– Første byggetrinn i Norge er godt i gang, og det er naturlig at vi nå begynner å se på neste steg hvor Salmon Evolution kan ekspandere. Dongwon er en viktig brikke i den prosessen, sier Roger Halsebakk (54) til DN via en epost.

Sørkoreanske Dongwon er et av verdens største sjømatselskap, og driver primært med tunfisk. De har virksomhet i en rekke land, og går nå inn med 50 millioner kroner i det norske landbaserte lakseselskapet. I tillegg skal de bygge et anlegg i Sør-Korea.

Halsebakk har bygget opp brønnbåtrederiet Sølvtrans, verdens største brønnbåtrederi. Dette er fartøyer som transporterer levende fisk. Hovedkontoret ligger i Ålesund. Halsebakk er fortsatt toppsjef i selskapet, hvor han nå eier rundt 15 prosent.

Gjennom sitt investeringsselskap Ronja Capital har han flere investeringer i sjømatnæringen, blant annet i krillselskapet Rimfrost samt Salmon Evolution, hvor de har knapt 20 prosent og er største eier.

– Vi tror landbasert produksjon vil spille en rolle i fremtiden enten i form av post-smolt eller full matfisk produksjon. Salmon Evolutions anlegg i Norge kan brukes til begge formål, sier Halsebakk.

– Hvorfor velger du å investere i et selskap som skal bygge landbasert anlegg i Sør-Korea? Er ikke det potensielt ødeleggende for Sølvtrans om mye av produksjonen kommer på land?

– Det er Ronja Capital som investerer i Salmon Evolution. Dette er et uavhengig investeringsselskap som ikke er knyttet til Sølvtrans. Når det er sagt så har vi stor tro på den global etterspørselen etter laks og mener nye produksjonsformer vil komme som et supplement til konvensjonell produksjon.

Sør-Koreanerne investerer 50 mill.

Den tidligere Sparebank 1 Markets-analytikeren Tore Tønseth (39) er investeringsdirektør i Ronja Capital, samt styreleder i Salmon Evolution.

– Dongwon er en gigant og et av verdens største sjømatselskap. Det er veldig interessant at de nå går inn som medinvestor og samarbeidspartner med Salmon Evolution, sier Tønseth til DN.

For 50 millioner kroner får Sør-Koreanerne en eierpost på nær 10 prosent i det norske selskapet, og seiler dermed opp som en av de største eierne sammen med Halsebakk. Andre aksjonærer er lokale investorer som Kristofer Reiten samt brønnbåtreder Odd Einar Sandøy. Odfjell-familiens investeringsselskap Farvatn har også en større post i selskapet.

Salmon Evolution
  • Salmon Evolution er i gang med bygging av et landbasert lakseanlegg i Hustadvika kommune utenfor Molde. Første byggetrinn har en produksjonskapasitet på 9.000 tonn, og skal stå ferdig i slutten av 2021
  • Ferdig utbygd skal anlegget få en kapasitet på 36.000 tonn. Investeringene er beregnet til 1,3 milliarder kroner i første trinn

Skal bygge anlegg i Sør-Korea

En del av avtalen med Dongwon er at de to selskapene skal opprette et felles selskap i Sør-Korea, hvor de også skal produsere laks på land. Detaljene er ikke avgjort, men prosessen med å finne tomt og skaffe tillatelser er startet.

– Frakt av laks til Sør-Korea er dyrt, og dyrere enn til andre steder i området som for eksempel Kina. Det koster fort 15 kroner kiloen. Dermed sier det seg nesten selv at det er interessant å produsere laksen også der, sier Tønseth.

Ifølge statistikk fra Norges sjømatråd importerte Sør-Korea rundt 30.000 tonn norsk laks i fjor.

– Dongwon kjøper rundt 8.000 tonn laks i året, og er en betydelig aktør i Sør-Korea. Det er et knallsterkt marked som har hatt tosifret vekst i flere år, sier Tønseth.

Anlegget de skal bygge i Sør-Korea skal i likhet med det i Norge bli et såkalt gjennomstrømmingsanlegg med gjenbruk, hvor sjøvann pumpes gjennom anlegget. Børsnoterte Atlantic Sapphire, som bygger et kjempeanlegg i Florida, benytter et annet prinsipp. De bygger et såkalt resirkuleringsanlegg (RAS).

– Vi mener helt klart at gjennomstrømmingsanlegg hvor vi gjenbruker noe av vannet er å foretrekke. Risikoen er langt lavere, og en slipper risikoen knyttet til bismak. I Sør-Korea har sjøvannet en noe høyere temperatur enn i Norge, og det er mer stabilt. I tillegg er det mindre risiko for virus og andre parasitter, så det kan faktisk være billigere å produsere der enn her, sier styrelederen.

Snudde på flyplassen

Salmon Evolution hentet 258 millioner kroner i en rettet emisjon i mars. Egentlig skulle også Dongwon kjøpe aksjer i denne transaksjonen, men de ble stoppet av korona-krisen.

– Dongwon hadde et sterkt ønske om å møte ledelse og fysisk se anlegg de investerer i. De var på vei over, men snudde på flyplassen i siste øyeblikk da det ble klart at de ville få karantene om de reiste hit på det tidspunktet, sier Tønseth.

Løsningen ble at de hyret rådgivere i Norge som kom på inspeksjon for dem. Etter grundige gjennomganger og flere videomøter valgte de å investere i et selskap de faktisk ikke hadde møtt. Ifølge Tønseth så var dette første gang Dongwon gjorde investeringer i denne størrelsen uten å ha vært fysisk til stede.

I en skriftlig kommentar forteller Donwongs finansdirektør Kiyun Yun at de vurderte en rekke selskaper og prosjekter før de besluttet å investere og gå i partnerskap med Salmon Evolution.

– Vi mener at Salmon Evolutions teknologi best gjenskaper de naturgitte forholdene i sjøen, samtidig som man unngår de mange utfordringene som konvensjonelt oppdrett i sjøen står overfor, sier finansdirektøren.