Den første modulen i anlegget sto ferdig høsten 2015, og vinteren ble tøff.

– Det hadde bygget seg opp slam i et rør vi ikke hadde helt kontroll på, som gjorde at vi mista hele anlegget. All fisken vår. En fredags kveld i januar, 2016. Det var en tøff opplevelse, sier Rune Sandvik i denne podkasten:

Han er daglig leder i Erko Settefisk og deltok på Tekfisk-arrangementet Når laksen lever i lukkede anlegg. På scenen i Bergen var også FoU-leder Kari Attramadal i RAS-leverandøren Nofitech.

Hun trekker frem at disse erfaringene har vært viktige for å få til RAS-anlegg i Norge.

– Vi har kommet mye lenger på grunn av at de har gått den veien for oss. Jeg synes dere fortjener masse ære for det.

Mye deling

Sandvik forteller at de har samarbeidet godt med leverandøren Nofitech, men også med forskningsinstitusjoner. Et godt samarbeid konkurrenter imellom er også viktig.

– Vi er jo med i flere kompetansenettverk, og der deler vi ganske mye. Vi har jo slettes ikke løst alt, kanskje bare noen få prosent. Mange har gode ideer. Vi kommer oss ikke videre uten å dele, sier han.

For Attramadal og Nofitech er konkurransen hard, men hun forteller at de fleste som jobber med det samme som henne er «kjedelig enige».

– Men vi konkurrerer jo. Alle prøver å være best. Nå er det veldig mange prosjekter, men det er mange leverandører også. Det er en kamp for å overleve, sier hun.

Maskiner og mennesker

Automasjon vil bli viktig fremover, kombinert med flinke og utdanna folk. RAS-anlegg er komplekse, og det er mye å kreve av de ansatte at de skal kunne se alt i sammenheng, mener Attramadal. Og får støtte av Sandvik.

– Vi har laget en egen kalkulator der vi kan putte inn alle parameter for å hjelpe oss å ta de riktige tiltakene. Men selv om du har gode verktøy, er du nødt til å være genuint interessert for å få det til.

Erko Settefisk sitt anlegg på Stord. Her har Nofitech har levert tre RAS-moduler. Foto: Arkivfoto Nofitech

Ville så gjerne levere

Erko Settefisk er et datterselskap i Hauglandsgruppen på Austevoll. I fjor leverte de cirka 4 millioner smolt, og de legger opp til samme produksjon i år.

Sandvik forteller at de i 2016 så gjerne ville levere, både for eiere og samfunnet.

– Det var ikke egentlig før du hadde jobba i et godt døgn og skulle sette deg ned og begynne å gjøre opp regnskapet at du kjenner egentlig hvor forferdelig det er. Det er en følelse jeg ikke unner noen, sier han.

Hør mer om det og om hvorfor den beste ansatte på et RAS-anlegg kan være en kvinnelig sykepleier. Det gjør du ved å trykke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Neste uke er det Arne Berge i Fishglobe som skal snakke om hvorfor de satser på lukket oppdrett i sjø.

I mellomtiden kan du også lytte til de andre tre samtalene fra arrangementet:

Her finner du noen andre utvalgte episoder: