– Vi mener man ikke bør løfte selve vraket, fortalte utvalgsleder Gro Kielland like etter klokken 14 tirsdag.

Da la ekspertutvalget som fikk i oppdrag om å vurdere og anbefale videre tiltak for ubåtvraket U-864 og kvikksølvforurensing fram sitt arbeid.

– Ekspertutvalgets anbefaling er å få opp mest mulig av lasten før man dekker til vraket og omliggende segmenter, sa Kielland.

Ubåten ble senket i 1945 utenfor Fedje i Vestland og funnet av Sjøforsvaret i 2003. Foto: Illustrasjon Kystverket

Hun fortalte at dette er anbefalt å gjøres trinnvis.

– Grunnen til at vi anbefaler dette er at det er en god del usikkerhet i forbindelse med vraket fremdeles. Vi vil at man skal bestemme seg for hva første trinn er, for så å gjøre det. Så må man evaluere og gå videre. Hele tiden må man være forberedt på å finne ut at det er uakseptabelt risikomessig å fortsette prosessen. Da må man tildekke last, vrak og forurensede segmenter, forteller Kielland.

Utvalget
  • Gro Kielland, styremedlem i bl.a. Aker BP
  • Martha Kold Bakkevig, styremedlem i bl.a. Kongsberggruppen
  • Per Buset, TIOS-Group
  • Sylvia Frantzen, forsker Havforskningsinstituttet
  • Kristin Magnussen, Partner i Menon
  • Viktor Nilsen-Nygaard, Marine Manager Equinor
  • Deborah Oughton, direktør for CERAD og professor ved NMBU
  • Øyvind Voie, Forskningsleder FFI
  • Eric Waymel, Offshore Operations Manager TechnipFMC

Ifølge ekspertutvalget er det fortsatt usikkerhet om hvor mye kvikksølv det dreier seg om.

Håper det er starten på slutten

– Med denne rapporten markerer vi forhåpentligvis starten på slutten for denne vanskelige og svært omdiskuterte saken om ubåten på Fedje, uttaler fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i en pressemelding tirsdag.

Gro Kielland la frem rapporten tirsdag. Foto: Anders Furuset

Han legger til at han tar uroen til lokalbefolkningen på Fedje på alvor.

Skjæran fortalte at dette ikke har vært en enkel sak, og viste til at flere regjeringer har forsøkt å gjøre noe med ubåten. Utvalgsleder Kielland opplyser i en pressemelding at utvalget at årsaken til at de har konkludert annerledes enn tidligere blant annet bygger på oppdaterte samfunnsøkonomiske vurderinger og risikovurderinger. Samt at løsningen bør være teknisk og miljømessig gjennomførbart.

– Og et stadig sterkere globalt fokus på at forurensing skal ryddes opp i. I tillegg har vi vektlagt folk og næringslivs opplevde følelse av trygghet, forklarer hun.

Hun viser til at ikke alle vil bli fornøyde med rapporten som er laget.

– Vi mener selv at vi har gjort et grundig arbeid og kommer en klar oppfordring. Så vet vi at ikke alle vil bli fornøyde, men oppfordrer interessert til å sette seg inn i rapporten og bakgrunnen for oppfordringene, forklarer Kielland.

Har ventet i årevis

Ordfører Stian Herøy (H) på har sammen med øybefolkningen sin på Fedje, ventet i årevis på en avklaring på hva som skal skje med giftlasten på havbunnen. I forkant av dagens framlegging fortalte han til Fiskeribladet:

– Vi hadde en diskusjon om vi skulle heise flagget i dag, men tør ikke fordi vi ikke er sikker på om vi får et svar i dag heller. Vi forventer at det blir en slutt nå og da må selvsagt flagget heises, men folk her ute er vant til at det ikke skjer noe.

Utredningene som Kystverket har hatt ansvar for har trolig kostet over 200 millioner kroner siden vraket ble funnet på 150 meters dyp i 2003 av Sjøforsvarets KNM «Tyr». At man fremdeles ikke har konkludert, mener ordføreren er hinsides.

Stanset

I 2008 sto det nederlandske bergingsselskapet Mammoet klar til å gjennomføre oppdraget med Kystverket som oppdragsgiver, men så ble det ikke noe av. Det var det samme selskapet som fikk oppdraget med å heve den russiske ubåten «Kursk» i 2003.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor avgjørelsen ble endret. Hvis ubåtvraket hadde blitt hevet i 2008 ville det ha spart det norske samfunnet for mange bekymringer og penger. Folk på Fedje er ennå skuffet og frustrert over manglende vilje til å foreta seg noe, forteller ordføreren.

Rapporten blir sendt på tre måneders høring, opplyser Nærings- og Fiskeridepartementet i en pressemelding.