Her får du oversikten over de mest leste sakene til IntraFish i 2020.

1. Kina fant COVID-19 på flere fiskeemballasjer

I midten av oktober varslet kinesiske helsemyndigheter (CCDCP) befolkningen gjennom tjenesten WeChat om at en prøve tatt av emballasje for frossen fisk ga positivt utslag for koronavirus

Prøven ble tatt av emballasje på importert hvitfisk som hadde ankommet havnebyen Qindgao, hvor lokale arbeidere hadde håndtert forsendingen.

Dette bekreftet angivelig at kontakt med emballasje kan forårsake infeksjon.

Kinas senter for sykdomskontroll innrømmet samtidig at risikoen for befolkningen er veldig liten.

Hendelsen skjedde etter at kinesiske myndigheter i sommer skal ha funnet spor av koronavirus på et skjærebrett ved matmarkedet Xinfadi. Skjærebrettet skal ha blitt brukt til å bearbeide importert laks.

Arkivfoto av Per Sandberg (60) og Per Sandberg (59). Her er navnebrødrene avbildet i Bergen i 2016. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

2. Per Sandberg (59) ble vikarierende Fiskeridirektør

Tidligere i desember meldte NRK at Per Sandberg blir vikarierende fiskeridirektør til oktober 2021, når nåværende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen tar over stillingen. Saken ble illustrert med bilde av tidligere fiskeri- og sjømatminister Per Sandberg (60).

Men det var ikke den tidligere statsråden som skulle tiltre vikarstillingen, men hans navnebror med lang fartstid i Fiskeridirektoratet, Per Sandberg (59).

IntraFish ringte den tidligere ministeren som i dag driver Grand Bar i Halden for en kommentar på nyhetsglippen. Da var Per Sandberg tydelig på at han gjerne avlaster Per Sandberg i direktoratet.

– Om han ikke vil ha ferie, kan vi jo dele rollen i to. Det blir aldri nok Per Sandberg. Dette kan vi utnytte maksimalt. Jeg og Per Sandberg finner garantert en god tone, sa Per Sandberg (60).

3. ILA kan koste verdens oppdrettsnæringen tosifret milliardbeløp årlig

Laksenæringene i Chile og på Færøyene har siden årtusenskiftet nesten blitt utslettet på grunn av ILA. De tre bokstavene skremmer vannet av næringsaktører og finansinstitusjoner i alle land som oppdretter laks. IntraFish tok i august for seg forskjellige estimater av kostnaden laksesykdommer som ILA og PD utgjør for oppdrettsnæringen i Norge og globalt.

Det ble årets tredje mest leste artikkel.

Eksperter som professor Bård Misund ved Handelshøgskulen ved Universitetet i Stavanger, Finansanalytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities, tidligere fagdirektør Brit Hjeltnes og seniorforsker Britt Bang Jensen i Veterinærinstituttet kommer med sine meninger og estimater for næringens tap som følge av sykdommen.

Produksjonsleder Håvard Olsen (t.v.) og svoger Alf-Gøran Knutsen. De er to av trekløveret som styrer den familieeide lakseprodusenten Kvarøy Fiskeoppdrett på Helgeland. Foto: Rune Nilsen

4. Seks ansatte i Kvarøy Fiskeoppdrett satt i karantene etter blåtur til Italia

Etter en blåtur til Italia i vår ble seks ansatte i Helgeland-selskapet Kvarøy Fiskeoppdrett satt i karantene. Fire andre ansatte testet negativt for koronavirusinfeksjon og ble friskmeldt på tidspunktet IntraFish skrev artikkelen.

Turen fant sted i slutten av februar og varte i fem dager. Reisefølget skulle få med seg verdensmesterskapet i skyskyting i Anterselva i Süd Tirol, i den tysktalende delen av Nord-Italia.

25 personer av de 40 som reiste var ansatt i oppdrettsselskapet, resten var ledsagere.

Da gruppen kom tilbake til Helgeland etter en hyggelig liten ferie, fikk noen i følget feber, hoste og influensalignende symptomer. De kontaktet lege, og flere ble satt i karantene.

