– Jeg har pleid å si at en av rosinene i pølsa er måten å trenge fisken på. Konseptet her spiller på lag med laksens adferd, sier fiskehelsesjef Torolf Storsul i denne podkasten:

Med sin nye semilukkede stålmerd gjør Midt-Norsk Havbruk alt de kan for å redusere risikoen for rømning.

Navnet på konstruksjonen spiller på Alcatraz, det famøst rømningssikre fengselet i USA. Storsul innrømmer at det gir stor fallhøyde.

– En 100 prosent garanti får du aldri, men vi har i det konseptet her en helt annen tilnærming til den menneskelige faktoren og til noten, som gjør at vi reduserer risikoen mye, sier han og understreker at de ikke har hatt noen rømninger hittil.

Med Aquatraz hever de hele konstruksjonen under operasjoner som avlusing og tømming.

– Det er lite manuelt arbeid, eller kranarbeid, så det er med på å dra ned risikoen, sier Storsul.

Fisken kom i merden i fjor høst, og da Tekfisk snakket med Storsul i slutten av mai, ble den første fisken slaktet ut. Hvilke forskjeller det er mellom Aquatraz og tradisjonelle merder får de imidlertid ikke vite før begge merdene er ferdig utslakta.

– Det vi først og fremst får svar på med den prosessen her nå, er heving av konstruksjonen, trenging av laksen og det å få den trøkket over i brønnbåten og fram til slakteriet, og det ser veldig bra ut, sier Storsul.

Hør mer om den første av fire versjoner som skal komme de neste sju årene. Det gjør du ved å trykke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Spotify og på iTunes.

Her finner du noen utvalgte episoder:

Aquatraz-merden til Midt-Norsk Havbruk er en semilukket stålmerd. Foto: Steinar Johansen