Det kanadiske sjømatkonsernet Cooke har inngått avtale om å kjøpe Slade Gorton, som er én av de største amerikanske distributører, importører og produsenter av fersk og frossen sjømat.

Oppkjøpet gir Cooke tilgang til Slade Gortons produksjon av mer enn 800 sjømatprodukter, samt et selskap med langvarige partnerskap med hundrevis av ledende nordamerikanske foodservice- og detaljist-kunder.

Femte generasjon

Slade Gorton skal fortsatt ledes av administrerende direktør Kim Gorton og hennes bror Mike Gorton Jr., som er selskapets konserndirektør for forretningsutvikling.

Kim Gorton er både styreleder og konsernsjef i familieselskapet Slade Gorton. Foto: Slade Gorton

De to er femte generasjon i ledelsen av selskapet.

Avtalen forventes å bli avsluttet i løpet av de nærmeste ukene, sjøl om ingen av de to familieeide bedriftene ennå har røpet noe offentlig om betingelsene.

Da konsernsjef Glenn Cooke kunngjorde avtalen, la han vekt på Massachusetts-baserte Slade Gortons «historiske arv» som strekker seg mer enn 95 år tilbake i sjømatnæringa.

Thomas Slade Gorton Jr. begynte som skårunge om bord på skonnerter som fisket på Grand Banks utenfor Newfoundland i Canada. Han grunnla selskapet i 1928.

Sønnen Michael Gorton Sr. ledet selskapet i over 50 år.

Fra bitteliten til stor

Cooke har 4.000 ansatte mellom Stillehavet og Atlanteren og kan skryte av distribusjonssteder over hele USA.

Virksomhetene inkluderer fullt vertikalt integrerte fangst-, prosess- og salgsselskaper for sjømat. De betjener engros- og detaljistkunder med fersk og frossen sjømat i alle delstater.

Cooke begynte i 1985 som Kelly Cove Salmon, med ett enkelt oppdrettsanlegg og 5.000 laks. Det har siden vokst til det største fullt integrerte og uavhengige lakseoppdrettsselskapet i Canada.

Eksplosiv vekst

Cooke driver med sjømat i USA, Chile, Spania, Australia, Storbritannia og Uruguay.

I løpet av de siste tre år har selskapet kjøpt opp:

* de latinamerikanske rekeoppdretterne Seajoy Seafood Corporation og Farallon Aquacultura de Nicaragua

* distributør av fersk sjømat All Seas Wholesale i San Francisco, California

* den australske lakse- og rekeoppdretteren Tassal Group og

* den belgiske rekeforedleren Morubel

Selskapet er angivelig i samtaler om å kjøpe en eierandel i det spanske fiske-, akvakultur- og sjømatforedlingsselskapet Nueva Pescanova, som er den rekonstituerte gruppen som kom ut av en av global sjømatnærings mest spektakulære konkurser.