Industri- og finansmannen Johan H. Andresen jr. er eier i investeringsselskapet Ferd. Foto: Bent-Are Jensen

5. Ferd kjøper opp enda flere lakseaksjer

Investeringsselskapet til Johan Andresen Ferd kjøpte seg ytterligere opp i Lerøy Seafood i september. Det kom frem i en ukentlig oppdatering fra Oslo Market Solutions sin tjeneste Arena.

I oversikten over de 30 største aksjonærene i Lerøy Seafood Group kommer det frem at Ferd kjøpte 184.000 nye aksjer i selskapet. Kursen har ligget på rundt 55 kroner uken før aksjekjøpet. Aksjene kostet dermed Ferd rundt 10,1 millioner kroner.

Etter kjøpet har Ferd 6,3 millioner Lerøy-aksjer. Det tilsvarer rundt 1,09 prosent av aksjekapitalen, og med det er selskapet syvende største eier i oppdrettskonsernet.

Langtransport-sjåfør Dirk Vesschemoet ber om forståelse for at sjåfører er utsatt for smitterisiko. Foto: Marthe Njåstad

6. Langtransportsjåfører ber om forståelse

Den belgiske trailersjåføren Dirk Vesschemoet ba tidligere i år om respekt og forståelse for langtransportsjåførene.

Han er nemlig redd for å bli smittet av koronaviruset på jobb.

– Jeg ber om at vi blir møtt med mer respekt. Over hele Europa blir helsearbeidere hyllet, og de fortjener det. Men også vi sjåfører utfører en avgjørende viktig jobb i disse korona-tider.

Laksekampen 2017 mellom Bodø/Glimt og Sandnes Ulf. Foto: Salten Aqua.

7. Bodø/Glimt stakk av med seriegull – med laksepenger i ryggen

Midt i oktober ble det klart at seriegullet i elitefotballen gikk til Bodø/Glimt. Til tross for koronapandemien er det tilrettelagt for at klubben skal omsette for rundt 70 millioner kroner i 2020.

Og sponsormidler fra laksenæringen er svært viktig for klubben.

Bodø/Glimt jaktet seriegullet da de møtte Aalesund søndag 1. november i sluttspurten av årets eliteserie. Det endte med 7–0 og ett steg nærmere den store gullfesten, da de to klubbene møttes for Laksekampen 2020.

Salmar-gründer og konsernsjef, Gustav Witzøe klaget på millionregning. Foto: Hitra-Frøya

8. Gustav Witzøe klaget på millionregning – fikk beløpet redusert med mer enn 70 prosent

Oppdrettsselskapet Salmar tok nylig over Frøya Flyplass i Frøya kommune og sammen med en rekke andre private eiere har de planer om å utvide rullebanen. I den forbindelse har det blitt jobbet med en reguleringsplan for området.

Men da konsernsjef i Salmar Gustav Witzøe mottok gebyret på reguleringsplanen for Frøya Flyplass, valgte han ikke betale den da fakturastørrelsen var «helt urimelig». Han klaget da til Frøya kommune på kravet på 1,75 millioner kroner. Planutvalget i Frøya kommune reduserte så beløpet til 413.250 kroner.

Eier av Frøy-konsernet og styreleder i NRS Helge Gåsø. Foto: Anders Furuset

9. Gåsø stilte seg til disposisjon for NTS

I begynnelsen av juli kom den overraskende børsmeldingen om at både styreleder og administrerende direktør i NTS valgt å forlate havbrukskonsernet.

Da sa største eier i konsernet, oppdrettsmilliardæren Helge Gåsø som eier 39 prosent, at han var villig til å ta over som administrerende direktør i selskapet.

Det viste seg senere at Harry Bøe var den som skulle ta over stillingen som administrerende direktør i NTS.

Leder av Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre og partiets fiskeripolitiske talskvinne Cecilie Myrseth. Her er de på valgkampturné i Nord-Norge. Foto: Jørn Mikael Hagen

10. Arbeiderpartiet droppet forslaget om lakseskatt

Arbeiderpartiet bestemte seg i februar for å avvise forslaget om grunnrenteskatt på oppdrettsnæringen. Med tydelige nei fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet ble det flertall for å droppe lakseskatten på Stortinget.

I stedet for grunnrenteskatt, vil Arbeiderpartiet heller ha inn en form for arealavgift eller produksjonsavgift, som vil sikre inntekter direkte til vertskommunene.

Listen baserer seg på sakene som har ligget foran betalingsmuren som 'åpne artikler'.