Det fremgår av et vedtak fra Miljødirektoratet som IntraFish har fått innsyn i. Vedtaket er datert 26. februar, mens søknaden fra selskapet var datert 24. januar 2019.

Tillatelsen gjelder villfanget leppefisk. Fordelingen mellom arter er:

  • Bergnebb: 700.000 fisk
  • Grønngylt: 500.000 fisk
  • Berggylt: 100.000 fisk

«Formålet med innførselen er bruk i akvakulturanlegg på Sør– og Vestlandet. Innførselen er planlagt å skje i perioden 13.05.2019 til 19.10.2019».

Dansk statsstøtte

I vedtaket fremgår det at importen er en del av et prøveprosjekt som støttes økonomisk av danske myndigheter.

«Som risikovurderende tiltak og som en del av prosjektet skal fisken undersøkes for genetiske forskjeller og veterinærmessige forhold som skulle avstedkomme restriksjoner for import til Norge», heter det.

Havforskningsinstituttet frarådet importen

I vedtaket skriver Miljødirektoratet at Havforskningsinstituttet (HI) tidligere har utarbeidet et notat om temaet.

«HI skriver at ingen studier har sett på genetiske forskjeller mellom leppefiskartene i Sverige og Danmark, og det er dermed ikke mulig å konkludere sikkert om det er en vesentlig større genetisk forskjell mellom fisk importert fra det ene eller andre land. IMR mener derfor at det er vanskelig å gi et klart svar på om det er en større risiko for negative konsekvenser (genetisk innblanding/sykdomsoverføring) på lokale populasjoner av eventuelt rømt leppefisk i Norge ved import av leppefisk fra Danmark, sammenlignet med fisk fra Sverige. Likevel fraråder IMR, basert på manglende data om smittestatus og genetisk struktur hos leppefisk i Danmark, import av leppefisk fra Danmark til Norge».

Ingen geografisk begrensning

Direktoratet skriver i sin vurdering at rensefisk kan flyttes fritt i Norge. For eksempel kan fisk fanget i Sør–Norge flyttes til oppdrettsanlegg i Midt–Norge og Nord–Norge.

«Da bestandene av leppefisk i Sør-Norge og den svenske vestkysten genetisk sett er relativt homogene, har Miljødirektoratet i tidligere vedtak pekt på at det i utgangspunktet ikke er noen økt risiko ved å benytte leppefisk fanget utenfor den svenske vestkysten i norske oppdrettsanlegg i Midt- og Nord-Norge, sammenlignet med bruk av fisk fra Østfold. På bakgrunn av at det ikke er begrensninger på innenlands flytting av leppefisk i Norge, vurderte direktoratet at det ville være usaklig forskjellsbehandling dersom vi ikke tillot import av svensk leppefisk til bruk i norske oppdrettsanlegg, samtidig som fisk av samme genetiske bestand fra Østfold, fritt kunne benyttes i Midt- og Nord-Norge», heter det.

Direktoratet mener at de ikke ser noe «vesentlig økt sannsynlighet» for negative effekter på norsk leppefiskbestand med import av leppefisk fra Danmark enn de vurderer det med import fra Sverige.

IntraFish skrev i september 2018 at Leppefisk–com hadde fått tillatelse til å importere 1,3 leppefisk fra Danmark, mens Fjordservice hadde fått tillatelse til å importere 800.000 leppefisk.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.