Familieeide Lingalaks, som hører til i Hardanger og Nordhordland, er bekymret for fremtiden med forslaget om grunnrenteskatt på bordet. Der forslaget sier at de mindre bedriftene skal bli mindre rammet så ser de store konsekvenser for eget selskap. Det fortalte daglig leder Erling Haugarvoll da han gjestet et videomøte sendt av Bergen næringsråd på Facebook onsdag morgen.

– Å bli truffet med 80–100 millioner kroner føler ikke vi er et lite treff, slår han fast.

– Er du bekymra for fremtiden? Spurte næringspolitisk sjef i Bergen næringsråd, og tidligere stortingspolitiker for Høyre, Tom-Christer Nilsen, som ledet videomøtet.

– Vi oppdretter er alltid optimistisk. Vi lever med høy risiko hele tiden, som at fisken kan dø på flekken. Men det er en del utfordringer fremover for å håndtere det byråkratiske. Det er en tung jobb å komme gjennom, svarte Haugarvoll.

Utfordrer bærekraftig satsing

Haugarvoll gjorde det klart at grunnrenteskatt vil gjøre det utfordrende for dem å fortsette å investere overskudd inn i videre utvikling av bedriften. Og trakk blant annet frem at det kan bety mindre penger til bærekraftig satsing.

– Det blir mindre utvikling og mindre verdiskaping. Satsing på bærekraftig utvikling vil vi bli veldig utfordret på. Å klare å delta på det når vi har så lite penger å putte inn, fortalte han.

Tom-Christer Nilsen fra Bergen Næringsråd og Audun Dahl fra Hauge Aqua i samtale om grunnrenteskatt. Foto: Skjermpdump Bergen Næringsråds Facebook

Hauge Aqua jobbet med å utvikle nye teknologier innen akvakultur. De står bak merdkonseptet Egget gjennom selskapet Ovum. Et lukket anlegg som skal holde lus ute, laksen inne og samle opp avfallet til bruk av nye ressurser. Audun Dahl fra Hauge Aqua var med på møtet og trakk hvem at bærekraftige løsninger trengs for mer vekst.

– Vi har en grunnleggende stor tro på at det er et uforløst vekstpotensial i næringen i Norge, men det forutsetter bærekraftige og miljømessige løsninger. Da snakker vi om flytende lukket oppdrettsanlegg, sa Dahl.

Auksjonen et tydelig tegn

Ordstyrer Nilsen ville vite hvordan grunnrenteskatten påvirker Hauge Aqua sin fremtid.

– Vi merker det som skjer nå. Markedet var en tydelig i de store selskapene som ble sendt betydelig ned i børsverdi. For vår del er det mest interessante å se hva som skjedde under auksjonen. For den dokumenterer helt tydelig at verdiene av tillatelser faller, sa han.

Under auksjonen ble det solgt produksjonskapasitet for rundt 4 milliarder kroner i lakseauksjonen. Omtrent halvparten av prisforventningene før beskjeden om grunnrenteskatt kom. Det mener Dahl er et dårlig signal for prosjektet de har videre med Hofseth International om utvikling av Egget.

– Vi har fått seks utviklingstillatelser, som vi da skal bruke til å drive frem utviklingsprosjekter sammen med Hofseth. Når tillatelser på matfiskkonsesjoner dropper i verdi så dropper verdiene i våre tillatelser også. Det gjør at vi får en hel del masse nye utfordringer vi ikke har hatt før, sa Dahl.