Atlantic Sapphire skal med en lang rekke kjente norske investorer på laget drive lakseoppdrett på land i Florida. Selskapet er det første som er i gang med storskala-satsing, men onsdag kommer en melding som skuffer investorene.

Fisken i en del av anlegget er blitt stresset som følge av byggearbeider i nærheten, og selskapet må derfor nødslakte 200.000 laks.

Meldingen har sendt aksjen ned mer enn åtte prosent på Oslo Børs.

Blant aksjonærene som har satset på selskapets nybrottsarbeid på land er milliardæren Runar Vatne, dagligvarefamilien Johannson og investorene Tore Aksel Voldberg og Lars Nilsen. Gründerne sitter også med store aksjeposter i selskapet.

Atlantic Sapphire, som ledes av gründeren Johan Andreassen som både er konsernsjef og styreleder, skriver i meldingen at hendelsesforløpet ikke er helt klart, men at høye lyder og vibrasjoner skal ha stresset fisken.

– Selskapet skal i praksis bygge ut i ti år til

Christian Nordby, analytiker i Kepler Cheuvreux, sier at «meldingen er åpenbart negativ».

– De mister rundt 550 tonn laks, det betyr ikke så mye, men dette skaper usikkerhet rundt hvordan det skal gå med et selskap som i praksis skal bygge ut i ti år til. Det er vanskelig å unngå vibrasjoner på en byggeplass, sier han.

Analytiker Christian Olsen Nordby i Kepler Cheuvreux Foto: Anders Furuset

– Aksjen faller kraftig i dag. Er reaksjonen fair?

– Det handler om risiko. Verdifallet er mye, mye mer enn laksen er verdt, men det handler om risiko. Omtrent all verdi i selskapet ligger fra 2030 og fremover, som det bare en liten økning i risikopåslaget vil føre til kraftig kursfall.

I skrivende stund er selskapet verdt ganske nøyaktig 750 millioner kroner mindre enn ved sluttkurs tirsdag. Markedsverdien på 550 tonn laks, med en salgspris 60 kroner kiloen, er 33 millioner kroner.

Nordby understreker at risikoen i Atlantic Sapphire er høy, og mye høyere enn i et vanlig lakseselskap.

– Det er noe investorene også vet. Det er en ny industri, og en må tåle at det kommer en del utfordringer.

Før dagens melding hadde han en kjøpsanbefaling på aksjen.

Også Nordbys kollega i DNB Markets, Alexander Aukner, har vært positiv. Han tror ikke dagens melding rokker ved troen på selskapet.

– Men dette viser nok en gang at det er operasjonell risiko i landbasert oppdrett, og hver gang en får en slik hendelse vil en få en risikopremie, sier han.

Aukner mener at det er nok en uheldig hendelse for selskapet, og at det viser at det «fortsatt er vanskelig å få systemene oppe å gå».

– På den positive siden virker dette som noe som ikke har noe med sykdom eller forgiftning å gjøre, men noe som har oppstått som følge av forsinkelser i byggearbeidet.

Må nødslakte rundt 200.000 fisk

Utfordringer tilknyttet forsinket bygging og autorisasjon, delvis på grunn av koronapandemien, har ført til økt risiko for den nåværende driften, skriver selskapet. At kritiske funksjoner ikke er fullt operasjonelle skaper problemer med å håndtere uforutsette hendelser, som å raskt flytte fisken.

Nær 200.000 fisk med en totalvekt på omtrent 400 tonn (HOG) forventes slaktet, hvorav cirka 150 tonn (HOG) planlegges sendt til foredling for å bli solgt til menneskemat. 200.000 fisk utgjør omtrent 700 tonn (HOG) av prosjektert slakt, eller tre til fire uker med USAs fase 1 årlige inntekter. Siden det faste nødslakteanlegget ennå ikke er ferdigstilt, vil ikke all fisken bli solgt til menneskemat.

Ble stresset og døde

Norske Karl Øystein Øyehaug bor i Miami, og er daglig leder i Atlantic Sapphire USA samt finansdirektør i konsernet.

– Hva har skjedd egentlig?

– Det er en tidlig fase, og av naturlige årsaker har vi ikke alle svarene ennå. Vi kommer til å oppdatere markedet så snart som mulig når vi vet mer, sier Øyehaug til DN.

– Som vi skriver i meldingen er det ett påvekstsystem som er påvirket. Dette er ikke noe som er knyttet til forgiftning eller sykdom, men til høyt stress på fisken som har ført til økt dødelighet. Omtrent vegg i vegg med anlegget har det pågått noe ekstremt støyende byggearbeid, og det har vært vibrasjoner, legger han til.

Direktøren omtaler det som en beklagelig hendelse.

Må bygge raskere enn fisken vokser

Atlantic Sapphire har hele tiden bygget anlegget i takt med at fisken har vokst. Fisk er blitt satt ut i første del av anlegget, mens bygging av neste faser har pågått i takt med at fisken har vokst. Bufferen mellom byggearbeidet og fiskenes vekst er blitt stadig mindre, som følge av forsinkelser i byggingen.

– Vi har hatt utfordringer med bygging som er blitt forsinket. Så hjelper det ikke at korona treffer ekstra hardt i Florida. Vi har fisk som fôres hver dag, og den trenger stadig større karkapasitet. Nå som det er forsinkelser i byggingen må den flyttes inn i anlegg som ikke er helt hundre prosent ferdig. Det gjør at vi nå må drifte med høyere risiko enn vi ønsker, sier Øyehaug.

– Dere skal bygge ut i mange år fremover?

– Det er ikke planlagt for resten av businessplanen at vi skal bygge mens vi driver oppdrett vegg i vegg. Dette er en beklagelig konsekvens av noen av de utfordringene vi har hatt i Florida. Så snart alle støttefunksjoner er på plass ville vi ha kunne håndtert dette på en helt annen måte.

I meldingen fra selskapet opplyses det blant annet at et system for å flytte fisk raskt ikke er ferdig.

– Kan dere bli nødt til å ta ut mer fisk for tidlig?

– Fordelen med måten vi har designet anleggene våre, er at vi bygger komplett uavhengige systemer. Dette vil ikke påvirker andre systemer på anlegget vårt.

Karl Øystein Øyehaug i Atlantic Sapphire Foto: Anders Furuset

Ved ferdigstillelse av det amerikanske fase 1-anlegget, med forventet årlige produksjonen på rundt 10.000 tonn (HOG) laks per år, vil Atlantic Sapphire ha totalt tolv uavhengige systemer i anlegget i Florida.

Selskapet vurderer fortsatt den totale økonomiske virkningen av hendelsen, inkludert forsikring. Atlantic Sapphire planlegger fortsatt første slakt i USA innen utgangen av tredje kvartal 2020.

Les også: