Det bekrefter Astrid Aam til IntraFish. Hun er kommunikasjonssjef i Cermaq Norway.

– Noen av de ansatte hadde vært på reise. Andre var hjemme og passet barn som egentlig skulle ha vært i barnehage og skole, sier Aam til IntraFish.

Selv om ansatte i lakseindustrien anses som samfunnskritiske, og har unntaksregler som blant annet skal sikre dem barnevakt, gikk det altså ikke helt opp på fredag.

– Det er en kabal. Vi antar at det også blir litt reduksjon neste uke, sier Aam.

Hun sier at det er en krevende situasjon, som utvikler seg «fra dag til dag».

Nova Sea med justeringer

Også hos Nova Sea på Lovund, lenger sør i Nordland, har det vært justeringer i produksjonen.

Selskapet har noen ansatte som har vært i karantene, og har derfor justert noe, opplyser administrerende direktør Tom Eirik Aasjord til Fiskeribladet.

– I hovedsak driver vi videre som normalt, og vi har justert litt på skiftene. Vi ser også på hva vi produserer i forhold til helfisk og filet, sier han.

Karantene-situasjonen har så langt ikke vært noe problem for selskapet. De har løst både skole- og barnehagestenging på en god måte på Lovund, ifølge Aasjord.

– Så dere merker ikke mye til situasjonen?

– Nei, men vi vurderer situasjonen nøye fra time til time, sier han

Aasjord sier imidlertid at han har merket noen utfordringer når det gjelder transporten, og spesielt i forhold til vogntoglogstikken.

Nordlaks ikke påvirket

Hos Nordlaks i Vesterålen følger de situasjonen tett.

– Vi tar en dag av gangen, og er bekymret for om vi har nok folk til produksjonen vi planlegger for, sier Roger Mosand til IntraFish. Han er administrerende direktør i Nordlaks Produkter.

I uken som har gått, kjørte de ett skift, noe som var planlagt i utgangspunktet da de ikke har så mye fisk å slakte på for tiden.

– Har dere noen som er smittet?

- Ingen ansatte har påvist viruset, men noen har vært i karantene fordi de har vært i nærheten av noen tilfeller på fly og slikt – men vi har ingen grunn til å tro at noen i Nordlaks har det, sier Mosand.

Går som normalt hos Mowi

Ola Helge Hjetland, kommunikasjonsdirektør i Mowi, opplyser at produksjonen i Norge går som normalt.

«Men dette er selvsagt en krevende situasjon for oss som det er for alle andre. Samtidig er det viktig at vi som produserer mat til befolkningen tar vårt samfunnsoppdrag på alvor og holde hjulene igang», skriver Hjetland til IntraFish.

Lerøy Havfisk: – Det er en krevende situasjon

Ansatte i karantene er en utfordring for fiskeproduksjonen. Foreløpig er ikke permitteringer aktuelt, sier Havfisk-sjef Webjørn Barstad, men han er likevel bekymret.

Webjørn Barstad, konserndirektør i Hvitfisk AS der havtrålerne er samlet i Lerøy-konsernet. Foto: Eskild Johansen

Lerøy Seafood Group har gjennom selskapet Havfisk ti trålere i drift, og drifter gjennom Norway Seafoods 12 foredlingsanlegg og kjøpestasjoner i Norge. Barstad påpeker at karantenebestemmelsene rammer dem både på sjøsiden – og landsiden.

– Vi forsøker etter beste evne, og vil bidra så godt vi kan, til å holde produksjonen gående. Men det er en utfordring med ansatte i karantene. Vi må se hvordan det utvikler seg, sier Barstad til Fiskeribladet.

Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Sjømat Norge, sier til Fiskeribladet lørdag at han mener ansatte i matvareindustrien må gis prioritet i korona-testing og unntak fra karantenekravene. Det for å sikre at ikke matproduksjonen i Norge stopper opp.

– Den bekymringen deler jeg når det gjelder matproduksjonen fremover. Det er en krevende situasjon, men vi skal gjøre vårt for å bidra til å holde hjulene i gang, sier Barstad og legger til at de har tatt grep i produksjonen:

– Nå holder vi det gående og forsøker å dreie produksjonen i størst mulig grad mot holdbare, altså spesielt fryste, ferdigvarer for å gjøre det vi kan for å sikre matvareforsyningen og unngå matspill som følge av de ulike utfordringene bransjen står i. Det er viktig å bidra til ferdige produkter for butikkhyllene.

Flere ansatte i karantene

Han forteller at de har både produksjonspersonell og fiskere som er i karantene grunnet reisevirksomhet utenfor Norge.

– Det er nødvendige karantenebestemmelser, men de gjør det krevende å opprettholde produksjonskapasiteten. Vi forsøker å etterfylle med vikarer for å holde det gående, og vi har fleksible ansatte.

– Hva med utenlandske arbeidere – blir de sendt hjem?

– Vi har ikke spesielt mange utenlandske arbeidere som ikke er bosatt i Norge. Det er noen utenlandske som har reist hjem.

– Må dere rette dere etter spesielle tiltak fra helsemyndigheter?

– Ikke annet enn de generelle rådene fra Folkehelseinstituttet. Men vi har innført veldig strenge regler når det gjelder adgang i anleggene. Vi har også forsterket prosedyrene våre i forhold til desinfeksjon og hygiene, sier Barstad.

Barstad forteller at de ikke har diskutert permitteringer så langt, og at det foreløpig ikke er aktuelt å kjøre reduserte skift på produksjonsanleggene.

Fiskeribladet skrev fredag at det begynner å stramme seg til når det gjelder eksporten av ferskfisk. Barstad medgir at det er usikkerhet knyttet til ferskfiskmarkedene.

– Kjøper dere like mye fisk fra kystflåten som vanlig?

– Vi er litt usikre på den situasjonen. Vi prøver å fokusere på fryste og ferdigpakkede produkter i produksjonen nå. Vi kjører mest mulig fisk til bearbeiding. Det er ikke alle anlegg som er tunet inn på fryste- og vakuumerte produkter, så når det gjelder kystleveransene hvor vi ikke har den type produksjon, må vi vente og se an situasjonen litt.