Mandag ettermiddag sendte det nederlandske fartøyet «Eemslift Hendrika» ut nødsignal under sin ferd mot Trøndelag. Den er siden evakuert i en dramatisk redningsaksjon, som Hovedredningssentralen delte opptak fra tirsdag morgen.

Lasteskipet har blant annet et servicefartøy for havbruksnæringen med seg på dekk. Dette fartøyet alene har ifølge VG en verdi på 66 millioner kroner.

Gjennom gårsdagen og natten har en båt hyret av «Eemslifts Hendrika» sitt eierselskap, Amasus Shipping, overvåket skipet, men det har siden forlatt stedet. Til IntraFish forteller beredskapsdirektør Hans-Petter Laahne Mortensholm i Kystverket, som håndterer aksjonen, at kystverkfartøyet KV Sortland vil ankomme stedet mellom klokken 11-13 tirsdag.

– Så «våre øyne» vil først være der da. KV «Sortland», som er en del av den statlige beredskapen, og overvåkningsflyet til Kystverket, vil først og fremst gi en oppdatering på tilstanden der ute.

I en oppdatering klokken 13 skriver Kystverket at KV Sortland er på plass. Kystvaktskipets første rapport er at arbeidsbåten på «Eemslifts Hendrika» har falt av.

Frykter oljelekkasje

Skipet gikk ifølge Kystverket lenge på autopilot, men mistet sent mandag motorkraft, og har gjennom natten driftet i Norskehavet. De frykter hva som vil skje om båten kantrer.

– Det er snakk om 350 kubikk tungolje, 75 kubikk diesel og 10 kubikk smøreolje. Det ønsker vi ikke ut i miljøet. Om dette kommer ut vil det bli en oljevernaksjon, sier Mortensholm til IntraFish.

I sin nyeste vurdering beskriver Kystverket bergingsaksjonen som vanskelig: «Det er opp mot 15 meter høye bølger, og skipet driver med retning mot Stad. Med den driven som skipet har nå vil den nå kysten om ca. ett og et halvt døgn», beskriver etaten.

– KV Sortland og Kystverkets fly skal observere. Hvordan skal man unngå at dette går galt?

– Den tilbakemeldingen vi har fått er at eieren har hyret inn Smit Salvage i Nederland for å berge fartøyet.

Bergingsselskapet Smit Salvage og søsterselskapet Boskalis deltok nylig i den mye omtalte aksjonen i Suez-kanalen, der enorme Ever Given satte seg fast etter en sandstorm med sterk vind. Ifølge det nederlandske nyhetsbyrået ANP vil et team bli fraktet om bord på skipet via helikopter så raskt det lar seg gjøre.

Til den nederlandske avisen De Telegraaf sier Boskalis-sjef Peter Berdowski at de håper teamet er på plass onsdag.

– Bergingsteamet reiste tirsdag morgen mot Eemslift Hendrika. De håper å være der onsdag. De vil først komme seg om bord og stabilisere skipet. Så vil en slepebåt taue den til trygt farvann, uttaler han.

Slepebåten vil bli leid inn lokalt, ifølge Berdowski.

Havbruksbåt på dekk

Serviceselskapet AQS har tidligere bekreftet at én av båtene som befinner seg på dekk på lasteskipet som ligger med slagside og uten motorkraft, skal til dem. Den grønne båten på dekk viser AQS-logoen tydelig i bildene delt av Hovedredningssentralen. Mortensholm i Kystverket forteller at de ikke har oversikt over hvilke båttyper «Eemslift Hendrika» har med seg.

Daglig leder i AQS, Ove Løfsnæs, har tidligere uttalt til NRK at skipet var på vei til Kolvereid.

– Vi krysser fingrene for at det skal gå bra, både med skipet, båten på dekk og ikke minst mannskapet om bord. Vi hører at det er rimelig god kontroll, uttalte Løfsnæs til NRK.

Ifølge nyhetskanalen skal den nye servicebåten tas imot av Moen Marin på Kolvereid, selv om den videre skal til AQS. Moen Marin-sjef Terje Andreassen viser til rederiet for svar om situasjonen tirsdag.

Én lettere skadd

En av de evakuerte fra «Eemslift Hendrika» ble sendt til Ålesund sykehus mandag. Ifølge Sunnmørsposten er den skadede en mann i 50-årene, og han har ifølge avisen lettere skader. Tilstanden hans er stabil.

IntraFish har kontaktet Amasus Shipping, Smit Salvage og Starclass Yacht Transport tirsdag morgen, og har foreløpig ikke fått svar.