Den chilenske laksenæringen står overfor en ny hodepine etter at det mandag ble kunngjort et nytt nedstengingsregime for hovedforedlingsnavet Puerto Montt. De kjemper mot en kraftig økning i COVID-19-tilfeller.

Begrensningene i Puerto Montt skal etter planen tre i kraft fra 22:00 lokal tid onsdag. Karantene skal etter planen vare i 14 dager, men vil bli forlenget hvis myndighetene ikke ser at tilfellene av smitte faller.

En lignende full nedstenging i Santiago har betydd at innbyggerne bare får lov å forlate hjemme sine i to timer hver dag på enkelte dager i uken for å handle nødvendige ting. De som kan jobbe hjemmefra, må gjøre det.

Kan bli forsinkelser

Det er ikke helt klart hva dette betyr for laksesektoren i Puerto Montt, men det kan få konsekvenser i hele forsyningskjeden for laks.

– Transporten av råvarer og ferdige produkter bør fortsette å fungere, kanskje med en viss forsinkelse på grunn av større kontroller underveis, sier en leder fra en chilensk lakseprodusent til IntraFish.

Fabrikkene har iverksatt forebyggende tiltak siden mars for å unngå smitte i anleggene. Selv om tiltakene har vært effektive, representerer økningen i tilfeller i byen en høyere infeksjonsrisiko for hele samfunnet.

– Virkningen på industrien vår vil avhenge at man oppdagere arbeidere som er smittet med Covid-19 på et tidlig tidspunkt, og dermed kan unngå smitte i prosessanleggene, sier lederen.

Samfunnskritisk

Økningen i tilfellene i Puerto Montt, Coquimbo og La Serena, hvor også nedstengninger gjennomføres, har bidratt til å løfte dødsfallet i Chile til i underkant av 9.200.

– Det vil utvilsomt ha effekter for industrien, sier administrerende direktør i Salmones Aysen, Pablo Baraona.

– Akvakultur er imidlertid blitt erklært som en samfunnskritisk sektor, slik at den kan operere selv om det er en karantene. I det minste har det vært slik hittil. Men med større vanskeligheter, uten tvil, sier Barona.

Men Arturo Clement, president for SalmonChile, er mer optimistisk og uttaler at han tror det vil ha liten eller ingen innvirkning på industrien.

– Industrien er blitt definert som samfunnskritisk, så den skal fungere uten problemer. Hvis industrien ble bestemt til ikke å være samfunnskritisk, kan laksesektorens virksomhet bli sterkt begrenset, noe som potensielt kan påvirke produksjonen og frakten av produktene. Laksenæringen og andre næringer har tidligere motstått forsøk på å sperre Puerto Montt, men økning av tilfeller gjør at dette ikke har ført frem, sier han.

Fersk laks som skal til det amerikanske markedet fraktes fra foredlingsanlegg i Puerto Montt med lastebil til Santiago, hvor den blir fløyet til Miami og også vestkysten. Fisk kan også fraktes med ferge fra øya Chiloe til Pargua og deretter videre til Puerto Montt, nesten 40 miles unna.

Les også:

Nytt ILA-utbrudd i Chile

Lakseeksporten fra Chile har holdt seg stabil -- til lavere pris