på sex. Men for mannlige oppdretter, er det ikke tilfellet. De bruker den tiden til å tenke på lus. (..) Vi snakker om lakselus, sa Hjeltnes til IntraFish i mars 2017 da vi intervjuet henne om fiskehelserapporten som kom det året.

IntraFish har også portrettert Hjeltnes i et større intervju i 2016.

Hjeltnes gir seg på VI

I februar 2019 bekjentgjorde Brit Hjeltnes at hun avslutter sin karriere ved Veterinærinstituttet. Det skjedde også i forbindelse med en presentasjon av fiskehelserapporten.

– Dette blir siste gang jeg presenterer rapporten, men jeg er sikker på at en av mine utmerkede kolleger vil ta over på en god måte. Det blir kanskje annerledes, men jeg er sikker på at det blir bra, sa Hjeltnes.

– Jeg blir jo 67 år i år, og har alltid sagt at jeg ikke skal gå ut herfra med rullator. Men ved årsskiftet er det kanskje naturlig å gi seg. Men jeg vil fortsatt være involvert på en eller annen måte, og jeg har jo for eksempel trafikklysutvalget som jeg jobber med, sa hun til IntraFish.

Fikk pris på konferanse

På Aqkva-konferansen denne uken gikk konferansens stor hederspris til den tidligere fagansvarlig for fiskehelse ved Veterinærinstituttet.

Brit Hjeltnes fikk overrakt prisen av medlem i juryen, Hans-Inge Algrøy fra Sjømat Norge -regionsjef havbruk Vest. Det vakre blå bildet er laget av Harald Kryvi, som er kjent både som kunstner, fagbokforfatter og professor i anatomi ved UiB.

Aqkva-prisen tildeles årlig til en aktør i havbruksnæringen som gjennom en spesiell innsats eller langvarig engasjement har tatt næringen et steg framover og vært et eksempel til etterfølgelse, og dermed gjort seg fortjent til en hyllest fra hele havbruksnæringen. (Saken fortsetter under bildet)

Brit Hjeltnes intervjues av konferansier Heine Totland etter pristildelingen. Foto: Aqkva-konferansen

- Godt synlig prisvinner

Hans-Inge Algrøy sa følgende om Hjelnes i juryens begrunnelse for prisen:

«Årets prisvinnar fyller fullt ut kravet både til langvarig engasjement og god innsats. Denne innsatsen har vore synleg både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, og prisvinnaren har gjennom sin dyktighet og sine tydelege bodskap blitt sterkt anerkjent blant både fotfolk og fagfolk i næringa.

Prisvinnaren har solid utdaning innanfor sentrale fagområder for havbruksnæringa og har forsynt næringa med forskningsresultat, fakta og råd som har kome til god nytte, og bidratt til framsteg for både folk og fisk.

Prisvinnaren har vore godt synleg i næringa gjennom ei årrekke, ein hyppig deltakar og foredragshaldar på fagkonferansar. Er aldri vanskeleg å be om å halda eit innlegg, og er alltid interessant å høyre på, ut frå både faglig styrke og evne til å formidle og engasjere. Lett tilgjengelig for pressen, ivrig på sosiale media og har alltid tid til ein velformulert kommentar.

Prisvinnaren kan gjerne gje krasse stikk, for eksempel til måtar næringa reagerer på eller ikkje reagerer eller handlar på, men dei spisse formuleringane kan ofte vera iblanda ein lun og underfundig humor, og av og til ein god vits eller historie.»

- Det var på Voss det skjedde

Algrøy kom videre inn på at Brit Hjeltnes ikke har noe naturlig bakgrunn for å ha noe med sjø, hav eller fisk å gjøre - innlandsjente som hun egentlig er.

Hjeltnes gikk reallinja på Voss gymnas i en nesten ren gutteklasse, og Algrøy mente at det nok var fra Voss og «dalstroka innanfor» at Hjeltnes har fått denne kraften i seg som hun besitter, samt evnen til å være frittalende, velformulert og til å stå støtt i faglig blest omkring vanskelig tema.

Brit Hjetnes tok doktorgrad på det som omhandler vaksine mot vibriose og ble til slutt leder for forskning på fiskehelse ved HI. Prisvinneren har jobbet på Havforskningsinstituttet i mer enn 20 år, og hun har vært medlem av Vitenskapskomiteen for mat og miljø sin faggruppe for dyrehelse og dyrevelferd, samt mange andre komiteer, utvalg, grupper og råd.

I fjor høst ga hun arbeidsgiveren sin, Veterinærinstituttet, beskjed om at de måtte greie seg uten henne.

- Det spørs om det går bra for VI, la Algrøy til avslutningsvis og ga en gjeve prisen til damen de fleste i sjømatbransjen vet hvem er.

Les også: