Det er konklusjonen fra prosesser kanadiske myndigheter og representanter fra urbefolkningen (First Nations).

Bernadette Jordan, som er Canadas fiskeri- og havminister meldte torsdag om beslutningen om å avvikle oppdrettsvirksomhet rundt Discovery Islands i British Columbia på vestkysten av landet.

Jordan sier at beslutningen «ikke var lett», men at kanadiske myndigheter forblir forpliktet til bærekraftig akvakultur, og at utviklingen må inkludere innspill fra First Nations-grupper.

Totalt 19 anlegg, som eies av Mowi, Cermaq, Grieg Seafood og to mindre selskaper vil fases ut. Åtte av anleggene er allerede brakklagt.

Får produsere ferdig fisken

Fisken som allerede er i anleggene får produseres ferdig, men alle anleggene må være tømt innen 30. juni 2022.

En talsperson for Grieg Seafood sier til IntraFish at de har et anlegg utenfor øygruppen, hvor de har tillatelser til produksjon av 3.000 tonn. Årlig slaktevekt for Grieg er derimot ikke på mer enn rundt 1.250 tonn, opplyser selskapet.

- Vi ser på å flytte denne produksjonen til andre anlegg i regionen og det ser ikke ut som at denne beslutningen vil påvirke slaktevolumene totalt i særlig grad for oss, sier en talsperson for selskapet til IntraFish.

Mowi opplyser i en børsmelding at deres berørte anlegg tilsvarer 10.000 – 12.000 tonn fisk som vil falle bort 2022. Det tilsvarer rundt 30 prosent av deres totale estimerte produksjon i British Columbia fra 2022.

Myndighetene i Canada har forpliktet seg til å fase ut konvensjonelle åpne merder fra kysten av British Columbia innen 2025.

Illustrasjonsfoto fra et anlegg i British Columbia Foto: B.C. Salmon Farmers Association

– Ikke så overraskende

Analytiker Christian Olsen Nordby i Kepler Cheuvreux synes ikke at beslutningen var så veldig overraskende.

– Det har lenge vært klart at det er utfordringer på Canada. Allerede før Mowi kjøpte Northern Harvest (på østkysten av Canada, red.anm.) var det mange som ventet sterk volumvekst i Canada. Jeg har aldri ventet det, sier han til IntraFish.

Bortfallet av de 10.000 – 12.000 tonnene utgjør rundt 1 prosent av hans estimerte inntjening for Mowi fra 2022.

– Men det som er vel som viktig er at dette viser Canadas holdning til vekst. Det blir trolig ikke noe mye de neste årene, sier han.

Mowi faller 0,4 prosent på Oslo Børs, mens Grieg Seafood er opp 0,7 prosent. Blant de andre lakseaksjene, som ikke har virksomhet i Canada, stiger Salmar 1 prosent mens Lerøy Seafood Group faller 0,5 prosent.