Mowi – tidligere Marine Harvest – var blant de selskapene som fikk sitt kontor raidet.

Ola Helge Hjetland, kommunikasjonsleder hos Mowi, sier til IntraFish at han ikke kan kommentere spekulasjoner. Raidet var knyttet til mistanke om prissamarbeid.

– Jeg kan bekrefte at inspektører fra Europakommisjonen besøkte vårt anlegg i Rosyth i dag, men vi har ingenting å skjule, så vi hjelper dem med det de trenger, sier han.

Selskapene vil bidra til undersøkelsene

Grieg Seafood bekreftet i en børsmelding at Grieg Seafood Shetlands operasjoner også ble raidet tirsdag.

– Europakommisjonens konkurransetilsyn (Director General) har i dag gjennomført inspeksjon hos Grieg Seafood Shetland for å undersøke potensiell anti-konkurranse oppførsel i laksebransjen. Grieg Seafood har til hensikt å være åpen, gjennomsiktig og behjelpelig, og vil gi all nødvendig informasjon forespurt av Europakommisjonens GD KEU-kommisjonen i undersøkelsen, skriver de i meldingen.

En talsperson for selskapet i Skottland sier til IntraFish at laksemarkedet er veldig konkurransedyktig, og at de ikke kjenner til anti-konkurranse oppførsel.

Finansdirektør Trond Tuvstein i Salmar, som eier halvparten av Scottish Sea Farms sammen med Lerøy Seafood Group, bekreftet til IntraFish at også Scottish Sea Farms har hatt inspeksjoner.

I en børsmelding onsdag morgen skriver Lerøy at EUs konkurransemyndigheter har gjennomført en undersøkelse i lokalene til Scottish Sea Farms Ltd.

– Formålet er, ifølge konkurransemyndighetene, å undersøke påstander om konkurransebegrensende samarbeid i laksemarkedet. I forbindelse med undersøkelsen er det også anmodet om informasjon fra aksjonærene i Scottish Sea Farms Ltd. Lerøy Seafood Group vil bistå myndighetene med å legge til rette for en effektiv gjennomføring av undersøkelsen, skriver de.

Skotsk-eide selskaper er ikke undersøkt

En talskvinne for Europakommisjonens konkurransemyndighet ønsker ikke overfor IntraFish å bekrefte raidene mot lakseselskapene, eller hvilke selskaper utenom Grieg og Mowi som er undersøkt.

Bakkafrost administrerende direktør, Regin Jacobsen, sier til IntraFish at deres selskap ikke er blitt kontaktet som en del av undersøkelsene.

Norway Royal Salmon har ikke virksomhet i Storbritannia, og finansdirektør Ola Loesier til IntraFish at nyheten var helt ukjent for selskapet før andre lakseselskaper sendte meldinger til Oslo Børs.

– Jeg vet ingenting om dette, og jeg har ingen kjennskap til at det skjer prisdiskusjoner, sier Loe som legger til at han ikke tror slike undersøkelser vil spre seg til Norge.

Skotsk-eide lakseselskaper IntraFish har kontaktet, inkludert Wester Ross og Loch Duart, hadde ikke blitt kontaktet eller hatt besøk som en del av undersøkelsene.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.