Daglig leder i oppdrettsselskapet Egil Kristoffersen og Sønner, Eva Kristoffersen, sier til IntraFish at hun tror pandemien vil prege også lakseåret 2021.

– Kanskje det blir bedre når vi får vaksinen på plass. Om asiatiske markeder gjenåpner og vi sikrer flyfrakt til regionen, kan det bli et greit år.

Hun mener også koronaen vil påvirke lakseprisene i nyåret.

– Blir det ny eksportrekord for norsk sjømat i 2021?

– Ja, det kan det bli hvis vi får kontroll på covid-19. Hvis det tar lengre tid, tror jeg ikke vi kommer til å slå rekorder. Det er spesielt spennende i hvitfisknæringen. Hvis de ikke klarer å selge fersk fisk til gode priser, vil det påvirke sjømatnæringens eksporttall totalt sett, sier Kristoffersen.

Daglig leder og majoritetseier i Egil Kristoffersen og Sønner, Eva Kristoffersen. Foto: Silje Helene Nilsen

Hun har også håp for fiskehelsen i 2021, og håper at ILA-problematikken løses:

– Jeg håper jo etter hvert at man finner smitteveiene slik at vi kan gjøre noe med spredningen. Annet enn det, så kommer det masse nye brønnbåter til neste år. Behandlingskapasitet har vært et problem for oppdretterne lenge. Men også disse kommer senere enn ventet grunnet korona.

Pareto Securities er optimistiske – har troen på en vaksine

Lakseanalytiker i Pareto Carl Emil Kjølås Johannessen tror at starten av 2021 vil være lignende avslutningen på 2020 – preget av svakere etterspørsel som følge av en nedstengt matserveringsindustri.

– Samtidig vil det fortsatt være en god tilbudsvekst, grunnet gode forhold i sjøen den siste tiden, sier Johannessen til IntraFish.

Pareto har troen på at etterspørselen i laksemarkedet vil bli betydelig sterkere etter Q2 i 2021, preget av en gjenåpning av restauranter og et fall i chilensk lakseproduksjon.

Carl-Emil Kjølås Johannessen Foto: Anders Furuset

– Vi har tro på at det kommer en vaksine i løpet av første halvår 2021.

– Hva skjer med lakseprisen i 2021?

– Jeg tror gjennomsnittsprisen for året blir bedre enn 2020, men den kommer til å begynne på et betydelig lavere nivå. Q1-prisene i 2021 vil være lavere enn året før, men året vil helhetlig være bedre enn 2020.

Johannessen forteller at en eventuell eksportrekord for norsk sjømat i 2021 vil avhenge av valutakursene.

– Alle snakker om rekorden i norske kroner, og om man antar at dagens valutakurser forblir uendret, tror jeg vi kan se frem til en ny rekord.

Han er imidlertid litt usikker på hvordan fiskehelsen blir i 2021. ILA-utbrudd kan oppstå, også i nyåret, og lakselusen fortsetter å være et problem.

– Vi har fremdeles ikke en silverbullet mot lakselusen, sier han.

Termisk avlusning byr på et usikkerhetsmoment i 2021

Daglig leder i Marø Havbruk Elin Tveit Sveen tror også at koronapandemien kommer til å påvirke 2021.

– Vi er bekymret for markedene våre. De sliter mer med følgene av pandemien enn oss. Hvor mye mer prisene vil gå ned, er ikke godt å si. Kanskje 2021 blir året det lakseprisen ligger og vanker rundt 40 kroner?

Sveen tror imidlertid at en vaksine vil stabilisere situasjonen noe, og at en den vil gi etterspørselen et lite løft mot julen 2021.

Oppdretter Elin Tveit Sveen i Marø Havbruk. Foto: Anders Furuset

– Det får være lov å håpe på. Men hele våren vil vi nok ha de samme prisene som vi har nå. Antageligvis gjennom sommeren og frem til tidlig høst. Vi får håpe på en stigning mot jul.

– Blir det ny eksportrekord for norsk sjømat i 2021?

– Jeg tror ikke vi vil oppleve en ny rekord. Jeg tror prisen vil være lavere. Kvantumsmessig kan det hende vi får rekord, men ikke prismessig.

– Hvordan blir fiskehelsen i 2021?

– Tidligere Sogn og Fjordane er blitt skånet for ILA-smitte så langt. Jeg håper jo vi får bukt med de tilfellene vi har nå. Lusesituasjonen er veldig avhengig av hvilke krav som kommer fra Mattilsynet. Vi har jo en usikkerhet i næringen i forbindelse med termisk avlusning.

Sveen tror også at oppdretterne blir flinkere og flinkere til å håndtere lusesituasjonen. Med mer effektivt utstyr og brønnbåter med god kapasitet, tror hun at lusesituasjonen vil bli bedre i 2021.

– Men hvis Mattilsynet nå strammer inn bruken av termisk avlusning og rensefisk, kan situasjonen fort bli en annen. Men om vi kan bruke metodene vi har i dag, tror jeg det kan bli bedre vilkår for fiskehelsen i 2021.

Tror det vil bli gunstige priser i 2021

Sjømatanalytiker i Nordea Bank, Finn-Arne Egeness, mener at pandemien vil følge næringen inn i 2021.

– Det kommer fortsatt til å være et nøkkelord, som det har vært i 2020. Det blir nok en brutal start på året, særlig hvis vi sammenligner med starten på 2020. Så håper vi på høyere priser i andre halvår, etter at en vaksine mot koronaviruset er implementert. Det blir nok ikke voldsomt bedrede forhold for næringen før europeiske og amerikanske samfunn gradvis åpner opp igjen, men det er grunn til å tro at Q3 og Q4 i 2021 blir bedre enn i 2020, sier han.

Sjømatanalytiker i Nordea Bank, Finn-Arne Egeness. Foto: Kjersti Kvile

Egeness tror en ny eksportrekord i 2021 vil være avhengig av valutakursutviklingen.

– Vi opplever den første nedgangen i eksportverdien av norsk sjømat i euro siden 2003. Slik sett er vi inne i en uvanlig periode. Det reflekterer selvfølgelig en veldig krevende markedssituasjon, særlig innenfor hotell, restaurant og cateringsegmentet i Europa. Et svakt horeca gjør at mange proteinkilder må selges i dagligvarehandelen.

– Det kan hende vi setter ny eksport rekord i 2021 i norske kroner, i hvert fall, dersom vaksinen gjør at vi kan åpne opp igjen. En eventuell ny rekord vil være drevet av volumøkning. Norge vil profittere på at lakseproduksjonen her hjemme øker, samtidig som chilenske volumer vil falle. En fortsatt svak krone vil da kunne løfte eksportverdien til nye rekordnivåer.

Forventer en gjennomsnittspris i 2021 på 56 kroner per kilo

Egeness henviser til sin analytikerkollega Herman Aleksander Dahl, når vi spør om lakseprisene i 2021.

Herman Aleksander Dahl Foto: Privat

Dahl spår at lakseprisen kommer til å være svak gjennom året, men noe bedre enn i 2020. Han tror også at prisene i andre halvår vil være vesentlig bedre i andre halvår enn i første.

– Vi tror det vil være mye norsk fisk på markedet i 2021 ettersom oppdretterne har mye fisk i sjøen nå. Fulle fryselagre i Chile gjør at vi forventer mye chilensk fisk i markedet gjennom første halvår og negativt prispress. Deretter tror vi etterspørselen vil så ta seg opp i andre halvår når restauranter verden over åpner igjen.

Han legger til at det i tillegg har vært lavt smoltutsett i Chile gjennom første halvår i 2020, som vil føre til at tilbudet av chilensk laks vil være lavt i andre halvår 2021.

Som en følge av lavere volum fra Chile forventer Nordea at norsk oppdrettsnæring vil se bedre priser andre halvår.

Dahl sier at Nordea spår litt lavere nivåer enn andre sjømatanalytikere for neste år. Før pandemien hadde banken forventninger om en gjennomsnittspris på 60 kroner per kilo laks i 2021, men dette var litt luftig med nåværende priser og årskontrakter for 2021 tatt i betraktning.

– Ting har endret seg vesentlig siden vi kom ut med det estimatet. Vårt nåværende estimat er en gjennomsnittspris på 56 kroner.

Håper oppdretterne setter forpliktende mål innen fiskehelse

Fagansvarlig for fiskehelse i Veterinærinstituttet Ingunn Sommerset har også gjort seg tanker om lakseåret 2021. Hun tenker umiddelbart at koronapandemien også vil prege store deler av nyåret.

Ingunn Sommerset Foto: Veterinærinstituttet.

– Da spesielt i form av usikkerhet rundt etterspørselen av laks i de viktigste markedene og dertil forventet salgspris og inntjening. Ellers tror jeg tematikk rundt bærekraft, lakselus og fiskevelferd vil prege året.

Hun tror imidlertid ikke at vi ser på en ny eksportrekord i antall kroner i 2021.

– Men, hvis det er slik at en del oppdrettere har utsatt slakting av laksen fra 2020 til 2021, kan det kanskje bli store volumer i 2021.

– Hvordan blir fiskehelsen i 2021?

– Jeg tror fortsatt man vil slite med mange av de samme problemene som i 2020. Stress og skader på laksen i forbindelse med håndteringskrevende avlusningsoperasjoner, virussykdommer og sårproblematikk i sjøfasen.

Sommerset håper likevel at det økte fokuset på fiskevelferd og de mange gode initiativene som har kommet fra næringen selv, gjør at oppdretterne setter seg forpliktende mål som resulterer i bedre fiskehelse, velferd og at færre fisk dør før slaktemoden alder.

– Kanskje man ikke bør ha som mål å produsere «for fulle mugger» akkurat i 2021, men ta ned tempoet litt og produsere mer på laksens premisser. Da tenker jeg helhetlig, fra startfôring til slakt.

Mattilsynet håper på bedre fiskehelse i 2021 etter et år preget av ILA

Direktør i Mattilsynet avdeling fisk og sjømat, Elisabeth Wilmann, tror 2021 blir veldig likt som i 2020.

– Forhåpentlig blir situasjonene mindre preget av koronapandemien og da blir kanskje markedsadgangen litt mer forutsigbar. Så håper jeg at vi vil se bedre forebygging og mindre behandling mot lus, og at det utvikles og tas i bruk ny teknologi mot som er dokumentert og gir bedre velferd, skriver hun i en epost til IntraFish.

Elisabeth Wilmann Foto: Anders H. Furuset

Hun tror vi vil se en løpende teknologisk utvikling i næringen for øvrig, i form av landbasert- og offshoreoppdrett. Forhåpentlig på en måte som fremmer velferden.

Wilmann skriver også at hun håper på bedre fiskevelferd i 2021, etter et år preget av mange ILA utbrudd.

Mattilsynet og Veterinærinstituttet vil forsøke å avklare smitteveier, og slektskapsanalyser av virus kan være et viktig hjelpemiddel til det. Vi ser at horisontal smitte fremdeles forklarer mange nye utbrudd. Samtidig må vi få avklart hvorvidt eventuell økt forekomst av HPRO i settefiskanlegg er en risikofaktor.

Annet enn dette skriver hun at det også er mye PD i næringen og at Mattilsynet håper på at nye og mer effektive PD-vaksiner har bidratt til å redusere tapene.

– Gode biosikkerhetsrutiner vil fremdeles være svært viktig for å redusere risiko for smittespredning, skriver hun.