Nå som skatten er tredd i kraft har det også kommet inn høringsinnspill fra europeiske organisasjoner.

Den europeiske organisasjonen for fiskeoppdrettere og den europeiske organisasjonen for nasjonal organisasjon av fiske importører og eksportører (Aipce-Cep) har sendt inn et høringsinnspill til grunnrenteskatten.

– Aipce-cep uttrykker dyp bekymring for situasjonen som har utviklet seg, spesielt siden forslaget om en ny skatt på norsk akvakulturproduksjon kom. Airpce-cep ber om hastetiltak for å gå tilbake til normal virksomhet og sikre en forutsigbar situasjon for EU-kjøpere av norske havbruksprodukter, skriver de i sitt svar til norske myndigheter.

Sendt til EU

De to organisasjonene representerer 19 EU-nasjoner - og med det over 3900 selskap og 128.000 ansatte. Høringsinnspillet deres er både sendt til den norske regjeringen og i retning EU selv - til blant annet Virginijus Sinkevicius, som er EU-kommissær for miljø, hav og fiske.

– For den norske lakse- og ørretindustrien er dette en svær utfordring med at skatten vil bli introdusert med effekt fra 1. januar 2023, skriver organisasjonene.

I brevet forklarer de videre prosessen med skatten slik det allerede er kjent i Norge. Blant annet at kontraktsmarkedet ble lagt brakk.

Bekymret organisasjon

I tillegg til disse to organisasjonen er det også kommet inn et høringsinnspill fra European Salmon Smokers Association (ESSA).

– Det er ifølge vår forståelse at den endelige beslutningen om skatten først vil bli bestemt av stortinget i Norge i løpet av Q2 i 2023. Dette har store implikasjoner for forutsetninger for bransjen - som vil ha en usikkerhet i nesten seks måneder, skriver de i sitt høringssvar.

I likhet med de to andre organisasjonenes høringssvar vil de også uttrykke sin bekymring. Begge er også innom problemet med normpris, som regjeringen har varslet at de vil se på.

– Vi ber og oppfordrer om en øyeblikkelig handling for å returnere til normal aktivitet og sikre en forutsigbar situasjon for kjøpere av norske akvakulturprodukter, skriver ESSA i sitt høringssvar.

Høringsfristen med innspill til grunnrenteskatt er senere denne uken, onsdag 4.januar. Selve skatten trådte i kraft ved årsskiftet, uten at man kjenner den helt konkrete innretningen på den.