Det viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

– En nedgang på 16 prosent er svært gledelig. Men for å komme nærmere en nullvisjon, må vi intensivere det drukningsforebyggende arbeidet i årene som kommer, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet i en pressemelding i forbindelse med tallene.

Alle ulykker skjedde utendørs

Alle de registrerte drukningsulykkene i 2019 skjedde utendørs. 55 prosent druknet i sjøen, 35 prosent i innsjøer eller tjern og ni prosent i elver. Én ulykke skjedde i et privat plaskebasseng.

– I 2020 skal vi fortsette å bygge kunnskap om drukningsulykker for å forstå årsakssammenhenger, og optimalisere den forebyggende innsatsen. Vi ønsker at alle skal kunne ha glede av vannet og naturen enten de er i båt, bader eller går tur. For at opplevelsen skal bli trygg og god må vi vite hvilke farer vi skal være oppmerksom på, kjenne grensene våre og passe på hverandre, fortsetter Lind.

Voksne menn er overrepresentert

Av de 86 som omkom av drukning i fjor, var 85 prosent menn og 15 prosent kvinner. 62 prosent var over 40 år.

– Både i Norge og sammenlignbare land i Europa er gutter i tenårene og voksne menn mest utsatt for drukningsulykker. En forklaring kan være at flere menn enn kvinner er i båt alene. Internasjonal forskning viser også til at flere menn overvurderer egne ferdigheter og undervurderer risiko ved vannaktiviteter, sier Tanja Krangnes, leder for fagområdet drukning i Redningsselskapet.

Flest drukninger i Rogaland

Fylkene med flest omkomne i drukningsulykker i 2019 er Rogaland (14), Nordland (11), Trøndelag (9) og Møre og Romsdal (8). Oppland hadde som eneste fylke null drukningsdødsfall.

Se denne rapporten for fullstendig oversikt over drukningsdødsfall i Norge i 2019.