Serien har fokusert på hvordan disse unge ansiktene endte opp i oppdrettsnæringen, hvordan de jobber fra dag til dag og hva de holder på med på fritiden – for å gi et innblikk i hvem som kommer til å «arve» oppdrettsnæringen.

Stian Kallevik følger med på produksjonen i settefiskanlegget. Foto: Privat

Begynte å jobbe på settefiskanlegg i en alder av 15 år

Stian Kallevik (24) jobber som produksjonsmedarbeider ved Grieg Seafood Rogalands settefiskanlegg, Trosnavåg. Han har lang fartstid i næringen allerede, og startet sin første jobb på settefiskanlegg i en alder av 15 år.

Han begynte å jobbe ved anlegget i Trosnavåg i 2013, og her har han jobbet siden.

– Jeg har alltid visst jeg ville jobbe med sjø, sa han til IntraFish.

Ingrid Nygård (20) har læretid hos Helgeland Smolt i Sundsfjord. Foto: Alf Fagerheim

– Hard konkurranse om arbeidsplassene i oppdrettsnæringen

Ingrid Nygård (20) fra Sandå i Meløy kommune er lærling hos Helgeland Smolt i Sundsfjord. Her hadde hun vært utplassert mens hun gikk VG2 akvakultur og hatt sommerjobb. Hun opplevde hard konkurranse om læreplassene i næringen.

Ingrid valgte å utdanne seg innen akvakultur, ved Meløy videregåendeskole avdeling Inndyr. Hun tok også Studieforberedende i Mosjøen før hun søkte om læreplass.

– Jeg synes det er veldig spennende å være lærling i akvakultur. Næringen er i stadig utvikling, og det er alltid ny kunnskap vi må ta til oss, sier hun til IntraFish.

Stian Brunvoll (17) er lærling om bord på brønnbåten Ro Server. Foto: Privat

Har jobbet på brønnbåt siden han var 15 år gammel

Stian Brunvoll (17) har sommerjobbet for Rostein-rederiet siden han var 15 år gammel, på brønnbåter. Nå er han matroslærling om bord på «Ro Server», hvor han tilbringer nok en sommer.

Han har alltid ønsket å jobbe på sjøen, og da er det kanskje passende at drømmen er å bli styrmann. Han fikk et ønske om å jobbe i næringen gjennom den første sommerjobben hos rederiet:

– Da ble jeg interessert og skjønte at dette var noe jeg ønsket å fortsette med.

Isabel Andersen (20) er lærling ved Eidsfjord Sjøfarm. Foto: privat

Ble røkter i stedet for konditor

Isabel Andersen (20) sto overfor et valg – om hun skulle bli konditor eller røkter. Til slutt var det oppdrettsnæringen hun endte opp i.

– Når været er fint og det er stille på fjorden, finnes det ikke bedre jobb. Det er mye kødd og grov humor, men jeg er nå nordlending, så jeg er vant til det.

Andersen er eneste kvinne på jobb ute på anlegg i Eidsfjord Sjøfarm i Sortland om dagen. Hun fikk sommerjobb hos Eidsfjord Sjøfarm etter hun fikk sekser på tverrfaglig eksamen i akvakultur.

Sofie Urbrott Svendsen i Cermaq. Her koser hun med en kveite. Foto: privat

Sofie Urbrott Svendsen jobber som røkter i Cermaq, på lokaliteten Olderfjord i Hammerfest kommune. Hun har jobbet på anlegg siden hun var 15 år gammel, og nå er endelig fagbrevet i boks.

Hun har dermed seks års erfaring med fulltidsarbeid med seg på merdkanten. Nå er hun skiftleder for et vaktlag på tre personer.

– Jeg synes det er veldig spennende og variert å jobbe her, jeg får gjøre mange forskjellige ting. Vi få være ute og inne, jobbe med data, maskiner og båter. Vi har det generelt veldig fint på jobb.

Les også: