Det Chilenske Påtalemyndighetene for Økonomi (The Chilean National Economic Prosecutor's Office, FNE), tilsvarende Norges Økokrim, har anklaget fire store laksefôrprodusenter i Chile for prisfiksingsavtaler. De skal ha funnet sted mellom 2003 og 2015.

FNE har bedt konkurransetilsynet (Court of Defense of Free Competition) i Chile om tillatelse til å bøtelegge selskapene med totalt 628,7 millioner kroner. Begrunnelsen for beløpet skal ha vært «alvorligheten og den midlertidige forlengelsen av avtalen», som gjorde at produsentenes kunder ikke hadde annet alternativ enn å betale kartellpriser.

Ba om unntak for Ewos

FNE ba også om et unntak for Ewos som er eid av Cargill. Dette var fordi selskapet var varsleren i saken som ga «bakgrunnsinformasjonen som ga opphav til etterforskningen».

Bevismateriale ble senere styrket gjennom saksgangen og beslag ved selskapenes kontorer, ifølge påtalemyndigheten.

Nasjonaløkonomisk aktor Ricardo Rieso, sier at tilståelsen av en av medlemmene i kartellet var startpunktet for etterforskningen, som senere ble styrket av innsamlet bevismateriale.

Ifølge FNE, koordinerte selskapene både gjennom priser og produkter «diettene og volumene fôr de ville forsyne kundene med», i tillegg kontrollerte de prisene på enkelte råmaterialer.

Påtalemyndigheten uttaler også at selskapene har morselskapene sine i utlandet.

Biomar vil tilbakevise påstandene

Danske Schouw & Co, som eier Biomar, skriver i en børsmelding at selskapet vil jobbe med å tilbakevise påstandene om skadelig prissamarbeid i Chile. Biomar Chile vil ikke vedkjenne seg tiltalen som har kommet fra FNE.

I meldingen skriver også selskapet at avdelingen i Chile fikk uanmeldt kontrollbesøk fra myndighetene, der selskapet skal ha besvart spørsmål og fremlagt dokumentasjon.

«Det må antas, at saksbehandlingen kan bli ganske langvarig, men aksjemarkedet vil bli oppdatert løpende om eventuelle vesentlige bevegelser i forløpet», skriver Biomar.

Skretting vil se på anklagen

– Vi ble klar over anklagene fra FNE i går gjennom pressepublikasjoner. Vi tar konkurranseoverholdelse ekstremt seriøst. Vi kommer til å gjennomgå anklagen nøye, og legge frem saken vår til rett tid, sier en talsperson for Nutreco, et av Skrettings eierselskap, til IntraFish.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.